Mainos

Puhelut hätäkeskuksiin yleistyneet matkapuhelimien myötä

Matkapuhelinten yleistyminen on lisännyt alueellisiin hätäkeskuksiin tulevien puheluiden määrää. Hätänumerot saattavat pahimmillaan ruuhkautua monien ihmisten ilmoittaessa samasta tulipalosta tai onnettomuudesta.

Valtion Hätäkeskuslaitoksen neljään hätäkeskukseen saapuvat hätäpuhelut jonoutuvat ja ruuhkautuvat lähinnä vain suurten yleisötapahtumien aikana. Esimerkiksi Jyväskylän rallikilpailussa tapahtuneesta onnettomuudesta saatiin hälytyskeskukseen useita ilmoituksia suoraan matkapuhelimista.

Varsinaisia ongelmatilanteita hätänumeron suuret puhelumäärät eivät ole aiheuttaneet, vaan tilanne on aina saatu hoidettua, kertoo Hätäkeskuslaitoksen johtaja Janne Koivukoski. Hätäkeskuslaitos hallinnoi tällä hetkellä neljää aluehälytyskeskusta, jotka toimivat Jyväskylässä, Joensuussa, Salossa ja Ylivieskassa.

Ajoittaisia ruuhkia on aina


Sisäministeriön poliisiosaston ylitarkastajan Matti Sivulan mukaan perimmäinen syy hätänumeroiden ruuhkautumiseen on se, ettei voimavaroja pystytä koskaan mitoittamaan pahimman tilanteen mukaan. Sivulan mukaan ruuhkia hätänumeroihin syntyy yleensä silloin, kun useat ihmiset ilmoittavat samasta onnettomuudesta.

Puhelinkeskusten tekniset toimintamahdollisuudet ovat hätäkeskuskohtaisia. Suomessa toimii 24 itsenäistä poliisin hälytyskeskusta, joiden lisäksi neljä valtion hätäkeskusta hoitavat myös poliisiasioiden hälytystehtäviä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.