Video julki: Ukrainalaiset panssarisotilaat aloittivat Leopardien kesyttämisen – "Heillä on jo taistelukokemusta"

Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa 1:21
Katso video: Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa.

Ukrainalaissotilaat ovat aloittaneet Leopard 2 -panssarivaunukoulutuksen Puolassa.

Reuters on julkaissut jutun alussa olevan videon, jossa nähdään, miten ukrainalaissotilaat harjoittelevat Leopard 2 -panssarivaunuilla.

Ukraina on pitkään vaatinut käyttöönsä länsimaisia tankkeja. Alkuvuodesta se sai tahtonsa läpi, kun esimerkiksi Saksa, Yhdysvallat ja Britannia lupasivat lähettää panssareita Ukrainan armeijan käyttöön.

Merkittävä osa lahjoitettavista länsivaunuista on Leopard-panssareita, joita myös Puolustusvoimilla on käytössään.

Koulutettavat suoraan etulinjasta

Koulutusta saavat ukrainalaiset eivät suinkaan ole märkäkorvia, vaan jo taistelukokemusta keränneitä veteraaneja.

– Nämä ovat sotilaita, jotka ovat olleet rintamalla vielä muutama päivä sitten. Katsokaa heidän kasvojaan. Näette, että nämä ihmiset ovat kokeneet hirveitä asioita, totesi harjoituspaikalla vieraillut Puolan presidentti Andrez Duda.

Kuvamateriaali on Puolan Świętoszówista. Isäntämaan sotilaiden lisäksi koulutusta antavat kanadalaiset ja norjalaiset, sanoo Puolan presidentti.

Ukrainalaisjoukkojen mukana on majuri Vadym Khodak Ukrainan armeijan 4. tankkiprikaatista. Hän palasi eläkkeeltä 57-vuotiaana liittyäkseen uudelleen armeijaan.

Khodak uskoo, että koulutuksesta olevat sotilaat oppivat nopeasti, koska heidän taistelukokemuksensa on tuoretta.

– Tällä hetkellä meillä on todella iso pula panssaroiduista ajoneuvoista. Toivon, että kun saamme nämä panssarit etulinjaan, niin ne säästävät sotilaidemme henkiä ja vievät meidät lähemmäs voittoa, Khodak totesi Reutersin mukaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Näin Ukraina hyökkää venäläistä panssarikolonnaa vastaan. Video aiheutti voimakasta kritiikkiä venäläismielisten sotakommentaattorien keskuudessa. Ukrainan julkaisema video on helmikuulta 2023.

"Panssarivaunuja ei anneta kuin kivääriä"

Sotilaat saavat käyttökoulutuksen lisäksi oppia myös panssareiden huoltoon.

Puolustusvoimien entinen komentaja Ari Puheloinen sanoi helmikuun alussa MTV:n Huomenta Suomessa, että onneksi "vähän löysän keskustelun jälkeen on sisäistetty, ettei taistelupanssarivaunujärjestelmiä toimiteta kuten rynnäkkökivääriä".

– Se on järjestelmä, joka vaatii teknistä huoltoa, suojausta, panssarijalkaväkeä muun tyyppisiä kevyempiä panssarivaunuja. On hyvä kun tiedostetaan selvästi, että kun monikansallisesti kootaan tämän kaltainen panssarijoukko, niin se vaatii oman aikansa, Puheloinen totesi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Puola uskoo pystyvänsä kouluttamaan ukrainalaissotilaita Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttäjiksi viidessä viikossa. Normaalisti koulutuksen kesto on 8–10 viikkoa.

– Jos me tehostamme koulutusta, lisäämme kouluttajien määrää ja laitamme heidät työskentelemään viikonloppuisin, voimme kouluttaa viidessä viikossa sellaisia ryhmiä, joilla on kokemusta neuvostotaustaisista panssarivaunuista, 10:nnen panssariprikaatin komentaja, Maciej Banaszynski sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mitä panssareilta voidaan odottaa?

Keskeinen kysymys on, millaista menestystä Ukraina pystyy saamaan aikaan todennäköisesti aikaisintaan maalis-huhtikuussa maahan saapuvia länsipanssareilla.

– Länsimaiden Ukrainalle antamat taisteluvaunut edesauttavat Ukrainaa käymään mekanisoitua sotaa, kukistamaan Venäjän armeijan ja vapauttamaan Ukrainan alueita, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Tähän mennessä on saatu lähinnä tipottaisia vihjeitä, kuinka Ukraina on venäläisvalmisteisista tankeista koostuvaa panssariasettaan pystynyt hyödyntämään.

Paremmin tiedetään se, että Venäjällä on ollut pahoja ongelmia saada parasta irti panssarinyrkistään.

Vaikka venäläisten panssarivaunujen haukkumisesta onkin tullut yhden sortin kansanhuvi, näkee panssarijoukkojen everstiluutnantti evp. Olli Dahl ongelman ytimessä olevan se tapa, jolla Kremlin sotilaat ovat tankkejaan käyttäneet.

– Venäjän asevoimat eivät ole noudattaneet omaa doktoriiniaan, joka on kehitetty venäläisten panssarijoukkojen käyttöön, Dahl sanoi viime kesänä MTV Uutisille.

– Vaunujen, saattavan ja suojaavan moottoroidun jalkaväen, pioneerien, tykistön ja ilmavoimien yhteistoimintaa ei ole toteutettu niin kuin pitäisi, Dahl jatkaa.

Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-tankin 0:18
Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-panssariajoneuvon. Ukrainan julkaisema video on kuluvan vuoden helmikuulta.

Lue myös:

    Uusimmat