Putin-kohu innosti tarkastuttamaan tietoja poliisirekistereistä

Kymmenet ihmiset ovat intoutuneet tarkastuttamaan tietoja, joita heistä on kirjattu poliisin- ja vankeinhoidon rekistereihin. Taustalla on keväällä julki tullut tieto, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi löytyi poliisin epäiltyjen rekisteristä.

Suurin osa tarkastuksista on tehty, vaikka pyyntöjä tippuu edelleen, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Rekistereistä ei ole löytynyt mitään hälyttävää.

Tarkastuksissa on käyty läpi muun muassa se, mistä tieto on hankittu, miten sen laatu on varmistettu ja liittyykö tieto viranomaisen lakisääteisiin tehtäviin.

Tietosuojavaltuutettu voi kertoa tarkastusta pyytäneelle vain sen, että rekisterinpidon laillisuus on tarkistettu. Salaisuudeksi jää, oliko kysyjän nimi rekisterissä vai ei.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuin hyväksyy, että tällaiset valtion turvallisuuteen liittyvät mekanismit on salaisia. Vakoilijalle ei tarvitse kertoa, että olet Suojelupoliisin rekisterissä, hävitä todisteet.

Aarnion mukaan esimerkiksi Supon rekistereistä löytyy harvojen nimi. Ainakaan vanhan ylioppilastalon valtaajia siellä tuskin enää on.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat