Puolustusvaliokunta varoittaa ulosliputuksen riskeistä

Eduskunnan puolustusvaliokunta varoittaa, että kriisiaikojen huoltovarmuus voi vaarantua, jos suomalaisten alusten ulosliputus jatkuu. Valiokunta huomauttaa liikenneministeriölle tänään antamassaan lausunnossa, että Suomi on poikkeuksellisen herkkä kriiseille, koska ulkomaankaupan kuljetuksiin tarvitaan jäävahvisteista tonnistoa.

Vakavan kriisin tilanteessa vain kotimainen tonnisto olisi valiokunnan mukaan varmuudella käytettävissä. Ulkomaille rekisteröityjen alusten kytkeminen varautumistyöhön ei juuri ole mahdollista. Puolustusvaliokunta korostaa, että merikuljetusten häiriötön toiminta on maanpuolustuksen kannalta eräs toiminnan perusedellytyksiä. Tämän takia varustamoiden kanssa onkin tehty yksityiskohtaiset suunnitelmat tärkeiden kuljetusten suojaamisesta kriisitilanteissa.

Valiokunta kiirehtiikin toimia, joilla varmistettaisiin jäävahvisteisten kauppa-alusten pysyminen suomalaisessa omistuksessa. Keinoina valiokunta suosittaa sosiaaliturvamaksujen palauttamista varustamoille ja siirtymistä ns. tonnistoveroon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat