Ukrainassa käytävän sodan tapahtumat 3.6.2023

Nämä kokemattomat ukrainalaiset lähetetään pian rintamalle – "Osa heistä kuolee" 2:58
Katso myös: Nämä kokemattomat ukrainalaiset lähetetään pian rintamalle – "Osa heistä kuolee"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 3.6.2023.

  • Ukraina: Venäjä sijoitti eliittiyksikkönsä Belgorodiin
  • CNN: Ukrainassa on kuollut yli 480 lasta sodan alkamisesta 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Lue sunnuntain 4.6.2023 tapahtumista täältä

20.35: Venäjän armeijaan yhdistettyjä Z-symboleja ilmestynyt Hietaniemen puihin – "Järkyttävä mielenilmaus" 

Helsingin Hietaniemen hautausmaan lähettyvillä oleviin puihin on viikonlopun aikana ilmestynyt Z-merkkejä. Symbolin voidaan tulkita olevan voimakas kannanotto Venäjän hyökkäyssodan puolesta, sillä Z-kirjain on viime aikoina yhdistetty pitkälti Venäjän armeijaan ja sen tapaan merkitä sotilasajoneuvojaan Ukrainassa. 

MTV Uutiset kysyi Hietaniemessä ohikulkijoilta, mitä mieltä he ovat kirjainten ilmestymisestä puihin. Symboleja ihmetellyt pastori Timo Soisalo ei ymmärrä, miten tällaisena aikana saatetaan tehdä jotain näin ajattelematonta.

– Olen täällä vain vierailevana pastorina ja kommentoin yksityishenkilönä. Mutta onhan tämä erittäin ajattelematon teko.

Z-merkit huomannut helsinkiläinen Joonas Soininen järkyttyi symbolit nähdessään. Soininen toivoo kaupungin siivoavan kirjaimet pois pian.

–Järkyttävä mielenilmaus, ihmeellistä, että näitä tulee ympäristöömme. 

20.25: Ukrainalainen komentaja: Venäjän "mittavat tappiot" Bahmutin lähistöllä jatkuvat

Ukrainan maavoimien komentaja komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan Venäjän mittavat tappiot Bahmutin alueen lähistön taisteluissa jatkuvat. Syrskyi kommentoi asiaa tänään vierailtuaan rintamalla Ukrainan joukkojen luona. Asiasta uutisoi uutikanava CNN.

Ukrainan itäosassa sijaitseva Bahmut on ollut pitkään veristen taistelujen kohteena. Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin julisti viime kuussa joukkojensa voittaneen Bahmutin kaupungin, mutta Ukrainan mukaan sen joukoilla on edelleen jalansijaa kaupungin lounaisosassa.

Raporttien mukaan Bahmutin alueen rintamalinjat ovat pysyneet viime aikoina melko vakaina ilman suuria muutoksia.

CNN ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja rintamalinjojen tapahtumista.

16.34: Venäjä väittää: Kaksi kuollut Shebekinon kunnassa ukrainalaisten tulituksessa

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjatseslav Gladkov väitti Reutersin mukaan lauantaina, että kaksi ihmistä on kuollut ja kaksi loukkaantunut alueelle kohdistuneessa ukrainalaisten tykistötulessa.

– Tästä aamusta alkaen Ukrainan armeija on tulittanut Shebekinon kunnan asutusta, Gladkov väittää Telegramissa Reutersin mukaan.

Perjantaina Gladkov väitti, että alueelta oli evakuoitu yli 2 500 ihmistä turvattomuuden takia.

14.14: Prigozhin: Kreml yritti tappaa Bahmutista vetäytyviä Wagnerin sotilaita

Venäjän palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syyttää Venäjän puolustusministeriötä miinojen asettamisesta Bahmutista vetäytyvien Wagner-taistelijoiden tielle. Prigozhinin Telegramissa julkaistuista kommenteista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.

Prigozhin väittää, että Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijat ovat löytäneet satoja räjähtäviä esineitä noin kymmeneltä alueelta.

Tässä ei sikäli olisi mitään omituista sota-aikana, mutta Wagner-pomon väitteiden mukaan räjähteet löytyivät selustasta.

– Näin ollen voimme olettaa, että näiden räjähteiden oli tarkoitus kohdata etenevät (Bahmutista vetäytyvät) Wagner-yksiköt, Prigozhin sanoi Postin mukaan.

Sekä Ukraina että Britannian puolustusministeriöt ovat väittäneet Wagner-ryhmän sotilaiden vetäytyneen ainakin jossain määrin valtaamastaan Bahmutista viime päivien aikana.

12.21: Indonesian puolustusministeri antoi kiistanalaisen rauhanesityksen Venäjän ja Ukrainan välille

Indonesian puolustusministeri on esittänyt tänään oman rauhansuunnitelmansa Venäjän ja Ukrainan välille Singaporessa pidettävässä puolustuskonferenssissa. Puolustusministeri Prabowo Subianto ehdottaa aselepoa nykyisillä rintamalinjoilla sekä demilitarisoituja alueita, joita turvaisivat tarkkailijat ja YK:n rauhanturvajoukot.

Ehdotus sai välittömästi tyrmäyksen EU:n korkealta edustajalta Josep Borrellilta, joka sanoi, että rauha Ukrainassa on saavutettava oikeudenmukaisin ehdoin.

10.43: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta ja 10 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 560 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kymmenen panssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 39 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.27: Zelenskyi WSJ:lle: Ukraina on valmis täysimittaiseen vastahyökkäykseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo maansa olevan viimein valmis aloittamaan täysimittaisen vastahyökkäyksen Venäjää vastaan. Presidentti kertoi asiasta yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin haastattelussa.

Hän sanoi uskovansa hyökkäyksen onnistumiseen, mutta varoitti, että siinä voi mennä aikaa ja voitto voi vaatia kovan hinnan.

9.32: Brittitiedustelu: Venäjä siirtänyt reservejä Bahmutiin, kyky reagoida haasteisiin heikentynyt

Venäjä on siirtänyt vakinaisen armeijan yksiköitä Bahmutin alueelle samalla kun Wagner-palkkasotilasryhmän joukot ovat vetäytyneet selusta-alueille, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksesään.

Britannian mukaan Venäjän laskuvarjojoukkojen rooli Bahmutissa on täten kasvanut. Bahmutissa on tällä hetkellä 76. ja 106. laskuvarjodivisioonan osia.

Venäjän laskuvarjojääkäriyksiköt nauttivat eliittiosastojen mainetta ennen Venäjän suurhyökkäystä. Brittiarvion mukaan laskuvarjojääkärien taisteluteho on kuitenkin alentunut noista päivistä.

– Venäläiskomentajat ovat todennäköisesti yrittäneet pitää osan näistä yhä verrattain suorituskykyisistä yksiköistä reservissä, brittiministeriö katsoo.

Nyt yksiköt on siis kuitenkin sijoitettu etulinjaan. Samalla Venäjän kyky joustavasti reagoida "haasteisiin" on heikentynyt, Britannia väittää.

8.53: ISW: Venäjä vastaa "suhteettomasti" Belgorodiin tehtyihin iskuihin

Venäjän puolustusministeriö vastaa yhä "suhteettomasti" rajattuihin iskuihin Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän puolustusministeriön väitti lähettäneensä lisäjoukkoja Belgorodin raja-alueelle tunti sen jälkeen, kun alueella tapahtui isku.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjän puolustusministeriöllä on vahva tarve osoittaa olevansa pätevä Venäjän puolustaja.

5.33: Ukraina: Venäjä sijoitti eliittiyksikkönsä Belgorodiin

Ukraina väittää Venäjän lähettäneen erikoisjoukkojen yksikön Belgorodin alueelle, joka sijaitsee Ukrainan vastaisella rajalla, kertoo uutiskanava CNN.

Ukrainan vastarintakeskuksen mukaan syynä on "partisaanitoiminta" alueella. 

– Venäläiset ovat niin peloissaan partisaaneista, että he hätäisesti keskeyttivät kyseisen eliittiyksikön operaatiot ja sijoittivat sen raja-alueelle Belgorodiin. Yksikön tehtävänä on sabotaasin vastainen toiminta Venäjän rajalla, keskus kertoi. 

Väitettä ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan. 

Ukrainaa tukeva Vapaan Venäjän legioona kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina, että he taistelevat venäläisiä joukkoja vastaan Venäjän länsirajalla Belgorodissa sijaitsevan Novaja Tavolzhankan laitamilla.

Belgorodin kuvernööri on puolestaan syyttänyt Ukrainaa useasti alueelle kohdistuneesta epäsuorasta tulesta tällä viikolla. 

22.18:Zelenskyi myöntää: Ukrainasta ei tule Naton jäsentä niin kauan kuin sota jatkuu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöntää, että Ukraina ei pysty liittymään sotilasliitto Natoon ennen sodan loppumista.

– Olemme järkeviä ihmisiä ja ymmärrämme, ettemme voi vetää yhtäkään Nato-maata sotaan. Siksi ymmärrämme, ettei meistä voi tulla Naton jäseniä niin kauan kuin sota jatkuu. Ei siksi, ettemme tahtoisi, vaan siksi, että se on mahdotonta, Zelenskyi sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi taannoin, että kaikki Naton jäsenmaat pitävät edelleen kiinni vuoden 2008 lupauksesta, jonka mukaan Ukraina pääsee liittokunnan jäseneksi tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana tulevaisuudessa.

Sen paremmin Nato kuin Euroopan unionikaan eivät ole olleet halukkaita määrittelemään tarkkaa aikataulua Ukrainan jäsenyydelle niin kauan kuin sota on kesken.

Zelenskyi sanoi eilen, että Euroopan johtajien mahdollinen epäröinti Nato-jäsenyyden suhteen rohkaisisi Venäjää hyökkäämään muihinkin maihin.

Lue myös:

    Uusimmat