Onko JDAM-ER uusi HIMARS? USA lähettää Ukrainalle nyt ennennäkemätöntä aseapua

Yhdysvallat toimittaa Ukrainan armeijan käyttöön JDAM-ER-järjestelmiä, raportoi amerikkalaismedia Bloomberg.

JDAM on järjestelmä, jonka avulla perinteisestä niin sanotusta tyhmästä pommista voidaan tehdä täsmäammus, joka löytää perille GPS:n avulla. Järjestelmän koko nimi on Joint Direct Attack Munition, josta yleisesti käytetään lyhennettyä muotoa JDAM.

ER puolestaan tulee sanoista Extended Range eli kasvatettu kantama. Käytännössä ER:ssä on kyse ylimääräisistä siivistä, joiden avulla pommi liitää entistä pidemmälle.

JDAM-ER-järjestelmällä paranneltuja pommeja käytetään esimerkiksi hävittäjissä ja niitä kuvaillaan usein liitopommeiksi.

Yhdysvallat ei ole itse sanonut lähettävänsä juuri JDAM-ER:ä Ukrainalle. Joulukuisessa 1,9 miljardin asepaketissa kuitenkin mainitaan "tarkat ilma-ammukset", joiden mallia ei ole paljastettu.

Kyse on JDAM-järjestelmistä, raportoi New York Times. Bloomberg täsmensi, että Ukraina saa JDAM-ER-järjestelmiä.

Yhdysvallat on aiemmin avoimesti kertonut esimerkiksi HIMARS-raketinheittimien lisäammusten antamisesta.

Sama rooli kuin HIMARS-raketeilla?

Forbesin arvion mukaan JDAM-ER:n avulla Ukraina saattaisi pystyä käyttämään venäläisvalmisteisia Su-27-hävittäjiään ja Su-24-pommittajiaan samalla tavalla kuin Venäjä käyttää nyt raskaita pommittajiaan.

Ukrainalaiskoneet lentäisivät alhaalla välttääkseen venäläistutkien huomion ja juuri ennen pommin laukaisua suuntaisivat yläilmoihin tarjotakseen ammukselle samansuuntaisen lentoreitin, Forbes ennakoi.

Pommi osaisi suunnistaa GPS:n avulla maaliinsa hävittäjän poistuessa paikalta, Forbes kirjoittaa.

Ukraina todennäköisesti pyrkisi iskemään JDAM-ER:lla esimerkiksi komentokeskuksiin, ammusvarastoihin, siltoihin ja muihin strategisiin kohteisiin. 

Potentiaalinen kohdelista on käytännössä yhteneväinen sen kanssa, miten Ukraina on hyödyntänyt raskaita HIMARS-raketinheittimiä, joita se on viime kesästä lähtien saanut Yhdysvalloilta.

HIMARSeja on raporttien mukaan käytetty erityisesti tykistöjen ammusvarastojen tuhoamiseen. Ukraina on näin pystynyt vaikuttamaan olennaisesti tapaan, jolla Venäjä voi sotia. Venäjän taktiikassa tykistön runsaalla käytöllä on keskeinen rooli.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Lindberg: "Täsmäiskukyky parantuu"

Suomen puolustusvoimien entisen komentajan, kenraali evp. Jarmo Lindbergin mukaan JDAM-ER:lla on kaksi isoa etua verrattuna esimerkiksi niihin raketteihin, joita Ukrainan HIMARSit tällä hetkellä ampuvat.

– Ukrainan nykyisillä raketeilla voidaan ampua 80 kilometrin päähän. (JDAM-ER:llä) kantama parhaimmillaan lähes kaksinkertaistuu. Ukraina pääsee ampumaan syvyyteen. Ne ovat myös paljon painavampia eli räjähdevaikutus on paljon suurempi, hän sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus Ukrainassa on vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut

Lyhyesti sanottuna "Ukrainan täsmäiskukyky parantuu", Lindberg summaa. Uusien järjestelmien uskotaan saapuvan Ukrainaan viimeistään kesäkuun lopulla.

Jutussa sotilasasiantuntijana käytetty Jarmo Lindberg on myös kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas.

MTV Uutiset Kiovassa: Ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän uusiin iskuihin sodan vuosipäivänä 1:55
MTV Uutiset Kiovassa: Ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän uusiin iskuihin sodan vuosipäivänä.

Lue myös:

    Uusimmat