Väitteet: Venäjän miehittämässä Luhanskin kaupungissa räjähdyksiä – MTV seuraa sotaa

Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario: "Sen jälkeen Krim olisi motissa" 1:40
Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario: "Sen jälkeen Krim olisi motissa".

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 12. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • ISW: Wagner-pomo Prigozhin hyökkäsi Putinia vastaan
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynt. Löydät tuoreen päiväkohtaisen seurannan MTV Uutisten etusivulta.

22.38: Väitteet: Venäjän miehittämässä Luhanskin kaupungissa räjähdyksiä

Ukrainan itäosassa sijaitsevassa, Venäjän miehittämässä Luhanskin kaupungissa on raportoitu räjähdyksiä. 

Luhansk on ollut miehityksen alettua vain harvoin Ukrainan joukkojen kohteena, koska kaupunki on ollut Ukrainan käytössä olleiden rakettien ja ohjusten ulottumattomissa, kertoo uutiskanava CNN.

Eräällä Telegram-tilillä kaupungissa kerrotaan tapahtuneen kaksi räjähdystä, niin että savu leijailee kaupungin yllä.

Ukraina ei ole kommentoinut väitteitä hyökkäyksistä venäläisjoukkoja vastaan Luhanskissa.

20.00: Alkoholijuomajätti Pernod Ricard vetäytyy Venäjältä

Ranskalainen alkoholijuomajätti Pernod Ricard lopettaa toimintansa Venäjällä. Yhtiö sanoo keskeyttäneensä kaikkien kansainvälisten brändiensä viennin Venäjälle viime kuun lopussa.

Pernod Ricard aikoo myös lopettaa tuotteidensa jakelun Venäjällä. Tämän arvioidaan kestävän joitakin kuukausia.

18.02: Kaksi lentäjää kuoli venäläisen taistelukopterin pudottua maahan Krimillä 

Kaksi venäläistä lentäjää on kuollut sotilashelikopterin syöksyttyä maahan Krimillä Ukrainassa. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot Reutersin mukaan puolustusministeriöön viitaten.

Puolustusministeriö sanoo uskovansa, että Mi-28-taisteluhelikopterin onnettomuuden syynä oli laitevika, uutistoimisto TASS kertoi.

Onnettomuus tapahtui tänään iltapäivällä harjoituslennon aikana. Kopteri oli puolustusministeriön lausunnon mukaan aseistamaton.

Krimin pohjoisosassa sijaitsevalla Džankoin alueella tapahtuneen onnettomuuden syyn selvittämiseksi on aloitettu tutkinta.

Venäjä liitti Krimin Ukrainaan vuonna 2014. Niemimaa on kansainvälisesti tunnustettu osaksi Ukrainaa, ja Ukraina on vannonut saavansa sen takaisin hallintaansa.

Krimillä sijaitseviin sotilasalueisiin ja polttoainevarastoihin on tehty useita lennokki-iskuja sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Ukrainan viime helmikuussa.

17.23: Zelenskyi kiittänyt Britannian pääministeriä Storm Shadow -risteilyohjuksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo keskustelleensa Britannian päämoinisteri Rishi Sunakin kanssa puhelimitse.

Zelenskyi kertoo kiittäneensä Sunakia Ukrainan kapasiteetin merkittävästä parantamisesta Storm Shadow -ohjuksilla. Britannia ilmoitti toimittavansa Ukrainalle pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia. Britannian lähettämien risteilyohjuksien kantama on yli 250 kilometriä. Esimerkiksi Yhdysvalloista saatujen Himars-ohjuksien kantomatka on vain noin 80 kilometriä. Kyseessä ovat ensimmäiset pitkän kantaman ohjusten toimitukset Ukrainalle. 

Zelenskyi kertoo, että keskustelussa oli esillä myös puolustusyhteistyön jatko. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee selkeitä merkkejä maan tulevaisuudesta sotilasliitto Natossa.

16.43: Wagner-pomo Prigozhin: Venäjän armeija pakenee Bahmutissa, puolustusministeriö valehtelee

Venäjän armeijan joukot ovat paenneet asemistaan Bahmutissa Itä-Ukrainassa, väittää palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin.

Hänen mukaansa sivustat ja koko rintama Bahmutissa ovat romahtamassa samalla kun Venäjän puolustusministeriö kaunistelee tilannetta.

Sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan videoviestissä Prigozhin kehottaa puolustusministeriötä lopettamaan valehtelun. Hänen mukaansa nykyinen tilanne on johtamassa Venäjän kannalta katastrofiin.

16.02: Ketä pitäisi uskoa Ukrainan vastahyökkäyksen alkamiseen liittyen? Suomalaistutkija: "Ei välttämättä ketään"

Venäläisten sotabloggareiden ja Wagner-ryhmän mukaan Ukraina on edennyt aloittamassaan vastahyökkäyksessä, Venäjän puolustusministeriön mukaan ei ole. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maa tarvitsee vielä lisäaikaa ennen hyökkäyksen aloittamista, mutta ainakin Bahmutissa ukrainalaisjoukot jo etenevät. Ketä pitäisi uskoa?

Ei välttämättä ketään, vastaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen. Esimerkiksi Zelenskyin puheisiin pitää hänen mukaansa suhtautua osana informaatiosodankäyntiä – eli suomeksi sanottuna presidentti voi valehdella.

– Hyökkäys on voinut jo alkaa tai sitten asia on niin kuin hän sanoo. Eihän hänellä ole mitään syytä puhua totta, kun lähdetään hyökkäystä valmistelemaan, Lavikainen muistuttaa.

Itse hän uskoo ukrainalaisten suuremman hyökkäyksen alkavan aika pian.

– Jos ukrainalaisilla olisi kykyä ollut, niin he olisivat varmasti yrittäneet jotain paljon aikaisemmin. Jos he eivät oikeasti tätä kevättä ja alkukesää pysty käyttämään hyödyksi, sitten heidän tilanteensa on paljon huonompi kuin me täällä tiedettiin, Lavikainen sanoo.

15.07: Britannian pääministeri pettyi Euroopan yleisradioliiton päätökseen, jolla estettiin Zelenskyitä puhumasta euroviisufinaalissa

Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoittaa olevansa pettynyt Euroopan yleisradioliiton EBU:n päätökseen, jolla se kielsi Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä puhumasta videoyhteyden välityksellä euroviisufinaalissa lauantaina.

EBU:n mukaan kiellon syynä on se, että kilpailun säännöt estävä poliittisten tai muiden vastaavien lausuntojen esittämisen osana kilpailua.

– Ne arvot ja vapaudet, joiden puolesta presidentti Zelenskyi ja Ukrainan kansa taistelevat, eivät ole poliittisia, vaan perusoikeuksia. Eurovision laulukilpailu myönsi tämän itsekin viime vuonna, kun se jäädytti Venäjän osallistumisen kilpailuun, Sunakin edustaja kertoi.

Ukrainaa kunnioitetaan finaalissa esimerkiksi siten, että siinä esiintyy toistakymmentä ukrainalaista artistia, mukaan lukien viime vuonna kisan voittanut Kalush Orchestra.

Viisut järjestetään Liverpoolissa Britanniassa, koska sodan vuoksi niitä ei voida pitää Ukrainassa.

14.07: Zelenskyi Roomaan, voi tavata myös paavin

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan saapuvan vierailulle Roomaan huomenna. Zelenskyi tapaa ainakin Italian presidentin Sergio Mattarellan, kertoo Mattarellan edustaja.

Vatikaanin edustajan mukaan on niin ikään mahdollista, että Zelenskyi ja paavi Franciscus tapaavat, mutta tätä ei ole vielä vahvistettu.

11.53: Turkki: Sopu Ukrainan viljanvientisopimuksen jatkosta lähellä

Ukrainan vilja- ja elintarvikeviennin Mustanmeren kautta sallivan sopimuksen jatkosta ollaan lähellä sopua, kertoo Turkin puolustusministeri Hulusi Akar lausunnossaan.

Nykyinen sopimus umpeutuu torstaina. Venäjä uhkasi aiemmin vetäytyä sopimuksesta, sillä Venäjän mukaan maalla ei ole edelleenkään mahdollisuutta viedä omia maataloustuotteitaan muun muassa venäläispankkeihin kohdistuvien pakotteiden takia.

Sopimuksen jatkamisesta on neuvoteltu Istanbulissa Turkissa. Isäntämaan lisäksi neuvotteluissa ovat mukana Venäjä, Ukraina ja YK.

Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet Venäjää jatkamaan sopimusta ja syyttäneet sitä nälänhädän käyttämisestä kiristykseen.

Viljanvientisopimus solmittiin heinäkuussa. Sitä on sen jälkeen jatkettu kaksi kertaa.

(STT)

10.16: Ukraina kertoo joukkojensa edenneen merkittävästi Bahmutin ympäristössä

Ukraina kertoo joukkojensa edenneen merkittävästi Bahmutin ympäristössä Donetskissa Itä-Ukrainassa. Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausia.

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan Ukrainan joukot eivät ole joutuneet vetäytymään yhdestäkään asemasta Bahmutin lähellä kuluvan viikon aikana, vaan ovat edenneet kaksi kilometriä kaupungin ympäristössä.

Varapuolustusministerin mukaan Venäjä on menettänyt runsaasti sotilaita taisteluissa.

Tietoja Ukrainan etenemisestä ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainalaisten etenemisestä kertoivat jo eilen myös venäläiset sotabloggarit sekä Wagner-palkkasotilasryhmä. Tämän jälkeen Venäjän puolustusministeriö kiisti tiedot vastustajan läpimurroista ja väitti "yleistilanteen" rintamalla olevan "hallinnassa".

Myöhemmin puolustusministeriö lisäsi Ukrainan hyökänneen eilen noin tuhannen sotilaan ja 40 panssarivaunun voimin vajaan sadan kilometrin leveydellä Soledarin rintamalla lähellä Bahmutia. Ministeriö väitti venäläisten torjuneen hyökkäyksen kaikissa paikoissa.

Päivitetty kello 14.17.

9.10: Yhdysvaltalaiskenraali: Vastahyökkäys alkaa, kun Ukrainan komentaja toteaa oikean ajan tulleen – "Tämä ei ole videopeli"

Sodassa hyökkäys alkaa, kun hyökkäävän armeijan armeijan komentaja päättää, että nyt on oikea aika tehdä niin, kirjoittaa kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling vastanneensa kysymykseen "milloin Ukrainan vastahyökkäys alkaa". Hertling on Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja.

– Se on hyökkäämisen etu, Hertling sanoo Twitterissä.

Yleisesti ottaen hyökkääminen on sodassa merkittävästi puolustamista vaikeampaa. Nyrkkisääntönä pidetään, että tasavertaisten armeijoiden kohdatessa hyökkääjällä täytyy olla paikallinen kolminkertainen ylivoima, jotta menestystä voidaan realistisesti odottaa.

Kenraaliluutnantti evp. Hertling muistuttaa, että Ukraina on saanut runsaasti länsikalustoa, jonka käyttökoulutus vie aikaa. Esimerkiksi Ukrainalle lahjoitettujen Leopard 2 -panssarivaunujen odotetaan tekevän taisteludebyyttinsä viimeistään vastahyökkäyksessä.

Ukrainan on arvioitu varustavan vastahyökkäykseen yhdeksän uutta prikaatia, Hertling sanoo. Kun nämä joukot on koulutettu, täytyy ne integroida osaksi vielä suurempia joukko-osastoja. Tämäkään ei tapahdu äkkiä.

 – Hyökkäämiseen siirtyminen vaatii huomattavaa valmistelua, koordinointia ja synkronisointia. Tämä ei ole videopeli, Hertling kirjoittaa.

Yhdysvaltalaismedia CNN:lle puhuneiden lähteiden mukaan Ukraina tekee parhaillaan laajaa vastahyökkäystä valmistelevia operaatioita. Näihin lukeutuvat muun muassa iskut Venäjän ase- ja ammusvarastoihin.

MTV Uutisten haastattelema Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sak totesi tällä viikolla, että "voidaan luultavasti sanoa, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut". Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas lausui, että maa tarvitsee vielä lisää aikaa vastahyökkäyksensä aloittamiseen.

8.35: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 750 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen arviolta 750 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Ukrainalaiskomentajat ovat kuluvalla viikolla väittäneet maan joukkojen tehneen onnistuneita vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja seitsemäntoista tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.16: Ukrainalaisviranomainen: Venäjän miehittämässä Melitopolissa kuultu voimakas räjähdys

Venäjän miehittämässä Etelä-Ukrainan Melitopolin kaupungissa on kuultu voimakas räjähdys, kirjoittaa Zaporizhzjan alueen ukrainalaispormestari Ivan Fedorov Telegramissa.

Tiedossa ei ole, mikä räjähdyksen on aiheuttanut tai mitä vaurioita siitä on seurannut.

Venäjä valloitti Melitopolin viikko sen jälkeen, kun se aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Ukrainan todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksen on usein arvioitu kohdistuvan Melitopolin ja Mariupolin väliselle alueelle Etelä-Ukrainaan.

8.05: Lähteet CNN:lle: Ukraina tekee nyt vastahyökkäystä valmistelevia iskuja

Ukraina tekee parhaillaan odotettua vastahyökkäystä valmistelevia operaatioita, uutisoi CNN, joka on haastatellut nimetöntä yhdysvaltalaista sotilasviranomaista ja länsiviranomaista.

Valmisteleviin operaatioihin kuuluvat iskut ammus- ja asevarastoihin, komentokeskuksiin ja tykistö- sekä panssariyksiköihin, CNN kirjoittaa.

Käytännössä valmistelevilla operaatioilla pyritään heikentämään vastapuolta ja alentamaan sen kykyä vastata omiin toimiin. Lisäksi tarkoitus on urkkia vihollisen vahvuuksia ja heikkouksia. Nämä ovat rutiinitoimenpiteitä ennen suurta hyökkäystä.

Viime aikoina on uutisoitu eritoten Venäjän polttoainevarastopaloista, joiden on arvioitu olleen Ukrainan iskujen tulosta.

Ukraina teki vastaavia valmistelevia operaatioita myös viime syksynä ennen onnistuneita vastahyökkäyksiään Hersonin ja Harkovan alueilla.

Ukrainan on viime päivinä raportoitu tehneen Bahmutin alueella paikallisia, onnistuneita vastahyökkäyksiä. Yleisesti ottaen Ukrainan päähyökkäyssuunnaksi on veikkailtu Etelä-Ukrainaa.

Ukrainan vastahyökkäys on alkanut 1:18
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja: Vastahyökkäys on jo tavallaan alkanut.

7.22: ISW: Venäjän nopeat kommentit Ukrainan Bahmutin hyökkäyksiin kertovat "kasvavasta paniikista"

Ukrainalaisjoukot ovat todennäköisesti murtaneet joitain venäläisten puolustuslinjoja Bahmutin alueella, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW kuvailee Ukrainan vastahyökkäyksiä Bahmutissa "paikallisiksi", mikä täsmää sen kanssa, että Ukrainan itäisen joukkoyhtymän komentaja, kenraalieversti Oleksander Syrskyi väitti venäläisten vetäytyneen pari kilometriä.

Aikaisemmin viikolla uutisoitiin, että Ukrainan 3. rynnäkköprikaatin komentaja Andriy Biletskyi väitti ukrainalaisjoukkojen vallanneen takaisin 2,6 kilometriä syvän ja kolme kilometriä leveän alueen Bahmutin suunnalla.

Venäjän puolustusministeriö myönsi Ukrainan vastahyökkäykset "epätavallisen nopeasti", ISW katsoo. Ministeriön mukaan venäläisjoukot torjuivat kahdeksan maahyökkäystä ja kolme voimakasta tiedusteluiskua Donetskin alueella. Venäjä ei myöntänyt puolustuslinjojen murtumista.

Sen sijaan Venäjän puolustusministeriön kanssa napit vastakkain jo kuukausia ollut Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän komentaja Jevgeni Prigozhin väitti, että ukrainalaiset valtasivat takaisin kolme kilometriä maata Bahmutissa ja sen lähistöllä. Myös Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat kirjoittaneet samansuuntaisesti.

– Prigozhinin ja puolustusministeriön vastaukset kertovat kasvavasta paniikista Venäjän viestinnässä liittyen Ukrainan suunniteltuun vastahyökkäykseen, ISW arvioi.

Toisaalta nopeat kommentit viralliselta Venäjältä ovat linjassa sen kanssa, että Meduza-median käsiinsä saamien venäläisohjeiden mukaan Ukrainan todennäköisenä pidettyä laajaa vastahyökkäystä ei tule vähätellä.

Ukrainan Bahmutin alueen vastahyökkäysten on katsottu pääosin kohdistuvan kaupungin sivustoihin. Näillä alueilla ISW katsoo olevan heikkolaatuisia venäläisjoukkoja. Wagner-palkkasotilasryhmä taistelee pääasiassa itse kaupungissa.

Heikkojen sivustajoukkojen käyttö kertoo ISW:n mukaan siitä, Venäjä on aika lailla hylännyt ajatuksen Bahmutin piirittämisestä. Maalis-huhtikuussa Venäjä lähetti kaupunkiin ja sen ympäristöön laskuvarjojääkäreitä, T-90-panssarivaunuja ja termobaarisia pommeja ampuvia raketinheittimiä.

ISW kuitenkin uskoo Venäjän Wagner-joukkojen yhä yrittävän eteenpäin itse kaupungissa. Venäläisjoukot hallitsevat valtaosaa Bahmutista, josta on käyty raskaita taisteluita kuukausien ajan.

7.01: Venäläisten kidutuksesta sotavankeudessa selvinnyt perheenisä pakeni Suomeen: "Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin karmea déjà-vu"

Tšetšeniasta kotoisin oleva Musa Lomajev on taistellut Tšetšenian sodassa ja ollut sotavankina venäläisten kidutettavana. Hän näkee nyt meneillään olevan Ukrainan sodan ja Tšetšenian sotien välillä paljon yhtäläisyyksiä.

Miehen mukaan Butshan verilöyly ja Irpinin kauheudet Ukrainassa muistuttivat häntä elävästi siitä, kuinka Tšetšeniassa tapettiin paikallista väestöä ihan samalla tavalla.

– Kuka tahansa siviili, joka sattui osumaan venäläisten sotilaiden näköpiiriin, tapettiin. Murhat tehtiin erityisen julmasti: leikattiin käsiä ja päitä poikki, viillettiin vatsoja auki. Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin karmea déjà-vu, Lomajev sanoo.

Lomajev on sitä mieltä, että Venäjän armeija on vasta aloittanut julmien tekojensa sarjan Ukrainassa.

– Askel askeleelta Venäjä todistaa koko maailmalle olevansa terroristivaltio. Venäläissotilailta puuttuu täysin moraali, he vain tuhoavat siviilejä fanaattisesti.

Venäläisten sotavankeudesta selvinnyt perheenisä: "Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin déjà-vu" 8:41
Venäläisten sotavankeudesta selvinnyt perheenisä: "Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin déjà-vu".

6.58: Ukrainan harjoituskäyttöön tarkoitetut Abrams-tankit ovat saapuneet Saksaan

Ukrainan harjoituskäyttöön tarkoitetut Yhdysvaltain Abrams-panssarivaunut ovat saapuneet Saksaan ja ovat matkalla Grafenwöhrin sotilastukikohtaan, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset uutistoimisto Associated Pressin (AP) mukaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on aiemmin todennut, että Ukrainalle rakennettavien Abrams-tankkien pitäisi olla valmiita siinä vaiheessa, kun ukrainalaisjoukot ovat saaneet noin 10-viikkoisen Abrams-koulutuksensa päätökseen.

Ukrainalle rakennettavat Abrams-tankit tulevat sisältämään maan armeijan toivomia muutoksia. Abrams-tankkien on määrä saapua Ukrainaan alkusyksystä, väitti nimetön yhdysvaltalaisviranomainen AP:lle.

6.08: Maailman ruokaohjelman johtaja varoittaa viljasopimuksen katkeamisen seurauksista

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) tuore johtaja Cindy McCain varoittaa vakavista ongelmista, mikäli Mustanmeren viljasopimusta ei jatketa. Sopimuksen jatkosta on neuvoteltu, mutta ratkaisua ei ole saatu toistaiseksi aikaan. Sopimuksen voimassaolon on määrä rauetan toukokuun 18. päivä.

Cindy McCainin mukaan WFP on hankkinut viljaa myös vaihtoehtoisista lähteistä, mutta nousseiden kulujen vuoksi järjestö ei ole voinut tarjota ruokaa yhtä monelle ihmiselle kuin aikaisemmin.

Viljasopimuksen kautta Ukraina on voinut viedä maailmalle miljoonia tonneja viljaa ja muita ruokatarpeita.

Maa on erittäin tärkeä peruselintarvikkeiden tuottaja. Ukraina tuottaa muun muassa vehnää, maissia ja ohraa. Ukrainalaisella ruoalla on suuri merkitys maailman köyhimpien maiden ruokaturvan kannalta. (BBC/EU:n tiedot)

5.32: Venäjän puolustusministeriö kiistää sotabloggarien väitteet Ukrainan etenemisestä

Venäjän puolustusministeriö kiistää Venäjällä myötämielisten sotabloggarien väitteet, joiden mukaan Ukrainan joukot olisivat onnistuneet etenemään itäisessä Ukrainassa.

Torstaina bloggarit väittivät, että Ukraina olisi edennyt tai liikutellut joukkojaan useilla alueilla. Myös palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on aiemmin syyttänyt Venäjän vakinaisia joukkoja asemien hylkäämisestä tietyillä alueilla Bahmutin kaupungin ympäristössä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi vastikään, että vielä on liian aikaista Ukrainalle käynnistää odotettu vastahyökkäys. Presidentti on todennut maan tarvitsevan lisää aikaa valmisteluille. (BBC)

Edellispäivän tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat