Mainos

Professori Hämeen-Anttila: Länsimaisilla uhreilla haetaan julkisuutta

Terroristit valitsivat Intian Mumbaissa länsimaisia uhreja saavuttaakseen teoilleen mahdollisimman suuren julkisuuden, arvioi professori Jaakko Hämeen-Anttila Huomenta Suomen haastattelussa.

Helsingin yliopiston islamintutkimuksen professori Hämeen-Anttila sanoo, että vaikka ääri-islamilaisessa terrorissa on aina mukana länsivastaisuutta, terroristit halusivat suurella julkisuudella lisätä kannatustaan oman väestöryhmänsä keskuudessa.

- Raaka totuus on, että jos tuhat intialaista kuolee, se on pikku-uutinen sivulla C 3. Muta jos kaksi turistia kuolee, se on pääuutinen pitkään, Hämeen-Anttila sanoo.

- Täytyy muistaa, että islamilainen terrorismi on Intiassa vähemmistössä, Hämeen-Anttila sanoo.

Viime aikojen iskut ovat olleet muiden ryhmien, kuten sikhien, tekemiä.

Vaikka Mumbain iskuihin syyllistyneet ovat sanoneet, että muslimien sorto Intiassa pitää lopettaa, eivät islamilaisten ja muiden väestöryhmien välit ole Hämeen-Anttilan mukaan maassa kovin jännittyneet.

- Terroristit pyrkivät siihen, että islamilainen väestö radikalisoituisi. Mutta tähän pyrkivät myös hinduradikaalit, Hämeen-Anttila sanoo.

Pakistanilaisten osuus terrori-iskuun ei ole Hämeen-Anttilan mukaan selvä.

- Intiassa aina syytetään Paksitania, tapahtui mitä tapahtui.

Al-Qaida ei ole iskujen takana, Hämeen-Anttila sanoo. Hän viittaa suojelupoliisin apulaispäällikön Petri Knapen haastatteluun.

Knape sanoi Huomenta Suomelle, että al-Qaida on ikään kuin tavaramerkki, jota eri terroristit käyttävät. Hämeen-Anttilan mukaan al-Qaida ei järjestönä kykene terrori-iskuihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.