Mainos

Putin vetäytyy Tae-aserajoitussopimuksesta

Putin uhkaa romuttaa Tae-aserajoitusopimuksen vastineena Yhdysvaltojen ohjuskilvelle. Putin hyökkäsi linjapuheessaan länttä vastaan ja korosti vakauden merkitystä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyökännyt viimeisessä linjapuheessaan kovin sanoin Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa vastaan. Eikä Putin tyytynyt ainoastaan tyhjään retoriikkaan, vaan uhkasi Venäjän vetäytyvän tavanomaisia aseita rajoittavasta Tae-sopimuksesta.

Putinin mukaan Venäjän ei ole mitään järkeä noudattaa sopimusta, koska Nato-maatkaan eivät siitä välitä:

-Nato-maat rakentavat sotilastukikohtia rajojemme läheisyyteen ja suunnittelevat tämän lisäksi ohjuspuolustusjärjestelmän osien sijoittamista Puolaan ja Tshekkiin, presidentti perusteli.

Ainakin sotilasliitto Naton edustajat kuuntelivat Putinin puhetta tarkalla korvalla. Sotilasliiton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vaati ulkoministeri Sergei Lavrovilta heti selitystä Putinin puheisiin, koska Nato-maiden ja Venäjän ulkoministerit olivat tänään koolla Oslossa.

-Odotan ulkoministeri Sergei Lavrovin selittävän presidenttinsä puheen, Scheffer sanoi.

Schefferin mukaan Naton jäsenmaat pitävät Tae-sopimusta hyvin tärkeänä ja pyrkivät ratifioimaan sen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice pitää "naurettavana" ajatusta siitä, että Yhdysvaltain ohjuspuolustus uhkaisi Venäjää.

-Venäläisillä on tuhansia taistelukärkiä. Ajatuksessa, että Venäjän ydinisku voitaisiin pysäyttää muutamalla torjuntaohjuksella, ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä. Rice sanoi Oslossa.

Moraali ja vakaus keskeisiä

Asesopimuksen lisäksi Putinin puheen toinen punainen lanka oli "Venäjän moraalinen tila".

-Kansakuntamme henkinen yhtenäisyys ja moraaliarvot, jotka yhdistävät meitä, ovat yhtä tärkeitä tekijöitä kehityksellemme kuin poliittinen ja taloudellinen vakaus, Putin sanoi ja vaati kohentamaan ponnisteluja venäjän kielen ja kulttuurin edistämiseksi.

Kiihkeimmin pohdittuun kysymykseen, eli arvailuun Putinin seuraajasta, ei tästäkään puheesta saatu osviittaa. Venäjällä pidetään presidentinvaalit maaliskuussa ja parlamenttivaalit joulukuussa. Parlamenttivaaleja pidetään yleisesti presidentinvaalien kenraaliharjoituksena.

Putin kehotti kansalaisia äänestämään parlamenttivaaleissa "vakauden" puolesta.

-Maahamme virtaa jatkuvasti enemmän ulkomaista rahaa, jota käytetään meidän sisäisiin asioihimme sekaantumiseen. Jotkut ihmiset eivät kaihda likaisimpiakaan temppuja lietsoakseen vihaa etnisten ryhmien ja eri uskontokuntien välille monikulttuurisessa maassamme.

Putin arvioi myös, että Venäjästä on hänen valtakaudellaan tullut öljyvarojen vauhdittamana vauras maa, mistä kaikki eivät pidä.

Putin lupasi eläkkeisiin roimaa 65 prosentin korotusta vuoteen 2009 mennessä. Jukos-öljy-yhtiön pakkohuutokaupasta saadut tuotot tulisi Putinin mukaan käyttää asuntotuotantoon.

Kiivas kasvu vaatii myös runsaasti energiaa. Venäjän tulisikin presidentin mukaan lisätä sähköntuotantoaan kahdella kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä. Tätä varten on rakennettava muun muassa 26 uutta ydinreaktoria.

Puheen alkajaisiksi duuma hiljentyi muistamaan maanantaina edesmennyttä Venäjän ensimmäistä presidenttiä Boris Jeltsiniä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.