Professori: Säällä voi olla vaikutusta koronaviruksen leviämiseen – influenssat tarttuvat parhaiten kuivassa pakkassäässä

2:06
Video: THL julkaisi eilen uuden ennusteen koronaviruksen etenemisestä.

Kansanterveystieteen professori Oulun yliopistosta sanoo, että lämpenevä ilma heikentää luultavasti koronaviruksen tarttumista. Näin on todistetusti ainakin kausi-influenssaa levittävien virusten laita.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopistosta kertoo viileän ja kuivan ilman edistävän pisaratartuntoja. Tämä on todettu tutkimuksissa kahden hengitystieinfektioita aiheuttavan viruksen kohdalla. Tutkimusten pohjalta voi olettaa, että myös koronavirus leviää parhaiten kuivassa pakkasilmassa, ja sen sijaan huonommin aurinkoisessa kevätsäässä, jollaista tälle viikolla on luvattu suureen osaan maata.

– Jos koronavirus käyttäytyy samalla tavalla kuin hemofilus- ja rhinovirukset, niin kyllä, sen leviäminen vähenee lämpimässä. Yksi syy tähän on se, että hengitystiet rasittuvat sitä enemmän, mitä kylmempää ja kuivempaa on, ja ovat siksi alttiimpia viruksille. Paremmissa olosuhteissa hengitystiet ovat sen sijaan vastuskykyisempiä, Jaakkola sanoo.

Tässä vaiheessa kevättä näyttäisi, ettei pakkasia enää pahemmin tule, mikä tietää hyvää epidemian hillitsemisen kannalta. Jaakkola kertoo, että tutkimustietoa on kahden kausi-influenssaa ja pandemiaa iheuttavan viruksen – hemofilus- ja rhinovirusten – osalta.

– Oulun yliopisto on tutkinut kuinka influenssat leviävät eri vuodenaikoina Kainuun prikaatin varusmiehillä. Huomasimme, että infektioiden esiintyvyydellä ja sään lämpötilan ja suhteellisen kosteuden vaihtelulla on yhteys.

Ulkoilu turvallista, kunhan muistaa etäisyyden

Professori Jaakkola muistuttaa, että koronaviruksen käyttäytymistä ei vielä tunneta kovin hyvin.

– Sen voi sanoa varmuudella, että ihmisen herkkyys infektioille johtuu osittain sääolosuhteista. Mutta emme tunne kovin hyvin sitä, mitkä tekijät vaikuttavat koronaviruksen leviämiseen.

– Sen tiedämme, että se leviää herkästi ihmiseltä ihmiselle. Tartunta ihmisestä ihmiseen tapahtuu pääosin sisällä hengitysilmasta pisaratartuntana sekä pinnoista.

Kaunis kevätilma on hyvä uutinen koronan suhteen myös siksi, että ulkona virus tarttuu heikommin.

– Vaikea uskoa, että Suomen olosuhteissa virus pahemmin tarttuu ulkona, jos pidetään välimatkaa toisiin. Siksi en usko, että kävelyn tai lenkkeilyn rajoituksella saavutettaisiin kovin paljon terveyshyötyä – siis niin kauan, kun ei kuljeta käsi kädessä isoissa ryhmissä. Päinvastoin, liikunta ulkoilmassa on terveellistä, Jaakkola lisää.

Lue myös: 


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja