Pron Malinen huolissaan Metsäteollisuuden uudistuksen vaikutuksista: "Voi asettaa yritykset kilpailijamaita heikompaan asemaan"

5:16
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta – mikä on ratkaisun merkitys?

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan Metsäteollisuus pyrkii rakentamaan Suomesta epävakaan toimintaympäristön.

– Tuleeko työrauhasta paikallista kauppatavaraa, jolla eri konsernit tai tehtaat hinnoittelevat kilpailukykynsä, Malinen kysyy tiedotteessa Metsäteollisuus ry:n tänään tekemään ilmoitukseen viitaten.

Pro kertoo, että sillä on Metsäteollisuuden yrityksissä vahva ja osaava luottamusmiesorganisaatio, joka on tottunut neuvottelemaan paikallisesti. 

– Metsäteollisuuden ilmoittama muutos edellyttää alan työntekijöiden ja asiantuntijoiden järjestäytymisasteen kasvattamista 100 prosenttiin, koska se on perusta vahvalle paikalliselle tai yrityskohtaiselle sopimiselle, Malinen toteaa. 

Tiedotteessa todetaan, että Suomen Metsäteollisuuden keskeisissä kilpailijamaissa on toimialakohtaiset työehtosopimukset, jotka turvaavat alan työvoimakustannusten ennustettavuuden ja työrauhan. 

– Tämä voi asettaa metsäteollisuusyritykset Suomessa kilpailijamaita heikompaan asemaan, Malinen arvioi. 

Malisen mielestä Metsäteollisuus on siirtymässä takaisin toimintakulttuuriin, jossa ammatillinen järjestäytyminen aikoinaan syntyi.

– Uusi tilanne voi olla työntekijöiden järjestäytymisen kehitykselle enemminkin mahdollisuus kuin uhka, Malinen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja