Ukraina puolustusneuvoston sihteeri: Osa Bahmutista edelleen Ukrainan joukkojen hallussa – MTV seurasi sotaa

Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla 2:31
Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 23. toukokuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä väittää vallanneensa koko Bahmutin kaupungin, Ukraina kiistää
  • USA: Ukraina voi saada F-16-hävittäjiä vasta kuukausien päästä
  • Venäjä tuomitsi Zelenskyin osallistumisen G7-kokoukseen
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

19.50: Ukraina puolustusneuvoston sihteeri: Osa Bahmutista edelleen Ukrainan joukkojen hallussa

Ukrainalaisia joukkoja on edelleen osissa Bahmutin kaupunkia, väitti Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteerin Oleksi Danilov uutiskanava CNN:n haastattelussa tiistaina.

– Venäläisten luulot siitä, että he olisivat vallanneet Bahmutin eivät ole totta. Osa Bahmutista on yhä meidän hallussamme, Danilov sanoi.

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta on taistelu kuukausikaupalla, vaikka se ei ole sotilaallisesti kovin merkittävä. Venäjä kertoi viikonloppuna vallanneensa Bahmutin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kerrottiin vierailleen tiistaina etulinjassa Vuhledarin ja Marjinkan välisellä rintamalohkolla. Ukrainan joukot pidättelivät viime talvena Venäjän hyökkäystä onnistuneesti Vuhledarissa.

Zelenskyi ylisti rintamavierailullaan erityisesti merijalkaväen panosta vaikeimmissa tehtävissä. Presidentin mukaan Ukraina panostaa vastedes voimakkaasti merijalkaväen kehittämiseen edelleen.

Lähde: STT

17.07: EU-maiden puolustusministerit kokoustavat Ukrainan ammustoimituksista

EU-maiden puolustusministerit yrittävät pohtia Brysselissä keinoja ammustoimitusten vauhdittamiseksi Ukrainalle. Unionin jäsenmaat sitoutuivat maaliskuussa Viron aloitteeseen miljoonan 155 millimetrin tykistöammuksen toimittamiseen Ukrainaan vuoden sisällä.

Tehtaiden tilauskirjat ovat kuitenkin täynnä, eikä tuotantokapasiteetti ole riittänyt vastaamaan kysyntään. Myös raaka-aineista on ollut pulaa. 

Viron puolustusministeri Hanno Pevkurin mukaan EU-maiden täytyy tehdä enemmän ja laittaa ammushankintoihin enemmän rahaa. 

15.17: Naton Stoltenberg: Ukrainalaisten kouluttaminen F-16-hävittäjien puikkoihin ei tee Natosta konfliktin osapuolta

Ukrainalaisten lentäjien kouluttaminen Yhdysvalloissa valmistettujen F-16-hävittäjien puikkoihin ei tee Natosta konfliktin osapuolta. Näin totesi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiistaina.

– Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen… Me autamme Ukrainaa pitämään kiinni tuosta oikeudesta, Stoltenberg sanoi toimittajille.

14.40: Venäjä: Loput Belgorodiin hyökänneet pakotettu takaisin Ukrainaan

Venäjän puolustusministeriön mukaan joukot, joita se syyttää maanantaina tapahtuneesta hyökkäyksestä Belgorodin alueella, on ajettu takaisin Ukrainan alueelle.

Ministeriö kertoi päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan yli 70 hyökkääjän menehtyneen. Väitettä ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Ministeriön mukaan hyökkääjien karkottamisessa käytettiin muun muassa ilmavoimia ja tykistöä. 

14.02: Venäjän Medvedev pelottelee ydinasemaailmanlopulla

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi tiistaina, että mitä tuhoisampia aseita Ukraina saa läntisiltä tukijoiltaan, sitä suurempi on ydinaseapokalypsin uhka. 

Medvedev toimii nykyään Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana. Medvedevin mukaan Kiova valehtelee väittäessään, ettei se olisi osallinen Venäjän Belgorodin raja-alueella tapahtuneeseen hyökkäykseen. 

13.01: Venäjä evakuoi yhdeksän rajakylän asukkaat, Kreml huolissaan Belgorodin tilanteesta

Venäjällä Belgorodin alueelta on evakuoitu siviiliasukkaat yhdeksästä kylästä lähellä Ukrainan vastaista rajaa, sanoo Belgorodin kuvernööri Vjatsheslav Gladkov. Hänen mukaansa aluetta oli tulitettu muun muassa tykistöllä ja kranaatinheittimillä.

Venäläiskuvernööri syytti hyökkäyksestä ukrainalaisia sabotöörejä ja kertoi, että toimia jatketaan alueen puhdistamiseksi sabotööreistä.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tapahtumat Belgorodin alueella ovat hyvin huolestuttavia. Hänen mukaansa vaaditaan lisätoimia, ettei vastaavaa tapahdu uudelleen.

11.56: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 480 sotilasta ja 40 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 480 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 40 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.13: Venäjälle hyökänneet partisaanit lähettivät videoviestin Vladimir "bunkkeri-vaari" Putinille: "On aika päättää diktatuuri"

Maanantaina väitetysti vain venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet, Ukrainan puolella taistelleet joukko-osastot hyökkäsivät Venäjän rajan yli Belgorodin alueelle.

Iskusta otti vastuun ryhmittymä nimeltään Venäjän vapauden legioona (Freedom of Russia Legion).

Ryhmä julkaisi viestipalvelu Telegramissa videon liittyen Belgorodin iskuihin. Videolla ryhmä kutsuu itseään Venäjän kansalaisiksi ja vaatii Kremliä luopumaan harjoittamastaan diktatuurista.

– Haluamme lastemme kasvavan rauhassa ja olemaan vapaita, jotta he voivat matkustaa, opiskella ja olla onnellisia vapaassa maassa.

– Mutta tälle ei ole sijaa nykyisessä (presidentti Vladimir) Putinin Venäjässä, joka on korruptoitunut, täynnä valheita, sensuuria, vapauksien rajoittamista ja sortoa, mies kertoo videolla.

Videolla ryhmä kutsuu Putinia nimellä "bunkkeri-vaari".

Venäläiset partisaanit lähettivät viestin Vladimir Putinille: "On aika laittaa loppu diktatuurille" 1:12
Katso videolta terveiset Putinille: "On aika päättää diktatuuri".

11.04: Ukraina: Zelenskyi vieraili eturintamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo vierailleensa tiistaina eturintaman joukkojen luona. Ukrainassa vietetään tänään merivoimien juhlapäivää.

Zelenskyi päivitti Telegramiin kuvia, joissa hän ojentaa palkintoja ja poseeraa ryhmäkuvassa merijalkaväen sotilaiden kanssa hämärästi valaistussa paikassa.

– Puolustajamme. Eturintama. Tänään olen täällä onnitellakseni sotureitamme Ukrainan merivoimien päivänä, Zelenskyi kirjoitti Telegramiin.

Ukrainan armeijan esikunta julkaisi vierailusta kuvia, jotka löytyvät alla olevasta tviitistä. Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.47: USA: Ukraina voi saada F-16-hävittäjiä vasta "usean kuukauden" kuluttua

Parhaimmillaankin tulee menemään "useita kuukausia" ennen kuin Ukraina saa F-16-hävittäjiä, sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien tiedottaja Frank Kendall maanantaina, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

Yhdysvallat kertoi G7-maiden johtajille viikonloppuna, että se on valmis myöntämään luvan F-16-hävittäjien antamiselle Ukrainalle, jos joku valtio haluaa näin tehdä. Yhdysvallat kertoi myös olevansa valmis kouluttamaan ukrainalaislentäjiä F-16-piloteiksi.

– Emme missään olosuhteissa saa merkittäviä määriä F-16-koneita tai muita länsimaisia hävittäjiä Ukrainan ilmavoimille nopeammin kuin usean kuukauden jälkeen, Kendall sanoi.

9.23: ISW: Belgorodin hyökkäys aiheutti Venäjän sotakommentaattoreissa paniikkia ja vihaa

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien reaktiot Belgorodin hyökkäyksiin olivat amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan sekoitus paniikkia ja kuppikuntaisuutta, mikä on ajatushautomon mukaan tyypillistä kommentaattoreille uuden ja yllättävän tiedon tullessa käsiteltäväksi.

Osa sotakommentaattoreista epäili, että kyse on viestintäoperaatiosta, jolla pyritään viemään huomio Bahmutin taistelusta. Venäjä väitti viikonloppuna vallanneensa Bahmutin kokonaan. Ukraina on kiistänyt väitteen. Sota-asiantuntijat ovat pääosin sitä mieltä, että kaupunki on vähintään käytännössä venäläisjoukkojen hallinnassa. Samaan aikaan Ukraina on tosin onnistunut tekemään paikallisesti menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä kaupungin sivustoja vastaan.

– Sotabloggarien kommentit olivat vaihtelevasti huolestuneita, ahdistuneita ja vihaisia. Vastaukset eivät olleet koherentteja, mikä viittaa ennen kaikkea siihen, että hyökkäys tuli venäläiskommentaattoreille yllätyksenä.

8.25: Venäläiskuvernööri: Belgorodiin hyökätty droneilla

Venäjän Belgorodin alueelle on tehty yön aikana dronehyökkäyksiä, väittää alueen kuvernööri Vjatseslav Gladkov Telegramissa yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Gladkovin mukaan dronet osuivat kahteen taloon Graivorovissa, jonne Ukrainan puolella taistelleiden venäläisvapaaehtoisten raportoitiin maanantaina hyökänneen.

– Talot syttyivät palamaan dronejen pudottamien räjähteiden vuoksi, Gladkov kirjoitti.

Borisovkan kylässä dronejen väitetään pudottaneen räjähteitä taloon ja hallintorakennukseen.

Väitetyt hyökkäykset eivät tiettävästi aiheuttaneet henkilövahinkoja, kuvernööri sanoo.

Kukaan ei ole ottanut vastuuta väitetyistä hyökkäyksistä.

8.16: Suomalaisasiantuntija Belgorodin hyökkäyksestä: "Hyökkääjänä olivat suoraan Ukrainan armeijan alaisuudessa toimivat osastot"

Maanantaina väitetysti vain venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet, Ukrainan puolella taistelleet joukko-osastot hyökkäsivät Venäjän rajan yli Belgorodin alueelle. Tiettävästi sotilaat eivät ole poistuneet Venäjän puolelta tiistaiaamuun mennessä.

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi pitää Belgorodin alueelle tehtyä iskua Ukrainan armeijan hyökkäyksenä, jonka se teki venäläisvapaaehtoisista koostuvia joukkoja hyödyntäen.

– Ukrainan armeija ylitti rajan Venäjän puolelle ja hyökkäsi Graivoron rajanylityspaikalle, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

– Hyökkääjänä olivat suoraan AFU:n (Armed Forces of Ukraine, Ukrainan armeija) alaisuudessa toimivat osastot, jotka eivät toteuta laajoja operaatioita autonomisesti, Kastehelmi vastasi hänelle Twitterissä esitettyyn kysymykseen.

Belgorodin hyökkäys kartta WAR IN UKRAINE
Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

7.25: Venäläisen Belgorodin kuvernööri: "Terrorismin vastainen operaatio" alueella jatkuu

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkovin mukaan "terrorismin vastainen operaatio" alueella jatkuu. Kuvernöörin mukaan koteihin palaaminen Belgorodin Graivoronin alueella ei ole vielä mahdollista.

Belgorodin alueella tapahtuneesta iskusta kerrottiin eilen.

5.54: Venäjä pommitti Sumyn aluetta

Venäjä on tulittanut viittä asuinaluetta Ukrainan Sumyn alueella, väittävät alueen sotilasviranomaiset ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Viranomaisten mukaan Venäjä teki 80 hyökkäystä kranaatinheittimillä, ohjuksilla ja tykeillä.

Ukraina väittää ainakin yhden henkilön haavoittuneen hyökkäyksissä.

Sumyn alue sijaitsee Koillis-Ukrainassa.

20.20 Venäjä siirtää ihmisiä pois Ukrainan rajan läheisyydestä

Venäjä siirtää siviilejä Ukrainan rajan läheltä, kertoo Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov. Tilanne alueella on hänen mukaansa erittäin jännittynyt.

Aiemmin tänään Venäjän viranomaiset ilmoittivat perustaneensa alueelle poikkeushallinnon sen jälkeen, kun ukrainalaisen sabotaasiryhmän kerrottiin tunkeutuneen alueelle. Ukraina on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa.

Gladkovin mukaan viranomaiset käyvät nyt ovelta ovelle kertomassa tilanteesta paikallisille asukkaille.

19.44: Venäjä perustanut poikkeushallinnon Ukrainan rajan lähelle sabotaasiryhmän hyökkäyksen vuoksi

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet perustaneensa eteläiselle Belgorodin alueelle lähelle Ukrainan rajaa poikkeushallinnon sen jälkeen, kun ukrainalaisen sabotaasiryhmän kerrottiin tunkeutuneen alueelle.

– Jotta Belgorodin alueen asukkaiden turvallisuus saadaan turvattua, alueelle on tänään perustettu laillinen terrorisminvastainen hallinto, sanotaan alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin lausunnossa.

Poikkeushallinnolla on muun muassa laajat valtuudet telekuunteluun, turvatoiminen lisäämiseen ja kansalaisten henkilöllisyyden tarkistamiseen. Lisäksi se voi halutessaan pakkosiirtää ihmisiä pois alueelta. Venäjä käytti vastaavanlaista hallintoa Tshetsheniassa vuosina 1999–2009 taistellessaan kapinallisia vastaan.

Gladkovin mukaan sotilaat ja turvallisuuspalvelu FSB:n joukot käyvätt taisteluja ryhmää vastaan.

Ukraina kiisti tuoreeltaan, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan mukaan maanalaiset sissiryhmät koostuvat Venäjän kansalaisista. 

19.34: Ukrainaan on mennyt vasta murto-osa EU:n lupaamista ammuksista – Haavisto: Ammuksia pitäisi etsiä sieltä, missä niitä on

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan raskaita tykistöammuksia pitäisi etsiä Ukrainalle sieltä, missä venäläistyyppisiä ammuksia on tuotettu. Toimitusministeristöstä Suomea edustanut Haavisto kommentoi asiaa EU-maiden ulkoministerikokouksen jälkeen Brysselissä.

Maaliskuussa EU:n jäsenmaat sitoutuivat toimittamaan Ukrainalle miljoona raskasta tykistöammusta vuoden aikana. Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin lähteisiinsä nojaten tänään, että Ukrainaan on mennyt tuosta määrästä vain 60 000 kappaletta luvattuja 155 millimetrin tykistöammuksia.

Myös STT:llä on vastaavat tiedot. Arviot Ukrainan päivän aikana ampumista ammusmääristä ovat vaihdelleet, mutta etenkään odotetussa vastahyökkäyksessä tämä ammusmäärä ei ilmeisesti riitä edes viikoiksi.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat