Puolueiden välit ovat kiristyneet al-Holin sekavan tilanteen vuoksi – hallitus viilaa vastaustaan opposition välikysymykseen

Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa:"On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle" 4:35
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"

Uusi hallitus joutuu alkavalla viikolla kovaan testiin, kun sen pitää päättää yhteisestä linjasta Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseen.

Hallitus käy maanantaina läpi vastaustaan opposition välikysymykseen, josta eduskunta käy keskustelun tiistaina. Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen al-Holista ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa.

Hallituspuolueet ovat olleet eri linjoilla siitä, voidaanko leiriltä kotiuttaa Suomeen lasten lisäksi tarvittaessa myös äitejä. Muun muassa vihreät ja vasemmistoliitto ovat korostaneet asiassa tapauskohtaista harkintaa. Keskusta puolestaan on ollut sitä mieltä, että äitejä ei pidä hakea Suomeen.

Tilannetta ovat vaikeuttaneet hallituspuolueiden eriävät näkemykset siitä, tuleeko hallituksen tehdä poliittinen päätös vai voidaanko asia jättää virkamiesten vastuulle.

Niinistö kehotti pohtimaan poliittisen päätöksen tekemistä

Paineet poliittisen päätöksen tekemiseen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ovat kasvaneet kuluneen viikon aikana. Oppositio on syyttänyt hallitusta vastuun pakoilusta ja piiloilusta virkamiesten selän takana.

Lisäksi presidentti Sauli Niinistö on kehottanut hallitusta pohtimaan "selkeän poliittisen päätöksen" tekemistä. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille tiistaina.

Halua poliittisen päätöksen tekemiseen löytyy ainakin SDP:stä ja keskustasta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi torstaina, että puolue tukee poliittisen linjauksen tekemistä. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, millainen linjauksen pitäisi olla.

Toisaalta vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Paavo Arhinmäki on ollut sitä mieltä, ettei asiassa tarvita poliittista päätöstä.

– Mikään hallitus ei voi päättää, että emme toimi Suomen lakien mukaan tai toimimme lakeja vastaan, Arhinmäki sanoi Ylelle.

Haavisto: Yksilöllinen harkinta tehdään parhaiten virkavastuulla

Ulkoministeri Haavisto nosti torstaina eduskunnan kyselytunnilla esiin kolme erilaista mahdollisuutta tehdä poliittinen päätös al-Holin suomalaisista. Haaviston mukaan yksi mahdollinen päätös voisi olla, että leiriltä tuodaan Suomeen kaikki. Toinen päätös taas, ettei tuoda ketään.

– Ja sitten voisi olla sellainen poliittinen päätös, että harkitaan, keitä tuodaan, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan tämä yksilölliseen harkintaan perustuva linja on käsitelty hallituksen iltakoulun yhteydessä ja sitä hänen nimeämänsä ulkoministeriön erityisedustaja noudattaa.

– Uskon, että tämä harkinta tehdään parhaiten virkavastuulla eikä ehkä poliitikkojen toimesta.

Kulmunin mielestä äitejä ei tulisi auttaa paluussa

Keskusta on suhtautunut hallituspuolueista kielteisimmin siihen, että al-Holin leiriltä tuotaisiin lasten äitejä Suomeen. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Kulmunin mukaan Isisin alueille terroristiseen toimintaan vapaaehtoisesti lähteneitä äitejä ei tulisi auttaa paluussa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola on ottanut Kulmunia jyrkemmän linjan asiaan. Savola on sanonut, ettei leirillä olevia pidä aktiivisesti hakea Suomeen.

Pienimmän hallituspuolueen RKP:n ryhmänjohtajan Anders Adlercreutzin mielestä al-Holin kysymyksen ei pitäisi olla vaikea Suomen kaltaiselle oikeusvaltiolle.

– Minun on vaikea nähdä tässä asiassa mitään muuta ratkaisua kuin sen, että pelastamme lapset. Ja jos äidit siinä tapauksessa haluavat mukaan, niin myös heidät, Adlercreutz kirjoitti blogissaan.

Lue myös:

    Uusimmat