Putin uhkaa vastata samalla mitalla, jos Ukraina käyttää rypälepommeja – "Venäjällä on riittävä varasto"

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjällä on tarpeeksi rypälepommeja vastahyökkäykseen, jos Ukraina käyttäisi omiaan.

–  Venäjällä on riittävä varasto erilaisia rypälepommmeja, Putin sanoi valtiollisen televisiokanavan haastattelussa sunnuntaina.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle rypälepommeja, mikä on herättänyt huolta mahdollisesta pidemmän aikavälin riskistä siviileille. Kiistanalaiset rypälepommit voivat hajaantua jopa useiksi sadoiksi räjähdepanoksiksi, jotka voivat jäädä maahan räjähtämättä.

–  Jos niitä käytetään meitä vastaan, varaamme oikeuden vastata samalla mitalla, Putin sanoi.

Hän lisäsi, ettei Venäjä ole vielä käyttänyt rypälepommeja huolimatta ammuspulasta tietyssä vaiheessa.

Sekä ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch että Ukraina ovat syyttäneet Venäjää rypälepommien käyttämisestä taisteluissa. Rypälepommit ovat kiellettyjä useissa, erityisesti eurooppalaisissa maissa, jotka ovat allekirjoittaneet Oslon rypälepommeja koskevan kieltosopimuksen. Venäjä, Yhdysvallat ja Ukraina eivät ole mukana sopimuksessa.

Humanitaariset ryhmät ovat tuominneet Yhdysvaltojen rypälepommitoimitukset Ukrainalle. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi päätöksen olleen erittäin vaikea, mutta painotti, että Ukraina tarvitsi lisää ammuksia täyttääkseen huvenneita varastojaan.

 

Venäjä sanoo torjuneensa drooneja

Venäjä sanoo torjuneensa kymmenen Ukrainan droonia Sevastopolin satamakaupungin suunnalla Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Ilmapuolustus on ampunut alas kaksi miehittämätöntä lennokkia, minkä lisäksi se on tehnyt viisi lennokkia toimintakyvyttömäksi, Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina.

Lisäksi ministeriö sanoo Venäjän tuhonneen kaksi laivaston droonia, minkä vuoksi hyökkäys ei aiheuttanut tuhoa tai uhreja. Miehitetyn Sevastopolin venäläiskuvernööri sanoi myöhemmin, että myös kymmenes drooni on lamautettu.

Sevastopol on Venäjän Mustanmeren-laivaston tukikohta. Venäjä valtasi Krimin niemimaan 2014. Ukraina on toistuvasti sanonut valtaavansa sen takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat