Historiallinen päätös: Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta

Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta 5:16
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta.

Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Metsäteollisuus ry:n hallitus on päättänyt asiasta tänään.

– Rakennamme uutta sopimisen kulttuuria, koska haluamme, että Suomi ja suomalainen metsäteollisuus menestyvät myös tulevaisuudessa. Toimialan erilaisten ja erilaisessa tilanteessa olevien yritysten tarpeisiin pystytään nykyistä paremmin vastaamaan yritys- ja tuoteryhmätason työehdoilla, Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja kaikista sellaisista työehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu.

Yritykset suunnittelevat ja rakentavat uudenlaiset sopimisen tavat omista lähtökohdistaan ja kunnioittavat henkilöstönsä oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan. Työntekijöiden järjestäytymisvapauteen tai ammattiyhdistystoimintaan uudistus ei vaikuta.

– Metsäteollisuuden henkilöstö on sitoutunutta ja ammattitaidoltaan maailman huippuluokkaa. Yrityksissä ja tehtaiden porttien sisällä ymmärretään parhaiten liiketoiminnan tilanne, ja osataan siihen vastata, Hämälä korostaa.

Uudistuksen siirtymäaika on pitkä, sillä toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa sopimusosapuolena nykyisistä työehtosopimuksista niiden päättymiseen asti.

Myös Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kertoo asiasta Twitter-tilillään.

– Historiallinen päätös. Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta, eikä neuvottele enää jatkossa työehdoista. Jatkossa neuvotellaan vain paikallisesti. Vastuu siirtyy sinne, missä liiketoiminnastakin vastataan: yrityksiin ja henkilöstölle.

Lue myös:

    Uusimmat