Puhemieheltä vakava muistutus Marinin hallitukselle, pääministeri ampui syytöksiä alas – MTV Uutiset sai kirjeenvaihdon haltuunsa

2:48
Suomeen todettiin eilen poikkeusolot – katso video!

Eduskunnan puhemies muistuttaa hallitusta vakavasti siitä, ettei hallitus voi asettaa aikatauluja eduskunnan lainvalmistelulle. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiistää syytökset.

MTV Uutiset on saanut haltuunsa pääministerin ja puhemiehen kirjeenvaihtoa. Viestit ovat luettavissa tämän jutun alaosasta.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen on yhdessä eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan kanssa muistuttanut hallitusta kirjeellä siitä, ettei hallitus voi sanella eduskunnan aikataulua.

Hallitus on pyrkinyt saamaan nopealla aikataululla voimaan ravintoloiden sulkemista koskevaa lakia.

Ravintoloiden sulkeminen kerrottiin julkisuuteen 25. helmikuuta. Tuolloin lain kerrottiin tulevan voimaan 8. maaliskuuta, vaikka pääministeri Marin myös korosti, että lain käsittelyn aikataulu on eduskunnan käsissä.

Puhemiehen esille nostama ongelma on siinä, ettei hallituksella ole oikeutta päättää, millä aikataululla eduskunta saa käsiteltyä lainsäädännön.

Marin vastaa: Toimimme puhemiehen arvion pohjalta

Puhemiehelle lähettämässään vastauskirjeessään Marin kiistää syytökset.

Hänen mukaansa hallitus ei ole asettanut eduskunnalle aikataulua, vaan toiminut puhemiehen julkisestikin arvioiman aikataulun pohjalta.

Puhemies Vehviläinen arvioi viime viikolla ravintoloiden sulkemista koskevan lain käsittelyn vievän eduskunnassa vähintään neljä päivää.

Marin myös viittaa käyneensä 24. helmikuuta Vehviläisen kanssa keskustelun, jossa puhemies olisi ilmaissut, että laki olisi mahdollista käsitellä noin viikossa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

"Pidämme aiheellisena muistuttaa Teitä vakavasti"

Puhemies Anu Vehviläinen ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola lähettivät 1. maaliskuuta pääministerille kirjeen, jonka ydinosat ovat seuraavat:

"Hallitus on 25.2.2021 julkisuuteen ilmoittanut ehdottavansa eduskunnalle, että ravintolat suljettaisiin 8.3.2021 lukien. Tämä edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen kyseisen lain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänään maanantaina 1.3.2021.

Eduskunta on tällä valtioneuvoston yksipuolisella ilmoituksella asetettu Suomen perustuslain edellyttämän huolellisen lainvalmistelutyön näkökulmasta kiusalliseen ja ei-toivottavaan tilanteeseen.

Pidämme siksi aiheellisena muistuttaa Teitä vakavasti siitä, että valtioneuvosto ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja sen suhteen, missä ajassa hallituksen esitykset lainsäädännön muuttamiseksi tulisi eduskunnassa käsitellä."

Sanna Marinin viesti sanasta sanaan

Pääministeri Sanna Marin on puolestaan lähettänyt sähköpostilla vastaukseksi allaolevan kirjeen eduskunnan päämiehelle ja pääsihteerille 2. maaliskuuta.

"Arvoisa eduskunnan puhemies, arvoisa eduskunnan pääsihteeri,

Haluan koko valtioneuvoston puolesta kiittää eduskuntaa vaativasta työstä pandemian torjunnassa tarvittavan lainsäädännön käsittelyssä.

Hallitus on tänään 1. maaliskuuta antanut eduskunnalle mainitsemanne esityksen majoitus- ja ravitsemuslain muuttamisesta. Esitys on pääpiirteiltään sama, jonka eduskunta on käsitellyt ja hyväksynyt maaliskuussa 2020. Pandemiatilanteen vakavuuden vuoksi valtioneuvosto on toivonut esityksen pikaista käsittelyä, mutta on johdonmukaisesti korostanut, että esityksen käsittely ja hyväksyntä ovat eduskunnan asia ja sen käsissä.

Valtioneuvoston on esitettävä kansalaisille ja muille yhteiskunnan toimijoille mahdollisimman selkeä ja ennakoitava näkymä suunnitelluista toimenpiteistä pandemian torjumiseksi. Tästä syystä olen käynyt puhemiehen kanssa keskustelun viime viikon keskiviikkona 24. helmikuuta ja pyytänyt puhemiehen arviota siitä, missä aikataulussa eduskunnan olisi mahdollista käsitellä kyseessä oleva esitys. Tuossa keskustelussa puhemies on käsityksenään ilmaissut, että lainsäädäntö olisi mahdollista käsitellä pikaisesti, noin viikossa, poikkeusolojen vallitessa. Lisäksi puhemies on todennut julkisesti, että esityksen käsittely vie eduskunnalta vähimmillään neljä päivää aikaa. Tämän puhemiehen antaman arvion perusteella hallitus on omalta osaltaan toiminut. Asiasta on myös keskusteltu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa parlamentaarisesti 25. helmikuuta. Tuossa keskustelussa myös eduskunnan puhemiehistö oli läsnä.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa 25. helmikuuta olen todennut seuraavaa:

”Olen keskustellut tilanteesta eilen eduskunnan puhemiehen kanssa ja tämä on tietenkin eduskunnan käsissä oleva asia ja eduskunta ottaa sen ajan minkä eduskunta tarvitsee. Mutta poikkeusolosuhteissa ja poikkeusoloissa on mahdollista eduskunnan puhemiehen mukaan järjestää työtänsä niin, että tämä esitys olisi mahdollista jopa viikossa saada vietyä eduskunnasta läpi, mutta korostan sitä, että eduskunnan työ on eduskunnan käsissä. Sitä ei hallitus määrittele”.

Tänään 1. maaliskuuta valtioneuvoston istunnon jälkeisessä tiedotustilaisuudessa korostin niin ikään:

”Lain on tarkoitus tulle voimaan 8. maaliskuuta, ja se olisi voimassa 28. maaliskuuta saakka. Laki ja sen voimaantulo ovat kuitenkin riippuvaisia eduskunnan käsittelystä ja hyväksymisestä. Eduskunnan puhemies on arvioinut, että lain käsittelyyn tarvitaan vähintään neljä päivää.”

Valtioneuvosto ei ole asettanut eduskunnalle aikataulua lakiesityksen käsittelemiseksi, vaan olemme toimineet sen arvion pohjalta, jonka olemme eduskunnan puhemieheltä saaneet. Hallitus toimii eduskunnan luottamuksen varassa ja pyrkii omalta osaltaan varmistamaan yhteistyön saumattoman sujumisen kaikissa tilanteissa.

Sanna Marin

Pääministeri"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja