Mainos

Putin ja Schröder keskustelevat Venäjän veloista

Saksalais-venäläinen huipputapaaminen alkoi tänään juhlavasti Piskarevin hautausmaalla Pietarissa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder laskivat yhteisen seppeleen toisen maailman sodan ajan piirityksessä kuolleiden muistoksi.

Putin kiitteli tapaamisen aluksi Saksan ja Venäjän lähentyneitä suhteita. Putin painotti Saksan ja Venäjän välisen vuoropuhelun merkitystä ja esitti "uutta lähestymistapaa, joka johtaisi taloudelliseen yhdentymiseen ja ottaisi huomioon myös ympäristökysymykset ja turvallisuuden".

Schröder visioi omassa puheenvuorossaan Venäjästä, joka "olisi vahva kansalaisyhteiskunta ja jolla olisi tiedotusvälineistö, joka informoisi kansalaisia ja valvoisi viranomaisia". Schröder ilmoitti jo matkalle lähtiessään, että hän aikoo ottaa esille kiistan NTV-televisioaseman tulevaisuudesta. Tämä Venäjän johtoon kriittisesti suhtautuva tv-asema on luisunut valtiojohtoisen Gazprom-öljy-yhtiön omistukseen. Schröder ehätti kuitenkin huomauttamaan, että NTV "ei ole keskeinen asia" keskusteluissa Putinin kanssa.

Keskiössä velka ja Yhdysvallat

Schröderin ja Putinin keskusteluissa ovat aiheina mm. Yhdysvaltojen ja Venäjän kiristyneet välit sekä Venäjän velkojen maksu Saksalle. Saksa on Venäjän suurin luotottaja. Venäjän 40 miljardin dollarin veloista ns. Pariisin klubin maille on 40 prosenttia Saksasta saatuja. Venäjän hallitus haluaisi muuttaa osan velasta Saksan investoinneiksi Venäjälle.

Talouskysymykset tulevatkin olemaan vierailun keskeistä antia. Schröder kävi runsas viikko sitten tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä George Bushia. Saksalaislähteiden mukaan Schröder ei pyri välittäjäksi Yhdysvaltojen ja Venäjän kireähköissä suhteissa, mutta toivoo edistävänsä maitten vuoropuhelua.

Pietari symbolinen valinta

Pietari on symbolinen valinta Saksalais-Venäläiselle huipputapaamiselle, sillä toisen maailman sodan aikaan saksalaisten joukkojen 900 päivää kestäneessä piirityksessä silloisessa Leningradissa kuoli nälkään 640 000 ihmistä. Piskarevin hautausmaalle on haudattu neljäsataa tuhatta uhria. Schröderin mukana on laaja seurue, johon kuuluu runsaasti Saksan talouselämän ja politiikan huippunimiä.

Mukana matkustavat mm. valtiovarainministeri Hans Eichel, ulkoministeri Joschka Fischer ja puolustusministeri Rudolf Scharping. Schröderin ja Putinin välit eivät ole tarkkailijoiden mukaan henkilökohtaisella tasolla yhtä sydämelliset kuin heidän edeltäjiensä, Helmut Kohlin ja Boris Jeltsinin. Putin ja Schröder ovat kuitenkin tavanneet monta kertaa kuluneen puolen vuoden aikana. Schröder ja hänen vaimonsa olivat Putinin ja tämän vaimon vieraina mm. ortodoksisen joulun aikoihin.

Schröderin ja Putinin suhteita on omiaan parantamaan sekin, että Putin puhuu sujuvasti saksaa. Tämä on perua hänen pitkästä oleskelustaan entisessä Itä-Saksassa, missä hän oli tiedustelupalvelu KGB:n agenttina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.