Puraiseeko kirous? Kesken kisojen juopotellut MM-sensaatio aikoo vastata mestarien alhoon omintakeisella tyylillään

Luca Brecelin viime keväänä saavuttama sensaatiomainen maailmanmestaruus takaa sen, että belgialaistaituri on yksi alkutekijöissään olevan snookersesongin seuratuimmista pelaajista. Ensikertalaismestarin tie on usein ollut kivinen seuraavalla kaudella.

Brecel, 28 on juhlistanut MM-titteliään ja käyttänyt 500 000 punnan eli noin 585 000 euron palkintopottiaan matkustelemalla ympäri maailmaa. Huolettomasta asenteestaan – josta hän kertoi avoimesti MM-turnauksen aikana – tunnettu belgialainen ei siis ole stressannut harjoittelulla kesän aikana. 

– Olen vieläkin hieman väsynyt matkustelusta, joten en ole kovin luottavainen ensimmäisen turnauksen suhteen. Ehkä se menee vielä hieman harjoitteluna, ja Shanghai Masters on sitten ensimmäinen kunnon kisani, Brecel kommentoi hiljattain Eurosportille.

Brecel kukisti Jackson Pagen erin 5–3 kauden avausottelussaan European Mastersissa tiistaina.

Työsarkaa riittää, sillä kauteen 2023-2024 mahtuu 17 rankingturnausta sekä muutamia muita arvostettuja kisoja, etunenässä tammikuussa käytävä Masters.

Breceliltä, joka on tähän mennessä urallaan saavuttanut neljä rankingkisatitteliä, odotetaan hallitsevana maailmanmestarina paljon.

Vuodesta 1990 lähtien snookerissa on nähty 14 uutta maailmanmestaria, tuoreimpana Brecel. Puolustavien mestarien menestys on ollut seuraavina kausina tiukassa, sillä heistä neljä on jäänyt ilman kisavoittoa ja neljä on pystynyt "vain" yhteen titteliin. Näin kävi esimerkiksi lajihistorian suurimmalle pelaajalle Ronnie O'Sullivanille sesongilla 2001-2002. 

Tilastosta pomppaa esiin kaksi nimeä: Judd Trump kaudella 2019-2020 ja suurmestari Stephen Hendry 1990-1991. Trump summasi peräti kuusi kisavoittoa vuodessa MM-tittelinsä perään, Hendry venyi viiteen. 

Aikakausien vertailu on hieman haastavaa, sillä kisamäärissä on suuria eroja. Hendryn saavutuksen arvoa korostaa se, että hän kahmi viisi voittoa vain kahdeksassa rankingturnauksessa. Trumpilla oli tarjolla 17 kisaa.

Lisäksi usein puhutaan "Cruciblen kirouksesta" viitaten MM-kisojen pitopaikkana vuodesta 1977 toimineeseen Crucible-teatteriin Sheffieldissä sekä faktaan siitä, ettei yksikään pelaaja ole pystynyt puolustamaan ensimmäistä mestaruuttaan siellä onnistuneesti. Saa nähdä, tuleeko Brecelistä uusi luku tähän tilastoon.  

Kauden ensimmäinen viikon mittainen rankingturnaus, European Masters, käynnistyi tiistaina Saksassa. Sesonki huipentuu MM-kisoihin ensi huhti-toukokuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat