Mainos

Professori: Liliuksen palkkiot mielettömiä

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemi MTV3:n Huomenta Suomessa 2.4.2009. Kuva: MTV3

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemi kritisoivoimakkasti energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Mikael Liliuksen saamia palkkioita.

Liliuksen arvioidaan saaneen Fortum-vuosiensa aikana yhtiöltä palkkaa ja palkkioita yhteensä yli 33 miljoonaa euroa.

Lisäksi yleistä keskustelua on aiheuttanut hänen tuleva eläkkeensä. 60 -vuotiaana eläkkeelle jäävän Liliuksen eläke olisi Fortumin vuosikertomuksen tietojen mukaan pelkän palkan perusteella laskettuna yli 40 000 euroa kuukaudessa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Leppiniemi ei pidä huipputuloja perusteltuina.

- Mitä Fortumiin tulee, se on vain pohjoismainen, suomalainen yhtiö, jossa on Nokia-luokan korvaukset, joka toimii vapaassa kilpailussa koko maailmassa. Sielläkin tällaiset tulot tuntuvat suurilta, minusta tuossa ne ovat mahdottoman kokoisia.

Leppiniemi painottaa, että energiayhtiö ei toimi vapaassa kilpailussa.

- Kansalaisista tuntuu oikeutetusti siltä, että pitääkö jonkun palkkaa korottaa siitä, että hän nostaa sähkölaskuani.

Leppiniemi tyrmää Fortumin palkkiojärjestelmän kokonaisuudessaan.

- Tuollaisessa palkkiojärjestelmässä ei ole mieltä. Olen miettinyt, että silloin kun on yksityisiä, kasvullisia omistajia, ei yleensä päädytä tuon tasoisiin palkkioihin. Voi miettiä, onko tuossa ollut vähän ei kenenkään rahaa jaossa. Fortumilla on poliittinen hallintoneuvosto, jonka tehtävänä on katsoa, että osakkeenomistajan etu täyttyy. Pikkusen ihmettelen, että sieltä on mennyt tuollaiset asiat lävitse, miksei tietysti omistajaltakin.

Hallintoneuvoston erottava seuraavaksi

Hallintoneuvoton pitäisikin Leppiniemen mukaan kantaa vastuunsa kannustinpäätöksistään.

- Jos olisin itse kyseisessä hallintoneuvostossa, eroaisin. Lehtitietojen peruteella hallitusneuvosto on kritisoinut asiaa kokouksissa. Se on raskauttava asia, että jos on kritisoitu eikä ole tehty mitään. Kun tehtävänä on valvoa osakkaiden etua, on lähdettävä järeämpiin toimiin.

Leppiniemi muistuttaa, että optioilla ja muilla kannustimilla on sekä sitouttava että motivoiva merkitys.

- Mutta järkeä saa siinäkin käyttää. En usko, että viidellä tai kolmella miljoonalla saadaan ihmisestä enempää irti kuin miljoonalla. Huippupaikat ovat sinänsäkin kilpailtuja ja haluttuja. Minusta se valtioyhtiön politiikka, että enintään vuosipalkka lisää huippusuorituksesta on oikein. Jos siitä yli mennään, on kyse kohtuuttomuuksista.

Leppiniemi ei lähtisi yhtiötasolla perimään palkkioita takaisin, vaan palkkiomekanismit pitäisi asettaa kohtuullisiksi alun alkaen.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.