Psykologi: Tästä syystä ihmiset juoruilevat

Juoruilu-sanalla on paha kaiku. Sen ajatellaan olevan halpamaista ja pinnallista. Silti lähes kaikki tekevät sitä. Psykologi Hanne-Leona Luomajoki kertoo, miksi.

– Juoruilu on ihmislajille tyypillinen kanssakäymisen ja sosiaalisen oppimisen muoto. Sitä on aina ollut keskuudessamme. Se ei ole automaattisesti ollenkaan pahantahtoista, Hanne-Leona Luomajoki sanoo.

Luomajoki selittää, että yhtenä juoruilun tarkoituksena on oppia ihmistuntemusta.

– Ensin kerrotaan tarinoita, miten ihmiset ovat toimineet. Sitten mietitään yhdessä, mitä siitä meidän porukassa ajatellaan. Juoruillessa käydään eettistä keskustelua, luodaan ja vahvistetaan pelisääntöjä. Mikä on moraalisesti oikein ja mikä ei? Mitkä ovat meidän porukkamme arvot? Jos joku räikeästi rikkoo tätä "koodistoa", juoruillessa mietitään, mitä siitä rikkurille seuraa.

Reilua olisi kertoa juoruilun kohteelle, jos jotain hänen tekemistään ei hyväksytä. Usein niin ei kuitenkaan uskalleta toimia.

– Silloin selän takana puhutaan eri tarinaa kuin mitä sanotaan päin naamaa. Jos juttu kiertää korviin kolmannen osapuolen kautta, juoruilun kohde tietysti pettyy. Silloin tuntuu kuin matto vedettäisiin jalkojen alta.

Luomajoki sanoo, että rikkoutunutta luottamusta voi olla vaikea rakentaa uudelleen. Vaikka juoruilu olisi ollut kuinka viatonta, herkästi loukkaantuva saattaa vaikeassa tilanteessa haavoittua syvästi.

– Reilut ystävät rohkenevatkin tarvittaessa "puukottamaan edestäpäin", Luomajoki sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com, Studio Alias (Kuopio)

Lue myös:

    Uusimmat