Punkit heräilevät jo viidessä asteessa: Suojaa lemmikit ajoissa – "Mitä kauemmin punkki ehtii olla kiinnittyneenä eläimeen..."

Moni punkin purema voi jäädä huomaamatta – tätä kaikkea puraisu voi saada ihmisessä aikaan 6:47
KATSO MYÖS: Moni punkin purema voi jäädä huomaamatta – tätä kaikkea puraisu voi saada ihmisessä aikaan

Lemmikkien omistajien kannattaa muistaa, että punkit heräilevät jo viiden asteen lämpötilassa.

Eläinlääkäriasemien ja eläinsairaaloiden verkosto Evidensia muistuttaa tiedotteessaan, että koirat ja kissat on hyvä suojata punkkeja vastaan heti ilmojen lämmetessä tautien tarttumisen ehkäisemiseksi.

Jokakeväinen muistutus on paikallaan: lemmikinomistajille voi edelleen tulla yllätyksenä, että punkit alkavat heräillä jo viiden asteen lämpötilassa. Evidensian eläinlääkärit muistuttavatkin tiedotteessa, että punkkeihin kannattaa varautua jo hyvissä ajoin.

Punkkikausi kestää etenkin eteläisessä Suomessa pitkään, ja lämpenevä ilmasto on vahvistanut Suomen punkkikantaa pysyvästi. Kerroimme helmikuussa, kuinka espoolainen Karoliina löysi sääreltään punkin keskellä talvea.

Pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta punkkeja tavataan kaikissa elinympäristöissä koko Suomessa. Punkit viihtyvät pensaikoissa, ruohikolla, niityillä ja metsiköissä. Lumettomilla paikoilla punkkeihin kannattaa varautua jo nyt.

Puutiaisten eli punkkien levinneisyyden ja esiintyvyyden tutkimiseksi on otettu avuksi Punkkilive.fi-palvelu, jonne kuka tahansa voi ilmoittaa tuoreeltaan punkkihavaintonsa.

Muista punkkitarkastukset

Punkkien lemmikkeihin välittämistä sairauksista Suomessa yleisimpiä ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume, joiden diagnosointi ja hoito voi olla haastavaa, sanoo Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio.

Lemmikillä voi esiintyä muun muassa kuumetta, ontumista, vatsavaivoja ja eläimen yleiskunto voi laskea. Oireet voivat kuitenkin alkaa vasta paljon pureman jälkeen, joten lemmikin turkkia kannattaa tarkistella punkkien varalta.

Katso videolta ohjeet punkkien metästykseen koiran turkista. Juttu jatkuu videon alla.

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Näin etsit punkkeja koiran turkista.

– Mitä kauemmin punkki ehtii olla kiinnittyneenä eläimeen, sitä suurempi riski eläimellä on saada tartunta. Kannattaa siis panostaa punkeilta suojautumiseen ja irrottaa kiinnittyneet punkit lemmikistä mahdollisimman pian, Kaimio sanoo tiedotteessa. 

Punkin saa parhaiten irti koirasta punkkipihdeillä.

Evidensiasta muistutetaan, ettei lemmikistä löytyvästä punkista kannata panikoitua. On hyvä muistaa, että kaikki punkit eivät automaattisesti tartuta lemmikkiin sairauksia. Jos punkin puremakohta kuitenkin turpoaa paljon tai punoitus ei häviä, kannattaa eläinlääkäriin ottaa yhteyttä.

Miten punkkeja etsitään kissalta? Juttu jatkuu videon alla.

Näin etsit punkkeja kissan turkista 0:53
Näin etsit punkkeja kissan turkista.

Miten suojella lemmikkiä punkeilta?

Lemmikin suojaamiseksi tartunnoilta on olemassa esimerkiksi tabletteja, niskaan laitetettavia valeluliuoksia sekä punkkipantoja. Suurin osa lääkkeistä tappaa iholle kiinnittyvän punkin, jotkut karkottavat epätoivotun vieraan jo ennen kuin se ehtii kiinnittyä.

Toiset valmisteet sopivat toisia paremmin omalle lemmikille.

– Yleensä paras punkkilääke on se, joka sopii lemmikin muuhun hoitoon ja elämäntapaan parhaiten. Esimerkiksi joidenkin tuotteiden teho heikkenee, jos koira ui usein, ja vain osa valmisteista on turvallisia kissoille, joten tällaiset asiat pitää huomioida, Kaimio selittää tiedotteessa.

Punkit leviävät yhä uusille alueille – koiranulkoiluttajien kannattaa olla tarkkana! 9:13
Punkit leviävät yhä uusille alueille – koiranulkoiluttajien kannattaa olla tarkkana!

Lähteet: Evidensia, Suomen Kennelliitto

Lue myös:

    Uusimmat