Professori nimeää kilpirauhassairauksien riskitekijät – nämä oireet antavat aihetta tutkimuksille

Kilpirauhassairauksien oireet voivat hämätä lääkäreitäkin 6:14
Miten kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet vaikuttavat elämään? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Maailman Kilpirauhaspäivää vietetään 25. toukokuuta. Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mistä epämääräisesti oireilevien sairauksien yleisyys johtuu.

Kaulalla sijaitseva kilpirauhanen on aineenvaihdunnan kapellimestari, johon vaikuttavista sairauksista kärsii merkittävä osa suomalaisista – ainakin yli 350 000 henkilöä.

Professori Jarmo Jääskeläinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että kilpirauhassairauksien yleisyyttä selittävät perinnöllinen alttius sekä elintavat. Kilpirauhassairauksista yleisimmän eli kilpirauhasen vajaatoiminnan riskiä lisäävät esimerkiksi stressi, tupakointi sekä jodin saanti.

– Jos saa liikaa [jodia], se voi lisätä vajaatoiminnan riskiä, mikä tuntuu yllättävältä, Jääskeläinen kertoo.

Kilpirauhassairauksien hämäävät oireet

Kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat oireita monen eri elinjärjestelmän kautta. Ihminen saattaa kärsiä esimerkiksi väsymyksestä, heikkoudesta, ihomuutoksista, ummetuksesta sekä palelusta.

– Se tarkoittaa sitä, että kilpirauhasarvot, etenkin TSH-arvot, kannattaa hyvin herkästi tutkia, Jääskeläinen sanoo.

Osa kilpirauhassairauteen sairastuneista on saanut epämääräisen oireilun vuoksi masennusdiagnoosin ennen alavireisyyden oikean syyn löytymistä. Jos masennukseen liittyy muita oireita, kuten painonnousua, heikkouden tunnetta, ihon kuivuutta tai vatsaoireita, kannattaisi potilaan kilpirauhasarvot tutkia.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Mutta koska väsymys ja heikkous ja sen erottaminen masennuksesta on vaikeaa, kyllä se tarkoittaa, että kilpirauhasongelmat kannattaa lähtökohtaisesti ainakin kerran sen sairauden hoidon alussa tutkia, Jääskeläinen sanoo.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan nuorena sairastunut Soja Sammalkorpi sai virheellisenä pitämänsä masennusdiagnoosin ennen kuin outojen oireiden oikea syy löytyi. Alla olevalla videolla Soja kertoo oireistaan.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Soja kärsi 3 vuotta oireista ennen oikeaa diagnoosia 2:49
KATSO VIDEO: Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Soja kärsi 3 vuotta oireista ennen oikeaa diagnoosia.

Lue myös:

    Uusimmat