Zelenskyi Butshan raakuuksien vuosipäivänä: Tulemme rankaisemaan kaikkia syyllisiä – MTV seurasi sotaa

Ukrainan julkaisema video näyttää tuhojen laajuuden Bahmutissa 1:00
Ukrainan julkaisema video näyttää tuhojen laajuuden Bahmutissa.

MTV Uutiset seurasi  tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 31. maaliskuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Putin allekirjoittanut asetuksen kutsunnoista, koskee 147 000 venäläistä
  • Valko-Venäjän Lukashenka ehdottanut tulitaukoa
  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.12: Zelenskyi Butshan raakuuksien vuosipäivänä: Tulemme rankaisemaan kaikkia syyllisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vakuuttanut Butshan kaupungin raakuuksien vuosipäivänä, että Ukraina tulee lyömään Venäjän joukot.

Venäjän joukot vetäytyivät Butshasta Kiovan luoteispuolelta maaliskuun viimeisenä päivänä viime vuonna, runsas kuukausi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kaupungista paljastui myöhemmin joukkohautoja, kidutuskammioita ja teloitettuja siviilejä.

– Vapaan maailman perustaa koskevaa taistelua käydään Ukrainan maaperällä. Me tulemme eittämättä voittamaan ja Venäjän pahuus häviää, juuri täällä Ukrainassa, Zelenskyi sanoi puhuessaan Butshassa, jossa olivat paikalla muun muassa Slovakian, Slovenian ja Kroatian pääministerit.

Zelenskyin mukaan Butsha säilyy venäläisjoukkojen raakuuksien symbolina.

– Emme anna koskaan anteeksi. Tulemme rankaisemaan kaikkia syyllisiä, presidentti vakuutti.

17.47: Moldovan presidentti sekä Kroatian, Slovakian ja Slovenian pääministerit Zelenskyin kanssa Butshassa

Ukrainan Butshassa Moldovan presidentti Maia Sandu sekä Kroatian, Slovakian ja Slovenian pääministerit Andrej Plenkovic, Eduard Heger ja Robert Golob osallistuivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa seremoniaan, jossa juhlistettiin alueen takaisin valtauksen vuosipäivää Venäjältä, kertoo The Guardian.

17.18: Zelenskyin neuvonantaja torppaa Lukashenkan tulitauko-ehdotukset

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ehdotti tänään tulitaukoa Ukrainan sodassa. Venäjä torppasi ajatuksen saman tien.

Reutersin tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak on myös tyrmännyt ajatuksen tulitauosta. Podolyakin mukaan tulitauko tarkoittaisi sitä, että venäläiset joukot jäisivät Ukrainan alueelle.

– Tulitauko merkitsee (Venäjän) oikeutta jäädä miehitetyillä alueille. Se on täysin mahdotonta hyväksyä, Podolyak ilmaisi asiasta myös Twitterissä.

15.49: Venäjä ilmoitti uudesta ulkopoliittisesta strategiasta: länsi kuvataan olemassaolon uhkana

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo Venäjän ottavan käyttöön uuden ulkopoliittisen strategian.

Presidentti Vladimir Putinin hyväksymässä strategiassa länsi nähdään olemassaolon uhkana Venäjälle.

Lavrov sanoo Yhdysvaltojen olevan länsimaissa nousseen venäläisvastaisen mielipiteen liikkeellepaneva voima.

Lavrovin mukaan Venäjän ulkopolitiikassa tunnistetaan epäystävällisten valtioiden toimet, jotka aiheuttavat "eksistentiaalisen uhan" Venäjän turvallisuudelle ja kehitykselle. (STT)

14.02: Lukashenka ehdotti aselepoa Ukrainaan – Venäjältä täystyrmäys

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ehdotti perjantaina aselepoa Ukrainaan. Hänen mukaansa Venäjän ja Ukrainan tulisi aloittaa neuvottelut välittömästi. Lukashenka kertoi kannastaan perjantaina pitämässään kansakunnan tilaa koskevassa puheessaan.

–  Meidän täytyy lopettaa nyt, ennen kuin tämä eskaloituu. Otan riskin ja ehdotan väkivaltaisuuksien lopettamista ja aselevon julistamista, hän sanoi.

Lukashenkan mukaan länsimaiden Ukrainalle antama tuki on kasvattanut ydinsodan uhkaa Ukrainassa.

Venäjältä torpattiin nopeasti Lukashenkan toiveet aselevosta. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan sotilasoperaatiota jatketaan, sillä se on tällä hetkellä ainoa tapa, jolla Venäjä voi saavuttaa tavoitteensa. (STT)

13.31: Venäjä: Kaikki ulkomaiset akkreditoidut toimittajat voivat jatkaa työskentelyä Venäjällä

Venäjä väittää, että kaikki ulkomaiset akkreditoidut toimittajat voivat jatkaa työskentelyä maassa, kertoo The Guardian. Taustalla on eilen tietoon tullut tapaus, jossa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti pidättäneensä Wall Street Journalin (WSJ) toimittajan syytettynä vakoilusta. 

11.02: Brittitiedustelu: Venäjä on menettänyt useita vastatykistötutkiaan Ukrainassa

Tuhoutuneiden laitteiden uusiminen voi tiedusteluraportin mukaan olla Venäjälle haastavaa.

Venäjällä ei todennäköisesti ole enää kovin monta vastatykistötutkaa käytettävissä Ukrainassa, sillä se on menettänyt niitä taisteluissa jo ainakin kuusi kappaletta, Britannian puolustusministeriö arvioi päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Laitteita pidetään taisteluissa erittäin hyödyllisinä, sillä ne mahdollistavat nopeat vastaiskut vihollisen tykistöön.

Ukrainan erikoisjoukot julkaisivat viime viikolla kuvan Donetskin alueella tuhotusta venäläisestä vastatykistötutkasta. Brittitiedustelun mukaan sekä Ukraina että Venäjä ovat jatkuvasti pyrkineet tuhoamaan vastapuolen vastatykistötutkia.

Tuhoutuneiden laitteiden uusiminen on tiedusteluraportin mukaan korkealla sekä Venäjän että Ukrainan prioriteettilistalla. Brittiarvion mukaan uusien vastatykistötutkien hankkiminen voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa Venäjälle, sillä maalle asetetut pakotteet vaikeuttavat laitteeseen tarvittavan korkean teknologian elektroniikan toimituksia.

9.28: Zelenskyi: Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt jo 400 päivää

Ukraina on kestänyt maahan kohdistuvaa Venäjän täysimittaista hyökkäyssotaa jo 400 päivää, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen jokailtaisessa puheessaan.

Puheessa Zelenskyi kiitteli Ukrainan puolustajia ja tukijoita sekä valoi uskoa Ukrainan voittoon.

Zelenskyi vakuutti Ukrainan lopulta voittavan sodan ja toipuvan koettelemuksesta. Hänen mukaansa Ukrainaan ei jätetä jälkeäkään Venäjästä.

6.26: Putin allekirjoitti asetuksen kutsunnoista, koskee 147 000 venäläistä

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti torstaina asetuksen, jolla pannaan toimeen puolivuosittaiset kutsunnat huhtikuun alusta kesäkuun puoliväliin saakka.

Kutsunnat koskevat 147 000 venäläistä, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjällä järjestetään yleensä kutsunnat kaksi kertaa vuodessa, mutta vuosi sitten keväällä ne peruttiin maan osittaisen liikekannallepanon viemien resurssien vuoksi.

Tänä keväänä kutsunnat koskevat 13 000 henkilöä enemmän kuin normaalisti. ISW arvioi, että Venäjä hyödyntää Valko-Venäjää asevelvollisten kouluttumisessa.

ISW:n mukaan kutsunnat eivät vaikuta sotaan Ukrainassa lyhyellä aikavälillä, koska uudet alokkaat tarvitsevat ensin kuukausien koulutuksen.

TORSTAI 30.3.

22.19: Yhdysvallat kertoo kouluttaneensa kymmeniä ukrainalaissotilaita Patriot-ilmatorjuntaohjusten käyttöön

Ryhmä ukrainalaissotilaita on saanut päätökseen koulutuksensa Patriot-ilmatorjuntaohjusten käytössä ja palannut Eurooppaan, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon torstaina. Ryhmään kuului 65 sotilasta.

–  He liittyvät muuhun Ukrainan ilmapuolustukseen käyttämään Yhdysvaltojen, Saksan ja Hollannin lahjoittamia ohjuksia, sanoi Pentagonin edustaja, prikaatikenraali Pat Ryder toimittajille.

Ryderin mukaan Yhdysvallat on kouluttanut yli 7  000 ukrainalaissotilasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Patriot-ohjusjärjestelmä tuli tunnetuksi Persianlahden sodan aikana, missä Patrioteja käytettiin Irakin Scud-ohjuksia vastaan. Rytheonin kehittämä Patriot ei kuitenkaan ollut alun perin tarkoitettu ohjusten, vaan korkealla lentävien lentokoneiden torjuntaan.

19.40: Venäjä on pian YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja – Ukrainan ulkoministeri: ”Huono vitsi”

Lauantaista lähtien Venäjästä tullee YK:n turvallisuusneuvoston johtaja. Johtajuus kiertää vuorollaan kuukauden välein eri jäsenmailla.

YK:n turvallisuusneuvoston tavoitteena on pyrkiä rauhaan, ja Venäjä on käynyt jo yli vuoden hyökkäyssotaa Ukrainaan. Lisäksi Venäjän johtaja Vladimir Putin etsintäkuulutettiin vastikään kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kutsuikin Venäjän puheenjohtajuutta ”huonoksi vitsiksi”.

– Venäjän 1. huhtikuuta alkava turvallisuusneuvoston puheenjohtajuus on huono vitsi. Venäjä on kaapannut paikkansa, se käy koloniaalista sotaa, sen johtaja on sotarikollinen, jonka ICC on etsintäkuuluttanut lasten kaappauksista. Maailma ei voi olla turvassa, kun Venäjä on turvallisuusneuvostossa, Kuleba kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Lisää torstain uutisia sodasta Ukrainassa tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat