Yrittäjien Pentikäinen mielissään Metsäteollisuuden päätöksestä: "Merkittävä avaus, joka muuttaa Suomen työmarkkinoita"

Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta 5:16
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta

Suomen yrittäjät kiittävät Metsäteollisuutta ratkaisusta siirtyä työpaikkasopimiseen.

Metsäteollisuus ry kertoi tänään, että se irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää tätä ratkaisua oikeana ja rohkeana ratkaisujana.

– Tämä on merkittävä avaus, joka muuttaa Suomen työmarkkinoita. Se on suuri askel kohti yritys- ja työpaikkakohtaista sopimista. Se vastaa Yrittäjien tavoitteita, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Metsäteollisuuden linjaus on Yrittäjien mielestä tärkeä työelämäuudistus, joka siirtää sopimisen painopistettä oikeaan suuntaan.

– Tämä on kansallisen vaikuttajan rohkea ratkaisu, joka siirtää sopimisen painopisteen sinne, missä työtä tehdään eli yrityksiin ja työpaikoille. Uskon, että se lisää työmarkkinoille paljon kaivattua dynamiikkaa, Pentikäinen kiittää.

– Tällä tiellä tarvitaan lisää toimia. Toivotaan, että Metsäteollisuus saa seuraa, hän jatkaa.

– Tämä on kaikille selkeä viesti siitä, että yrityskohtaisen sopimisen edistäminen lakeja muuttamalla on aivan välttämätöntä yritysten ja työpaikkojen kannalta.

"Ratkaisulla turvataan työpaikkoja"

Työmarkkinajohtaja Janne Makkulan mukaan nykyinen järjestelmä ei anna yrityksille riittävästi välineitä menestyä kansainvälisessä kilpailussa yhdessä työntekijöidensä kanssa.

– On entistäkin tärkeämpää saada työlainsäädäntöä joustavoitettua niin, että pakottavaa sääntelyä vähennetään ja lisätään mahdollisuutta sopia asioista työpaikoilla. Se vahvistaa myös henkilöstön asemaa, hän sanoo tiedotteessa.

Makkulan mukaan ratkaisulla on vaikutuksia koko toimialalle riippumatta siitä, kuuluvatko yritykset työnantajaliittoon vai eivät.

Työehtosopimukset, joissa Metsäteollisuus ry on toisena sopijapuolena, lakkaavat myös olemasta yleissitovia. Se milloin näin tapahtuu, vaihtelee työehtosopimuksesta riippuen, Makkula analysoi.

– Ratkaisulla turvataan työpaikkoja, koska päästään nykyistä joustavampaan järjestelmään. Samalla myös lakkoherkkyys vähenee ja työrauha paranee, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja