Vapaavuori Uudenmaan rajoituksista: "Baarien sulkeminen vaikuttaa enemmän taudin hidastamiseen ja arkeen"

10:11

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo, että Uudenmaan sulkemisella on enemmän periaatteellinen kuin käytännön merkitys. Hän toi MTV:n Uutisaamussa esille myös, että mikään muu Pohjoismaa ei ole lähtenyt yhtä rajuihin eristystoimiin, vaikka koronatilanne on niissä Suomea pahempi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi MTV:n Uutisaamussa, että Uudenmaan sulkeminen muusta maasta ei vaikuta suuresti suomalaisten arkeen.

Hallitus esittää Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset olisivat voimassa 19.4. saakka.

Helsingin kaupunki ei ole päättämässä rajoituksista, sen tehtävä on vain noudata niitä.

– Tällä on suurempi periaatteellinen kuin käytännön merkitys. Voisin kuvitella, että seuraavat kolme viikkoa suurin osa uusimaalaisista ei muutenkaan lähtisi näinä aikoina reissaamaan. Ja välttämättömät matkat rajan yli saa joka tapauksessa tehdä, Vapaavuori sanoi.

– Toki tuolle ajanjaksolle osuu myös pääsiäinen ja se vietetään nyt kotikonnuilla, toisin kuin ehkä muuten olisi tehty.

Helsinki ei suosittele lisärajoituksia

Vapaavuoren mukaan Helsingin kaupunki ei suunnittele omia lisärajoituksia esimerkiksi julkiseen liikenteeseen.

– Keinot järeisiin rajoituksiin tulevat valtiolta, joten on luontevaa, että ne tehdään valtion puolelta. Meillä ei ole suunnitelmaa, että tekisimme omalta osaltamme lisää rajoituksia.

Vapaavuori arvioi, että ravintoloiden sulkemisella on käytännössä suurempi merkitys ihmisille kuin Uudenmaan eristämisellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen, että ravintoloita ei vielä tänä viikonloppuna saada päätöksellä kiinni. Asetus vaatii vielä täydennystä ja selvitystä, ennen kuin se voidaan viedä eteenpäin. Marin vetosi eilen, että jo ennen tätä ravintoloitsijat omatoimisesti sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä.

– Kielto baarien ja ravintoloiden sulkemisesta on vaikuttavampi taudin leviämisen suhteen kuin Uudenmaan eristäminen. Se vaikuttaa arkeenkin enemmän.

Vapaavuori toi esille myös, että muut Pohjoismaat eivät ole lähteneet yhtä rajuun eristämiseen kuin Suomi.

– En lähde moittimaan hallitusta miltään osin. On kuitenkin hyvä huomata, että me poikkeamme muista pohjoismaista. Missään muussa Pohjoismaassa ei ole lähdetty maakunnan kokoisen alueen eristämiseen huolimatta siitä, että kaikissa muissa Pohjoismaissa tilanne on olennaisesti hankalampi kuin täällä.

– Aika näyttää, mikä on oikea strategia. Nyt vaaditaan kansallista yhtenäisyyttä. Hallitus tekee varmasti parhaansa, Vapaavuori summasi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja