Mainos

Punavihreät voittoon Saksan liittopäivävaaleissa

Sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat voittaneet Saksan liittopäivävaalit. Sosiaalidemokraatit saivat 38,5 prosenttia ja ratkaisijan asemaan nousseet vihreät 8,6 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden koalitio on voittanut Saksan liittopäivävaalit. Tänään aamulla julkaistujen tulosten mukaan sekä sosiaalidemokraatit että kristillisdemokraatit (CDU/CSU) saivat 38,5 prosenttia äänistä. Sosiaalidemookraattien ja vihreiden koalition voiton varmisti kuitenkin vihreiden voitto liberaaleista. Vihreät saivat äänistä 8,6 ja liberaalit (FDP) 7,4 prosenttia.

Punavihreä hallitusrintama saa liittopäivillä vaalilautakunnan julkistamien tulosten mukaan 306 paikkaa kaikkiaan 603:sta. Saksan liittopäivien paikkamäärä vaihtelee vaalitavasta johtuen. Kun kaikki äänet oli laskettu, SPD oli kerännyt 8864 ääntä enemmän kuin CDU, ja sai 251 paikkaa CDU:n 248:aa vastaan.

Tarkastuslaskenta voi muuttaa tarkkaa äänimäärää hieman. Kaikkiaan ääniä annettiin yli 48,5 miljoonaa. Kun äänioikeutettuja oli runsaat 61 miljoonaa, äänestysvilkkaus jäi 79 prosenttiin eli selvästi neljän vuoden takaista (82,2 prosenttia) alhaisemmaksi.

Schröder ja Fischer neuvotteluihin

Sosiaalidemokraattinen (SPD) liittokansleri Gerhard Schröder ja vihreä ulkoministeri Joschka Fischer sanoivat tulosarvioiden tultua julki viime yönä aikovansa aloittaa hallitusneuvottelut. Schröder ja Fischer kertoivat neuvottelujen pikaisesta aloittamisesta varhain aamulla hurraavalle yleisölle.

-Me johdamme hallitusneuvotteluja, Fischer sanoi.

Hänen vihreä puolueensa nosti kannatustaan ja sai lopulta 55 paikkaa.

-Me rakennamme reilua yhteistyötä yhteiselle perustalle, sanoi onnellinen Schröder.


(Huomenta Suomi 23.09.2002)


Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Edmund Stoiber sanoi aiemmin kannattajilleen Münchenissä, ettei sosiaalidemokraattien ja vihreiden mahdollinen uusi hallitus tulisi kestämään vuottakaan.

-Vaikka emme pystyisi muodostamaan hallitusta vaalituloksen takia, Schröderin hallitus pysyy vallassa vain vähän aikaa, Stoiber sanoi puheessaan.

Liberaali FDP-puolue sai parlamenttiin 47 paikkaa. Itä-Saksan kommunistipuolueen perillinen PDS jäi alle viiden prosentin äänikynnyksen, mutta sai kaksi paikkaa yksittäisten ehdokkaiden äänillä.

(Huomenta Suomi 23.09.2002)


(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Saksalaiset halusivat antaa Schröderin hallitukselle uuden mahdollisuuden. Myös pelko joutua sotaoperaatioon Irakissa sai saksalaiset äänestämään sosiaalidemokraatteja, sanoo professori Hannes Saarinen Berliinin Suomi-instituutista.

(Huomenta Suomi 23.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.