Keskusta esitti Haavistolle toistakymmentä kysymystä al-Hol-soppaan liittyen – vaitonainen ulkoministeri otti kantaa asiaan Twitterissä: "Lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin"

8:13
Ruotsalaiset toivat 7 orpoa, Norjassa kiistellään sairaasta lapsesta – näin muut Pohjoismaat kohtelevat al-Holin lapsia

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kävi keskustan eduskuntaryhmän kuultavana al-Holin tilanteesta.

Keskustan eduskuntaryhmän vierailun jälkeen Haavisto sanoi vain, että keskustelu oli erittäin hyvä. Hän lisäksi kiitti eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kurvista mahdollisuudesta briiffata ryhmää ja valmistautua seuraaviin askeliin.

Haaviston mukaan asiat tulevat tarkemmin esiin välikysymyskeskustelun yhteydessä.

Kurvinen sanoi, että Haavistolle esitettiin toistakymmentä kysymystä, joihin ulkoministeri vastasi. Keskustan eduskuntaryhmän jälkeen Haavisto asteli nopein askelin vasemmistoliiton ryhmäkokoukseen.

Otti kantaa Twitterissä

Haavisto tviittasi aiheesta ennen puolta neljää iltapäivällä. Hän kirjoitti, että on kyse lapsista ja on kyse oikeusvaltiosta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– On selvää, että lasten äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan ISIS:n alueelle ja vieneet sinne lapsensa mukanaan. Silti meidän yhteiskunnassamme lähdetään siitä, että lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin.

Ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni toisti, että keskustan mielestä täytyy etsiä oikeusperustaa sille, että tarvittaessa al-Holin leirillä olevat äidit ja lapset voidaan erottaa toisistaan.

Kulmuni lisäsi, että hallituksessa valmistelusta vastaa ulkoministeri Haavisto.

– Me olemme hallituspuolueena mukana siinä yhteisessä työssä, Kulmuni sanoi.

"Toivomme, että löytyy tapa auttaa suomalaisia lapsia"

Myös Kurvinen sanoi olevansa sitä mieltä, että lapsia pitää auttaa aina, sillä lapset ovat viattomia eikä ole heidän vikansa, jos heidän vanhempansa tai läheisensä ovat sekaantuneet rikolliseen toimintaan.

– Toivomme keskustassa, että löytyy tapa auttaa näitä suomalaisia lapsia.

Jos lapsia ei voida tuoda ilman äitejään, miten keskusta tähän suhtautuu?

– Me luotamme siihen, että valtioneuvostossa ja Suomen viranomaiset löytävät tavan auttaa suomalaisia. Lapset ovat viattomia ja lapsia pitää auttaa. Se on meidän ykkösjuttu, ja siihen etsimme keinoja, Kurvinen sanoi.

STT:n tietojen mukaan Haavisto on lisäksi lähettänyt ainakin keskustan eduskuntaryhmälle sähköpostin, jossa sekavaa al-Hol-tilannetta avataan.

Lasten ja äitien erottaminen hankalaa

Lasten ja äitien erottaminen on juridisesti hankalaa. Kurdiviranomaiset ovat sanoneet, että ainoastaan, jos äidit vapaaehtoisesti luovuttavat lapsensa, voidaan heidät tuoda Suomeen.

Lisäksi muun muassa valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoi eilen A-studiossa, ettei Suomen oikeus taivu lasten ja äitien erottamiseen pakolla. Taustalla on se, että leiriolosuhteissa ja ulkomailla ei millään pystytä tekemään arviota, jonka perusteella heidät voitaisiin erottaa, vaan päätös pitää tehdä Suomessa normaalin lastensuojeluprosessin mukaisesti.

"Lasten oikeuksien sopimus on aivan keskeinen Suomea velvoittava sopimus"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo, että hallituksen yhteinen linja al-Holin leiriläisistä selviää hallituksen vastauksessa opposition välikysymykseen. Hallitus vastaa siihen ensi viikolla.

Käykö vihreille, että tuodaan vain lapsia, ei äitejä?

– Kuten sanoin, lasten oikeuksien sopimus on aivan keskeinen Suomea velvoittava sopimus. Sen eteen virkahenkilöt ovat tehneet valmistelevaa työtä ja miettineet keinoja, kuinka lapsia voidaan auttaa. Ja nyt täytyy miettiä, miten yhteensovitetaan näitä, Ohisalo sanoi.

Uutista päivitetty ulkoministeri Haaviston tviitillä 12.12.2019 kello 15:50 ja kello 16:02.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja