Snookertähden synkkä salaisuus paljastui, kun hän katsoi vaimoaan kesken MM-juhlien – "Olisin ollut mennyttä jo aikoja sitten"

Kun Mark Selby voitti toisen neljästä snookerin maailmanmestaruudestaan keväällä 2016, iloisen ulkokuoren alla lymyili turta haamu. Englantilaistähti avautui vuosikausien hiljaisesta tuskastaan helmikuussa 2022, minkä jälkeen hän on hiljalleen palannut "elävien kirjoihin". Nyt hänellä on mahdollisuus voitta uransa merkittävin titteli, viides maailmanmestaruus henkisesti entistä ehyempänä ihmisenä. 

"Vuonna 2016 olin pahassa paikassa."

Mestaruuskuvissa kaikki näytti olevan hyvin. Mark Selby juhli uransa toista MM-titteliä Sheffieldin Crucible-teatterissa 2. toukokuuta vuonna 2016. Vierellään hänellä oli puolisonsa Vikki ja tyttärensä Sofia. 32-vuotias Selby oli snookerin huipulla. 

Kaikki ei kuitenkaan ollut hyvin. 

– Kun voitin ja nostin pokaalin ilmaan, Vikki sanoi tulleensa pöydän luo Sofian kanssa. Katsoin käytännössä heidän lävitseen, aivan kuin he eivät edes olisi olleet siellä. Hän (Vikki) tiesi, etten ole kunnossa, Selby muisteli Eurosportille maaliskuussa 2022, kuukausi mielenterveysongelmista avautumisensa jälkeen.

Selby kertoi pitäneensä tunteitaan ja ongelmiaan vuosikaudet sisällään. Lääkitystä hän ehti käyttää 4-5 vuotta ennen avautumistaan.

Selbyn äiti jätti perheen kodin Markin ollessa nuori, ja hän menetti rakkaan isänsä 16 vuoden iässä. Nämä ovat olleet ongelmien juurisyitä.  

– Vikki sanoi minulle jatkuvasti, että minun kannattaisi puhua avoimesti. Aika ei kuitenkaan koskaan tuntunut oikealta. Tuntuu, että minun olisi pitänyt puhua kauan aikaa sitten. 

– Voin sanoa rehellisesti, että ilman häntä en istuisi tässä. Olisin ollut mennyttä jo aikoja sitten, Selby totesi haastattelussa viime joulukuussa. 

Lähellä viidettä

Käynnissä olevissa MM-kisoissa Selby on edennyt uransa kuudenteen loppuotteluun. Kahden pelisession jälkeen erätilanne on 9-8 Luca Brecelille. Loppuottelu mitellään päätökseen maanantaina – mestaruus irtoaa 18 erävoitolla.

Sunnuntai-iltana Selby hurmasi finaaliyleisön tekemällä 147 pisteen maksimisarjan ensimmäisenä pelaajana MM-loppuottelussa.

Selby totesi BBC:lle turnauksen alla, "ettei hän ole vielä täysin turvallisilla vesillä" mitä tulee henkiseen hyvinvointiin, mutta olo on huomattavasti parempi kuin vuosi sitten. 

Tämä on näkynyt myös kisapöydällä. Viime joulukuussa English Open -turnauksessa Selby palasi rankingvoittajaksi puolentoista vuoden tauon jälkeen. 

– Pelini on niin hyvällä tasolla kuin se voi olla, vuosien 2014, 2016, 2017 ja 2021 maailmanmestari totesi mahdollisuuksistaan ennen MM-avausottelua. 

– Kun nautin pelaamisesta ja olen terve, uskon, että voin pelata vielä 7-8 vuotta. Olisi kiva voittaa vielä yksi (MM-titteli) ja päästä viiteen, mutta jos en enää voita, en järkyty siitä. 

– Mutta jos voitan nyt ja palaan tänne ensi vuonna, niin sitten haluan varmaankin kuudennen ja sitä myötä seitsemännen, 39-vuotias Selby jatkoi viitaten Ronnie O'Sullivanin ja Stephen Hendryn modernin snookerin MM-ennätykseen. 

MM-finaalin kaksi viimeistä pelisessiota pelataan maanantaina Suomen aikaa kello 15 ja 21 alkaen. 

Lähteet: Eurosport, SnookerHQ, BBC

Lue myös:

    Uusimmat