Mainos

"Puheet cd-levyjen kuolemasta ennenaikaisia"

Suomessa pitkään jatkunut äänitemyynnin lasku näyttäisi vihdoin tasaantuneen.

Musiikkituottajat ry:n tilastojen mukaan ensimmäisen puolen vuoden äänitteiden myynnin arvo kasvoi tänä vuonna 5,4 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Muutoksen taustalla on digitaalisessa kaupassa tapahtunut kasvu, ja etenkin uudentyyppisten musiikkipalveluiden, kuten Spotifyn kasvava suosio.

Myös fyysisten äänitteiden, eli lähinnä cd-levyjen ja musiikki-dvd-tallenteiden, kappalemyynti kasvoi ensimmäisen kuuden kuukauden aikana noin neljä prosenttia, vaikka niiden myynnin arvo laskikin hieman.

Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä uskoo, että cd-levyjen myynnin kohenemiseen on vaikuttanut hyvät kotimaiset julkaisut. Kotimaisten julkaisujen osuus myydyistä levyistä on noin 60 prosenttia. Kyyrän mukaan puheet cd:n kuolemasta ovat vahvasti ennenaikaisia.

- Meillä on onneksi vielä sellainen tilanne, että meillä on fyysisiä tallenteita vielä aika paljon tarjolla ja aika kivasti erikoisliikkeitä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on sellainen tilanne, että Manhattanilla ei ole enää yhtään levykauppaa, mistä voisi ostaa fyysisiä cd-levyjä. Siellä se ehkä johtuu siitä, että isot kauppaketjut ovat luopuneet fyysisten tallenteiden myynnistä, jonka vuoksi kuluttajat etsivät musiikkinsa muualta.

Digitaalinen musiikkimyynti muodostaa nyt jo noin viidenneksen äänitealan kokonaismarkkinoista. Varovainen arvio on, että piratismin osuus musiikin nettilataamisesta on silti edelleen yli 90 prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.