Mainos

Puoluekongressi koolla Kiinassa

Puoluekongressin kokouksessa hahmotetaan suuntaviivoja niin maan talouden, ulkopolitiikan kuin armeijankin suhteen.

Kiinan valtaapitävä eliitti on parhaillaan koolla Pekingissä hahmottelemassa maan seuraavan viiden vuoden suuntaviivoja. Kommunistisen puolueen historian 17. puoluekongressi on koolla viikon.

Kyseessä on maan poliittisen johdon tärkein kokous, jossa hahmotetaan suuntaviivoja niin maan talouden, ulkopolitiikan kuin armeijankin suhteen.

Puoluekongressiin kuuluu 2200 jäsentä eri puolilta Kiinaa. Viikon aikana odotetaan mm. nuorennusleikkausta pysyväiskomiteassa, joka on maan tärkein valtaa pitävä voima. Sen keski-ikä on yli 65 vuotta. Puolueen puheenjohtaja ja presidentti Hu Jintao on luvannut tuoda uusia kandidaatteja esiin viikon aikana.

Avainsanat tuntuvat olevan nyt "uudistukset ja avautuminen". Ne toistuivat Hu Jintaon puheessa 30 kertaa. Hän lupasi linjapuheessaan varovaisia uudistuksia, jotka koskevat kuitenkin lähinnä 73 miljoonaisen kommunistipuolueen "sisäistä demokratiaa". Muita usein toistuvia ilmaisuja ovat "menestyvä ja sosiaalisesti tasapainoinen yhteiskunta".

Se onkin suuri haaste maassa, jossa bruttokansantuote halutaan nelinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä ja tuloerot kasvavat kohisten.

Kiinassa on jo nyt kaksi puolueeseen kuulumatonta ministeriä: tiede- ja teknologiaministeri sekä terveysministeri. Loppuviikolla nähdään, jatkuuko tämä kehitys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.