Puolustusvoimien komentaja MTV:lle: Venäjän ja lännen suhde näkyy hyvin poikkeuksellisena sotilaallisena toimintana – Lähettyvillä ei ole mitään, joka Suomea uhkaisi

Erikoishaastattelussa Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen 15:49
Millaista yhteistyötä Suomi tekee lännen kanssa? "Olen säännöllisesti yhteydessä omaan kollegaani Ruotsin puolelta, valmiutta olemme vuosien varrella kehittäneet". Katso Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen haastattelu videolta!

Euroopan muuttunut turvallisuustilanne on herättänyt huolta viime aikoina. Puolustusvoimain komentajan mukaan Suomen lähettyvillä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole mitään Suomea uhkaavaa sotilaallista toimintaa.

Pinna lännen ja idän välillä on kiristynyt.

– On hyvä pitää mielessä, että Venäjän ja lännen väliset suhteet ovat heikentyneet jo pidemmällä välillä. Kuluneen kolmen kuukauden aikana näihin suhteisiin on tullut poikkeuksellisia jännitteitä. Se näkyy nyt hyvin poikkeuksellisena sotilaallisena toimintana, sanoo Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän muistuttaa että osapuolten välillä on keskusteluyhteys.

– Se on tärkeää. Niin kauan kuin keskusteluja jatketaan niin aina on mahdollisuus siihen että diplomaattinen ratkaisu löytyy.

Venäjä on kuitenkin huolestuttanut toimillaan: se on koonnut Ukrainan läheisyyteen raskasta sotakalustoa.

– Näen asian niin että Venäjä käyttää tässä kaikkia keinoja, laaja-alaista vaikuttamista, jotta se pääsisi omiin päämääriinsä.

– Aika näyttää, saadaanko nykytilanne säilymään keskustelujen kautta, vai mennäänkö mahdollisesti vielä pidemmälle meneviin sotilaallisiin toimiin.

Kivisen mukaan Euroopan nykyiset turvallisuusjärjestelyt eivät tyydytä Venäjää.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Erityisesti Venäjä haluaa vaikuttaa siihen, mikä Ukrainan asema on näissä turvallisuusjärjestelyissä.

Venäläiset pitivät hiljattain kahdenkymmenen sotalaivan sotaharjoituksen Itämerellä. Ennen tätä harjoitusta nähtiin Itämerellä myös venäläisiä maihinnousualuksia. Tilanne on omiaan herättämään huolta myös suomalaisissa.

– Itämerellä viime viikolla nähty harjoitus ei ollut mittaluokaltaan sellainen, mitä viime vuosina on nähty. Suurempiakin on ollut. Suomen lähettyvillä ei tällä hetkellä ole mitään sellaista sotilaallista toimintaa, joka Suomea uhkaisi, Kivinen toteaa.

Entäpä jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan?

– Jos asiat etenevät niin pitkälle niin varmasti sillä olisi laajempia vaikutuksia Euroopan turvallisuuteen. Sillä olisi heijastusvaikutuksia myös Itämeren alueeseen. 

– Jännitteet lisääntyisivät sitä kautta. Se näkyisi sotilaallisessa toiminnassa, mutta ennen kaikkea myös Venäjän ja lännen välisisissä suhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat