Mainos

Putin ja Bush tapasivat Pietarissa

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit ovat päättäneet tapaamisensa Pietarissa. Tapaamisen päätteeksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuutti Venäjän ja Yhdysvaltain jatkavan strategista yhteistyöntään Irakia koskevista erimielisyyksistä huolimatta. Putinin mukaan maiden väiset suhteet ovat nyt aiempaa vankemmalla pohjalla.

Putin ja Yhdysvaltain presidentti George Bush neuvottelivat aamulla Pietarissa järjestetyssä huipputapaamisessa. Neuvottelujen päätteeksi Bush kutsui virkaveljensä Putinin syyskuussa vierailulle Yhdysvaltoihin.

Putin: Venäjä ja USA lähempänä kuin luullaan

Putinin mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän välillä ei ole sellaisia kysymyksiä, joita ei voitaisi ratkaista. Hän sanoi kuitenkin, että hyvillä ystävilläkin on erilaisia mielipiteitä.

- Ongelmia on aina, mutta niiden ratkaisu riippuu paljon lähestymistavasta ja siitä, onko halua tehdä ratkaisuja, Putin sanoi.

- Meillä tällaista halua on, hän lisäsi.

Putin arvioi, että Venäjän ja USA:n yhteistyö on lujittunut Irakin sodan jälkeen.

- Venäjän ja USA:n yhteistyölle ei ole vaihtoehtoa, hän korosti.

Ydinaseista yhteinen linja

Putin ja Bush korostivat toimivansa yhteistyössä ydinaseiden leviämisen estämiseksi. USA on viime päivinä arvostellut Venäjää, joka on toimittanut Iranille ydinvoimalan.

Putin korosti, että Venäjä vaatii Irania noudattamaan kaikkia velvoitteitaan, jotta ydinpolttoaineesta ei valmistettaisi aseita. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov totesi lehdistötilaisuudessaan, että Venäjä ottaa sopimuksen mukaisesti Iranista kaiken ydinjätteen omiin käsittelylaitoksiinsa.

USA ja Venäjä ilmoittivat painostavansa myös Pohjois-Koreaa keskeyttämään ydinaseohjelmansa.

Moskovan sopimus voimaan

Putin ja Bush vaihtoivat Pietarissa Moskovan strategisten aseiden rajoittamissopimuksen ratifiointiasiakirjoja ja korostivat valmiuttaan toteuttaa sen määräykset.

- Sopimus vahvistaa kansainvälisen tilanteen vakautta, Putin arvioi.

- Se on tärkeä osa taistelussa kansainvälistä terrorismia vastaan, hän lisäsi.

Venäjän duuma ratifioi sopimuksen vasta muutama päivä sitten jäädytettyään asian käsittelyn Irakin sodan alussa.

Bushin käsitys Tshetshenian tilanteesta oli lähes sama kuin EU-johtajilla päivää aikaisemmin. Hän sanoi tukevansa Venäjän pyrkimyksiä sotatilan lopettamiseksi ja poliittistenelinten luomiseksi maahan. Ihmisoikeuksista hän ei maininnut sanaakaan.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.