Presidentti Sauli Niinistö Ylen kyselytunnilla al-Holin epäselvästä tilanteesta: "On eräs ongelma, johon olen itsekin törmännyt"

2:09
Voiko hallitus todella estää leirillä olevien naisten pääsyn Suomeen? – tässä selvitys

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi Ylen Radio 1:n erikoislähetyksen kyselytunnilla keskustelua ajankohtaisista aiheista. Lisäksi presidentti vastasi kuuntelijoiden lähettämiin ja toimituksen ennalta valitsemiin kysymyksiin.

Kotimainen politiikan kenttä on ollut melkoisessa myllerryksessä viimeisten kuukausien aikana. Alkusyksyä värittivät työtaistelut, jotka lopulta käynnistivät ketjureaktion, jolle ei toistaiseksi näy loppua.

Posti-kiistan eskaloiduttua sekä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja silloinen pääministeri Antti Rinne joutuivat eroamaan tehtävistään epäluottamuksen vuoksi ja hallitus koki muodonmuutoksen. 

Nyt epäluottamuskysymyksen äärellä on al-Hol-myrskyn silmässä oleva ulkoministeri Pekka Haavisto ja huomio on kiinnittynyt eduskunnassa vallitsevaan kireään ilmapiiriin. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Ylen Radio 1:n kyselytunnilla, ettei hän itsekään ole täysin perillä siitä, miten al-Holin suhteen on jouduttu tämänhetkiseen tilanteeseen.

– On eräs ongelma, johon olen itsekin tässä törmännyt: Liikkeellä olevaa tietoa on kovin erisuuntaista ja se on varmasti tässä nyt hämmentänyt melkoisesti tuota julkista keskustelua. Joudun kyllä tunnustamaan, etten minäkään ihan selkoa ole saanut, mitä kaikkea tässä on jo tapahtunut ja mitä on mietitty, Niinistö sanoo.

Niinistö ei ota kantaa siihen, mitä al-Holin epäinhimillisissä olevien naisten ja lasten suhteen tulisi tehdä. Hän kuitenkin huomauttaa, että muissa Pohjois- ja Euroopan maissa al-Holin surkeista oloista on palautettu sairastuneita ja orpoja lapsia.

– Minusta on syytä paneutua turvallisuustekijöihin – ei pelkästään siellä, vaan myös täällä, Niinistö tyytyy kommentoimaan.

Ei ota kantaa hallituksen tekemisiin

Presidentti ei toistaiseksi osaa ottaa kantaa siihen, tukeeko hän hallituksen päätöstä asiassa, sillä hallitus käsittelee asiaa maanantaina. Niinistö kuitenkin toivoo, että hallitus pääsee selkeään päätökseen vaikean asian äärellä.

– Odotan hallituksen päätöstä ennen kuin lähden hallitusta tukemaan.

Niinistö ei ole täysin menettänyt toivoaan, sillä puolueet ovat käyneet myös rakentavia keskusteluja al-Holin tilanteesta. Presidentti ei osannut ottaa kantaa tiistain välikysymykseen, jonka sisältöihin hän ei ole kovin perusteellisesti perehtynyt. 

Tiistaihin vaikuttaa huomattavasti hallituksen maanantaina tekemä linjaus al-Holin tilanteeseen. 

– Tietysti tämä on erikoinen tilanne, Niinistö pohtii. 

Maanantaina päätösten aika ennen tiistain välikysymystä

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus käy läpi välikysymysvastauksensa valtioneuvoston istunnossa maanantaina. Al-Holin suomalaisten epäselvää tilannetta on puitu myös eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnassa.

Samalla hallitus tekee poliittisen linjauksen siitä, miten suhtautua Al-Holin leirissä oleviin suomalaisiin naisiin ja lapsiin. Tähän asti hallituksella ei ole ollut mitään yhteistä linjaa siitä, pitääkö heitä kotouttaa vai ei.

Opposition on jättänyt al-Holin tilanteesta sekä hallituksen toiminnasta. Välikysymystä käsitellään tiistaina. 

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Uutista päivitetty 14.12.2019 kello 14:42. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja