Mainos

Puolet odottavista äideistä käyttää reseptilääkkeitä

Lähes puolet raskaana olevista naisista käyttää ainakin yhtä reseptilääkettä raskauden aikana. Lääkelaitoksen, Stakesin ja Kelan yhteistutkimuksesta selviää myös, että noin joka viides käyttää lääkärin määräämiä lääkkeitä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Odottavat äidit käyttävät lääkkeitä pääosin kroonisten sairauksien, kuten astman ja epilepsian, tai äkillisten hengitystietulehdusten hoitoon. Kuudella prosentilla odottavista äideistä oli Kelan erityiskorvausoikeus jonkin kroonisen sairauden vuoksi.

Sikiövaurioista vain pieni osa on lääkkeiden seurausta. Perimän lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat ympäristöstä tulevat muut altistajat - alkoholi, tupakka, huumeet, ympäristökemikaalit ja foolihapon puute. Sattuma ja tuntemattomat tekijät selittävät silti yli puolet sikiövaurioista. Ensisynnyttäjien kohonnut keski-ikä lisää myös riskiä raskaudenaikaisille terveysongelmille.

Tilapäinen lääkitys vaarantaa ani harvoin sikiön terveyden, ja äidin välttämättömän lääkehoidon laiminlyönti voi olla suurempi vaara sikiölle kuin taudin hoitoon käytetty lääkitys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.