Teollisuusliiton mukaan Metsäteollisuus on oudoilla teillä: "Murentaa suomalaista työmarkkinajärjestelmää"

5:16
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta – mikä on ratkaisun merkitys?

Teollisuusliitto pitää Metsäteollisuus ry:n ilmoitusta valtakunnallisista työehtosopimuksista luopumisesta valitettavana.

Metsäteollisuuden yksipuolinen irtautumisilmoitus tuli Teollisuusliitolle yllätyksenä, vaikka merkkejä asiasta on ollutkin heidän mukaansa nähtävissä jo pitemmän aikaa.

– On todella ikävää, että Metsäteollisuus lähtee nyt tielle, joka murentaa suomalaista työmarkkinajärjestelmää. Tämä hyvin toimiva järjestelmä on tuonut ja tuo runsaasti vakautta ja ennustettavuutta työmarkkinoillemme, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Aalto pitää sopimisen lopettamista jälleen yhtenä Metsäteollisuuden yrityksenä kaataa suomalainen työmarkkinajärjestelmä, joka sinänsä pitää sisällään paljon muutakin kuin vain työehdoista sopimisen.

– Tässähän on mukana myös muun muassa koko työeläkejärjestelmä ja siitä sopiminen. Voi hyvin kysyä, mitä koko yhdessä rakennetulle rakennelmalle jatkossa tapahtuu, Aalto jatkaa.

Teollisuusliiton mukaan Metsäteollisuus perustelee torstaista päätöstään lähinnä sillä, että neuvottelujärjestelmää ei sen edustamilla aloilla ole saatu muutetuksi tarpeeksi paikalliseen ja yrityskohtaiseen suuntaan. Aalto pitää näkemystä outona.

– Paikallinen sopiminen on meidänkin metsäteollisuutta koskevilla sopimusaloillamme arkipäivää. Mutta jos työnantajapuolen tahto on tämä, kyllä me olemme valmiita siirtämään neuvottelutoimintaa entistä enemmän työpaikkatasolle. Sitten on hyvä kysymys, tuleeko neuvottelutoiminnasta jotenkin helpompaa, kun se siirtyy yrityskohtaisesti tehtäväksi, Aalto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja