Provinssi on peruttu – ihmisten juhla järjestetään seuraavan kerran kesällä 2022: "Monella tapahtuma-alan työntekijällä on tyhjää kalenterissaan täytettävänä"

1:51
Heinäkuun Ruisrock peruuntuu koronapandemian vuoksi – festivaalin toimitusjohtaja MTV:lle: "Muuta vaihtoehtoa meillä ei valitettavasti ole", katso video!

Seinäjoen Törnävänsaaressa järjestettävä kesäfestivaali Provinssi on peruttu. Seuraavan kerran festivaali järjestetään 30.6.–2.7.2022, kerrotaan tapahtuman verkkosivuilla

Ihmisten juhla -sloganista tunnettu festivaali oli tarkoitus järjestää tänä kesänä Seinäjoella Törnävänsaaressa 1.–3. heinäkuuta, mutta pitkittyneen koronapandemian vuoksi Provinssia ei tänäkään kesänä voida järjestää.  

– Kaiken saamamme tiedon valossa me pidämme selvänä, ettei Provinssia voitaisi mitenkään järjestää koronatilanteen vuoksi ainakaan sellaisena kuin me ja kävijämme ovat oppineet sen tuntemaan, Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoo MTV Uutisille.  

– Tässä vaiheessa vuotta ei ole mitenkään mahdollista muuttaa tapahtuman konseptia, kun ajatellaan, että sitä on tuotettu, markkinoitu ja myyty viime kesästä lähtien tietyssä muodossa, Rumpunen perustelee. 

Provinssi järjestetään seuraavan kerran 30.6.–2.7.2022. Festivaaliliput, jotka on hankittu vuonna 2020 tai 2021, kelpaavat sellaisinaan myös ensi vuoden ihmisten juhlassa. 

Lipun on myös mahdollista palauttaa, mutta Rumpunen on toiveikas sen suhteen, että moni jo lipun hankkinut festivaalikävijä säilyttää lipun ja osallistuu ensi vuoden Provinssiin.  

– Viime keväänä ja kesänä olimme hyvin onnellisia siitä, että ylivoimainen valtaosa kesälle 2020 lipun ostaneista päätti pitää lipusta kiinni. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

”Monella tapahtuma-alan työntekijällä on tyhjää kalenterissaan täytettävänä” 

Kyseessä on jo toinen kesä, kun Provinssi joudutaan perumaan koronaviruspandemian vuoksi. Toinen peräkkäinen tapahtumaton kesä on Rumpusen mukaan raskas kokemus – eikä vain tuotantotiimille.  

– On henkisesti raskasta niin työryhmälle kuin koko tapahtumaa tekevälle verkostolle ja tuhansille vapaaehtoisillekin olla erossa tapahtuman toteuttamisesta toista vuotta peräkkäin. 

– Tietysti taloudellinen isku on merkittävä – etenkin niille kymmenille alihankkijoille ja palveluntarjoajille, joille Provinssi saattaa olla hyvin merkittävä osa vuosittaista liiketoimintaa.  

Rumpusen mukaan festivaaliin oli osallistumassa valtava määrä kausityöntekijöitä, joiden sopimus ja työ ei ehtinyt edes alkaa. Taloudellinen ja henkinen isku on siis yksilötasollakin merkittävä.  

– Tässä on varmasti monella tapahtuma-alan työntekijällä tyhjää kalenterissaan täytettävänä, Rumpunen pohtii.

Rumpusen mukaan peruuntuminen ei kuitenkaan ole itse Provinssille huolestuttavan suuri isku.  

– Provinssin taustat ovat oikein hyvässä kunnossa, Rumpunen vakuuttaa. 

Myös Ilosaarirock ja Tuska ilmoittivat tänään peruuntumisesta

– Jatkuvasti muuttuvan ja yhä epävarman koronatilanteen vuoksi joudumme perumaan vuoden 2021 Ilosaarirock-festivaalin. Päätös on tehty raskain sydämin, tiedotteessa todetaan.

Ilosaarirock järjestetään seuraavan kerran 15.–17. heinakuuta vuonna 2022. Kuten muillakin peruuntuneilla festivaaleilla, myös Ilosaareen aiemmin hankitut liput jäyvät sellaisenaan myös kesällä 2022. 

– Me suuntaamme katseemme jo ensi kesään, mutta sitä ennen Ilosaarirockin viisikymppisten juhlinta jatkuu, kuten se alkoikin – turvallisesti etänä, yhdessä teidän kaikkien kanssa, Ilosaarirockin tiedotteessa kirjoitetaan.

– Meillä, yleisöllä ja artisteilla on tietyt odotukset tapahtumaa kohtaan, eikä niitä voida tässä tilanteessa toimittaa. Peli on pakko viheltää tässä kohtaa poikki ja siirtää katse kohti moshpit-kesää -22”, festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kertoo.

Kesän 2022 festivaalin suunnittelu on aloitettu ja aiemmin Tuskaan hankittu lippu kelpaa sellaisenaan myös seuraavassa raskaan musiikin juhlassa, joka järjestetään Helsingin Suvilahdessa 1.–3. heinäkuuta vuonna 2022.

Useat festivaalit ilmoittaneet peruuntumisesta – mukana myös Turun Ruisrock

Festivaalin toimitusjohtaja Mikko Niemelä kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että päätöstä pohdittiin monelta eri kantilta.

Keskeisin syy raskaalle peruuntumispäätökselle oli se, että koronaepidemian vuoksi vuosikymmenten historian omaavaa tapahtumaa ei olisi voitu järjestää kaikessa komeudessaan. 

– Ruisrockilla on pitkä ja hieno historia, haluamme varjella sitä ja pitää sen sellaisena, minkälaisena sen kuuluu olla.

– Sen pitää olla turvallinen sekä paikka, jossa kaikki voivat nauttia, eikä tarvitse pelätä tai jännittää, Niemelä perustelee.

Myös juhannusfestivaali Raumanmeren Juhannus, eli RMJ, sekä Rockfest on peruttu tulevalta kesältä. Molemmat festivaalit oli määrä järjestää kesäkuussa. Myös Suviseurat on peruttu tulevalta kesältä. 

MTV Uutiset Livessä nähtiin keskiviikkona erikoislähetys kulttuurialan ahdinkoon ja tulevaisuuteen liittyen. Lue ja katso nämä Ääni kulttuurialan tekijöille -kokonaisuuteen liittyvät artikkelit ja videot: 

25:24

Keskiviikon (14.4.) erikoislähetys: Millä keinoin kulttuuriala voidaan pelastaa? Nyt puhuvat alan edustajat – katso tunteikas lähetys

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja