Halla-aho tylyttää vihreitä ja Pekka Haavistoa al-Holin mahdollisesta palautusoperaatiosta – "Vaadimme selitystä sille, miksi eduskuntaa on johdettu harhaan"

Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa:"On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle" 4:35

Oppositiojohtaja Jussi Halla-aho kertoo MTV Uutisille, että perussuomalaiset aikoo ensi viikolla välikysymyksessään tiedustella tarkasti eduskunnalta, miksi al-Holin leirin suomalaisten palauttamiseksi suunnitellusta, mahdollisesta operaatiosta ei ole kerrottu tarkemmin julkisuuteen.

– Haluamme tietää, miten päätöksentekoprosessi on tapahtunut ulkoministeriössä ja hallituksen sisällä, ja toisaalta vaadimme selitystä sille, miksi eduskuntaa on johdettu harhaan, kun eduskunta on näistä asioista hallitukselta tiedustellut, Halla-aho kommentoi.

Hallitus ei ole kotiuttamissuunnitelmista puhunut julkisesti. 

Kotiuttamisesta on kuitenkin MTV Uutisten ja usean muun median tietojen mukaan laadittu syksyn aikana suunnitelma ulkoministeriössä. Niistä ei ole kuitenkaan tehty julkista poliittista päätöstä. 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi hiljattain tienneensä viikkotasolla mahdollisesta ajankohdasta, jolloin suomalaiset saatettaisiin kotiuttaa leiriltä. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo tehdä poliittisen linjauksen leirin suomalaisten kohtalosta maanantaina.

Syyttää valehtelusta

Perussuomalaisten puheenjohtaja sanoo, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto ole puhunut totta mahdollisesta operaatiosta.

– Haavisto on kiistänyt, että mitään suunnitelmaa al-Holin leirin Suomen kansalaisten kotiuttamiseksi olisi ollut ja saman viestin olemme saaneet korkealta virkamiestaholta.

– Nyt näyttää täysin selvältä, että tässä on pitkään jo ollut hyvin yksityiskohtainen suunnitelma näiden ihmisten tuomiseksi yleisöltä, medialta ja eduskunnalta piilossa.

Politiikan kuuma peruna

Al-Holin leirin kysymys on ollut politiikan kuuma puheenaihe pitkin viikkoa ja se on repinyt hallituspuolueidenkin yhtenäisyyttä.

Halla-aho on kertomansa mukaan ”esittänyt hyviä neuvoja” keskustalle ja sosiaalidemokraateille siitä, millaisia johtopäätöksiä Haaviston toiminnasta tulisi tehdä.

– Näiden puolueiden, varsinkin keskustan ja sosiaalidemokraattien, on hyvä ymmärtää, että tämä on vihreiden toimintakulttuuria ja samaa on luvassa niin sisä- kuin ulkoministeriön puolella seuraavat 3,5 vuotta, jos hallituskumppanit eivät tee tästä johtopäätöksiä, toivon että he tekevät. 

Lue myös:

    Uusimmat