Zelenskyi: Tilanne Bahmutin kaupungin ympärillä "erittäin kuuma" – MTV seurasi sotaa

Video: Näin Ukraina ampuu venäläislennokkeja yötaivaalta 0:50
Ukrainan puolustusvoimat julkaisi videon, jonka se väittää näyttävän, miten venäläisiä lennokkeja torjutaan. Video on julkaistu maalis-huhtikuun taitteessa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Putin allekirjoittanut asetuksen kutsunnoista, koskee 147 000 venäläistä
  • Valko-Venäjän Lukashenka ehdottanut tulitaukoa
  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.46: Zelenskyi: Tilanne Bahmutin kaupungin ympärillä "erittäin kuuma"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että sotilaallinen tilanne Bahmutin kaupungin ympärillä on "erittäin kuuma". Venäläiset joukot ovat yrittäneet vallata Bahmutia jo kuukausien ajan.

Ukrainalainen sota-analyytikko Oleh Zhdanov sanoo, että taistelut ovat edenneet kaupungin keskustaan.

22.40: Tunnettu venäläinen sotabloggaaja kuollut räjähdyksessä kahvilassa Pietarissa

Tunnettu venäläinen sotabloggaaja Vladlen Tatarsky on kuollut kahvilassa tapahtuneessa räjähdyksessä Pietarissa.

Asiasta uutisoivat venäläiset uutistoimistot illalla Suomen aikaa.

Tass ja Interfax -uutistoimistojen mukaan räjähdyksen syyksi epäillään pommia. Venäjän sisäministeriö on vahvistanut Tatarskyn kuoleman. Tämänhetkisten tietojen mukaan räjähdyksessä on loukkaantunut 19 henkilöä. Tapauksesta on käynnistetty murhatutkinta.

Tatarsky, oikealta nimeltään Maxim Fomin, tunnettiin Putin-myönteisyydestä. Hänellä oli 560 000 seuraajaa Telegramissa. Hän teki usein myös kriittisiä kommentteja liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. 

13.41: Kostiantynivkan pommitusten uhriluku noussut kuuteen

Reutersin mukaan Kostiantynivkan kaupungissa tehtyjen pommitusten uhriluku on noussut kuuteen henkilöön. Lisäksi haavoittuneiden määrä on noussut kahdeksaan henkeen.

Venäjä teki kaupunkiin iskun tänä aamuna.

12.56: Kolme siviiliä sai surmansa pommituksissa Itä-Ukrainassa

Reutersin mukaan ainakin kolme siviiliä sai surmansa ja kuusi haavoittui Venäjän tekemässä pommituksessa Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Kostiantynivkan kaupungissa tänä aamuna. 

Kaupunki sijaitsee noin 20 kilometriä länteen Bahmutista, jossa on käyty kiivaita taisteluita jo kuukausien ajan. 

– Venäläiset ovat pommittaneet massiivisesti Kostiantynivkan kaupunkia, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin esikunnan korkea-arvoinen jäsen Andriy Yermak kertoi Telegramissa.

9.26: Brittitiedustelu: Alkoholi aiheuttaa paljon tappioita Venäjän armeijassa

Venäjä on hyökkäyssotansa aikana kärsinyt jopa 200 000 sotilaan tappiot, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Brittiministeriön mukaan "huomattava vähemmistö" näistä tappioista on sattunut taistelutilanteiden ulkopuolella.

27. maaliskuuta venäläinen uutiskanava Telegramissa raportoi tiedustelupäivityksen mukaan, että venäläisjoukkojen keskuudessa alkoholinkäyttöön liittyvien välikohtausten, rikosten ja kuolemien määrä on ollut "äärimmäisen korkea".

Brittitiedustelun mukaan venäläiskomentajat todennäköisesti pitävät alkoholinkäyttöä erityisen haitallisena taistelukyvyn kannalta.

Runsas alkoholinkäyttö on Britannian puolustusministeriön mukaan niin kiinteä osa venäläistä yhteiskuntaa, että armeija on pitkään hiljaisesti hyväksynyt juomisen jopa taisteluoperaatioissa.

Alkoholin lisäksi venäläismenetyksiä taisteluiden ulkopuolella ovat aiheuttaneet aseiden käsittelyharjoitukset, liikenneonnettomuudet ja säähän liittyvät loukkaantumiset, kuten hypotermia.

9.05: Ukraina: Torjuimme vuorokaudessa yli 70 venäläishyökkäystä

Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan se torjui viimeksi kuluneen vuorokauden aikana yli 70 venäläishyökkäystä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin, Lymanin, Avdiivin ja Marjinkan seuduilla.

Pelkästään Bahmutista Venäjä hyökkäsi Ukrainan väitteiden mukaan yli 25 kertaa päivän aikana.

8.45: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 560 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi panssarivaunua, neljä panssariajoneuvoa ja 4 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

8.28: Yhdysvaltalaiskenraali: Ukrainan keväthyökkäys ei tule voittamaan sotaa

Ukrainan armeijan todennäköisenä pidetyn suuren keväthyökkäyksen tavoitteena tulee olemaan sekä maa-alueiden takaisinvaltaus että venäläisjoukkojen tuhoaminen, kirjoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling.

Se kumpaa seikkaa painotetaan, riippuu Hertlingin mukaan siitä, minne Ukraina hyökkää.

Läntiset sotilasasiantuntijat vaikuttavat uskovan laajasti, että Ukrainan vastahyökkäyksestä tulee vaikea. Hertling liittyy Twitter-ketjussaan näihin ääniin.

– Ukrainan pitää toteuttaa hyvin vaikeita hyökkäystehtäviä ja koordinoida alueelliset- ja erikoisjoukot iskemään avainkohteisiin.

– Heidän pitää vallata ja varmistaa menetettyjä alueita, tehdä läpimurtoja ja aiheuttaa kaaosta ja tuhoa Venäjän selustassa.

Kaiken tämän ohella Ukrainan täytyy pitää omat huoltolinjansa kunnossa, ettei hyökkäys tylpisty ammusten ja varusteiden puutteeseen.

– Todella vaikeita tehtäviä armeijalle, joka on taistellut jo yli vuoden.

Hertling joka tapauksessa arvelee, että Ukraina tulee keväthyökkäyksellään valloittamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita.

Sotaa Ukraina ei keväthyökkäyksellään kuitenkaan voita, Hertling uskoo. Yhdysvaltain armeijan komentaja Mark Milley totesi aiemmin tällä viikolla, että Ukraina tuskin voittaa sotaa tämän vuoden aikana.

7.46: Sodassa kuollut yli 200 ukrainalaista urheilijaa

The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan sodassa on kuollut 262 urheilijaa. Asiasta kertoi Ukrainan nuoriso- ja urheiluministeri Vadym Gutzeit

Sodan aikana Ukrainassa on myös tuhoutunut 363 liikuntapaikkaa. 

Ukrainan hallitus on päättänyt boikotoida vuoden 2024 Pariisin olympialaisia, koska Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on suositellut yksittäisten venäläisten ja valko-venäläisten urheilijoiden hyväksymistä takaisin kansainvälisiin kisoihin. 

– Meille on hyvin tärkeää, että urheilukilpailuissa ja olympialaisissa ei ole yhtään urheilijaa Venäjältä, koska he kaikki tukevat tätä sotaa ja osallistuvat tapahtumiin, jotka järjestetään tämän sodan tukemiseksi, Gutzeit sanoi eilen.

6.58: Venäjä-mielisten sotakommentaattoreiden usko talvihyökkäykseen piiputtaa

Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat kirjoittaneet sävyltään hermoilevia kommentteja Venäjän tämänhetkisistä hyökkäysoperaatioista.

Sotakommentaattorien mielestä Venäjän armeijan tulisi tunnistaa tosiasiat ja taputella sekä Bahmutin että Avdiivkan hyökkäykset valmistautuakseen Ukrainan odotettuun vastahyökkäykseen.

Hermostuneisuudesta raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War, jonka mukaan Venäjä-mieliset sotakommentaattorit odottavat Ukrainan hyökkäävän ortodoksien pääsiäisen (16.4.) ja Venäjän voitonpäivän (9.5.) välisenä aikana.

Avdiivkan rintamatilanne 1. huhtikuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Avdiivkan rintamatilanne 1. huhtikuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Sotakommentaattorit ovat selvästi pettyneitä ratkaisutaisteluiden puutteeseen. Raskaista tappioista huolimatta Venäjä ei ole pystynyt merkittäviin läpimurtoihin. Britannian puolustusministeriö kuvaili rintamalinjan liikkeitä lauantaina "marginaalisiksi".

Venäjä tuskin pystyy ylläpitämään suuria hyökkäysoperaatioita, jos se ei pysty valtaamaan Bahmutia ja Avdiivkaa lähiviikkoina, sotakommentaattorit katsovat.

Venäjän Donetskin alueen kansalliskaartin johtaja Alexander Khodakovsky puolestaan kirjoittaa, ettei Venäjän tappioita voi laskea vai joukoissa ja kalustossa, vaan täytyy ottaa huomioon myös heikentyvä moraali.

Bahmutin rintamatilanne 1. huhtikuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin rintamatilanne 1. huhtikuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

6.05: Zelenskyi: Absurdia ja tuhoisaa, että Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi luonnehtii jokailtaisessa puheessaan absurdiksi ja tuhoisaksi sitä, että Venäjä on nyt YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaa. Venäjä on puheenjohtajana huhtikuun ajan.

– Tänään terroristivaltio nousi YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi, että Venäjä aloitti tehtävässä vain päivää sen jälkeen, kun sen iskut olivat surmanneet jälleen yhden ukrainalaislapsen. Presidentin mukaan viiden kuukauden ikäinen poikalapsi kuoli tykistöiskussa Donbassin alueella itäisessä Ukrainassa. Lapsen vanhemmat haavoittuivat.

Zelenskyin mukaan Venäjän puheenjohtajuus kertoo YK:n turvallisuusneuvoston kaltaisten instituutioiden moraalisesta vararikosta.

– Ei ole sellaista terroria jota Venäjä ei olisi jo harjoittanut, eikä ole sellaista syytä, joka estäisi globaalien instituutioiden reformit, erityisesti mitä tulee YK:n turvallisuusneuvostoon, Zelenskyi sanoi.

22.01: Nelinkertainen maailmanmestari kuollut Ukrainassa

Potkunyrkkeilyn nelinkertainen maailmanmestari Vitaly Merinov on kuollut Ukrainan sodassa. Poliitikkonakin tunnettu Merinov menehtyi puolustaessaan kotimaataan Venäjän hyökkäykseltä.

Merinovin kuoleman vahvisti Ivano-Frankiskin kaupungin pormestari Ruslan Martsinkiv. Hän kertoi kaupungissa poliitikkona toimineen Merinovin kuolleen taistelussa Venäjää vastaan.

Merinov haavoittui taistelussa ja hänet vietiin sairaalaan, jossa hän menehtyi myöhemmin yöllä. Merinov oli ilmoittautunut palvelukseen heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän oli saanut aiemmin sodassa ampumahaavan jalkaansa. Ukrainalaista jää kaipaamaan vaimo ja 2-vuotias tytär.

– Tämä on korvaamaton menetys kaupungin yhteiskunnalle. Ikuinen muisto sankarille, Martsinkiv sanoi.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainassa on menehtynyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coen mukaan 185 urheilijaa.

18.01: Ukrainan viranomaislähteet: Pieni vauva kuollut Venäjän pommituksessa Donetskissa

Venäjän pommitukset ovat tappaneet ainakin kaksi siviiliä itäisessä Ukrainassa sijaitsevalla Donetskin alueella.

Aiheesta uutisoi Uutiskanava CNN Donetskin alueen viranomaislähteisiin viitaten.

Toinen kuolleista siviileistä oli vain viiden kuukauden ikäinen vauva. Venäjä on pommittanut useita alueita Donetskissa.

17.38: Ukraina sanoo torjuneensa kymmeniä Venäjän hyökkäyksiä Donetskissa

Ukrainan joukot onnistuivat torjumaan yli 70 venäläisjoukkojen hyökkäystä Donetskissa pelkästään perjantaina, sanoi Ukrainan armeijan esikunta lauantai-aamuna.

Asiasta uutisoi ukrainalainen Kyiv Independent -sivusto.

Ukrainan armeijan esikunnan mukaan Venäjän joukot ovat keskittäneet hyökkäyksiään yhä Bahmutiin, Lymaniin, Avdijivkaan ja Marinkaan Itä-Ukrainan Donetskissa.

Lisää lauantain uutisia sodasta Ukrainassa tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat