Prigozhin uhkaa vetää Wagner-taistelijat Bahmutista

Ukrainassa sotivan venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on julkisesti uhannut vetää ryhmänsä sotilaat pois Bahmutista, jos Venäjä ei toimita hänen joukoilleen lisää ammuksia.

Prigozhin totesi asian Venäjä-mielisen sotakommentaattorin haastattelussa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Wagner-pomo totesi, että palkkasotilasryhmän taistelijoiden täytyy "vetäytyä organisoidusti tai pysyä paikoillaan ja kuolla", jos tilanne ei välittömästi parane.

– Prigozhinin uhkaus saattaa viitata siihen, että hän pelkää Bahmutin alueen venäläisasemien sivustojen olevan alttiita vastahyökkäyksille, ISW arvioi.

Wagner tarvitsee noin 80 000 ammusta per päivä, Prigozhin väittää. Prigozhinin mukaan ammuksia myös saapui palkkasotilaille tämän verran ennen kuin Venäjä aloitti kampanjan, jonka tarkoituksena on Wagner-pomon mukaan heikentää palkkasotilasryhmän vaikutusvaltaa.

Bahmutin tilanne 29.4.2023
Itä-Ukrainan Donetskin Bahmutin rintamatilanne 29. huhtikuuta 2023. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Suunnitelma "jauhaa" ukrainalaisjoukot

Vaikka Wagner-sotilaat muodostavat verrattain pienen osan Venäjän Ukrainassa taistelevista joukoista, on sen merkitys ollut kokoaan suurempi.

Itä-Ukrainan Donetskin kaupungin Bahmutin taistelut ovat pitäneet sekä Wagner-ryhmän että Prigozhinin näkyvästi esillä, sillä palkkasotilasryhmän taistelijoilla on ollut keskeinen rooli näissä taisteluissa.

Kaikkien Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen ex-komentaja Sergei Surovikin ja Wagner-ryhmä olivat jo laatineet suunnitelman, jolla Venäjä Prigozhinin mukaan "jauhaa" ukrainalaisjoukot Bahmutissa.

Surovikin siirrettiin tehtävästään syrjään tammikuussa. Syyksi on epäilty sitä, että hänen sotastrategiaansa pidettiin Kremlissä liian puolustusvoittoisena. Tilalle nimettiin Valeri Gerasimov, joka aloitti tammi-helmikuussa laajan talvihyökkäyksen.

Bahmut on aika lailla ainoa alue, jossa venäläisjoukot ovat talven aikana edenneet edes taktisesti merkittäviä määriä. Tällä hetkellä suurin osa rauniokaupungista onkin venäläisjoukkojen hallussa.

Prigozhin Ukrainan vastahyökkäyksestä: "Vain me teemme kaiken merkkipäivinä"

Venäjän puolustusministeriön ja Wagner-ryhmän välit ovat viime kuukausina olleet vuoristoratamaiset. Prigozhin on jopa syyttänyt Venäjän puolustusministeriötä maanpetturuudesta. Tälläkin viikolla hän on tarjonnut samankaltaisia lausuntoja.

Prigozhin myös toisti viestinsä siitä, että Venäjän olisi parempi lopettaa hyökkääminen Ukrainassa ja siirtyä puolustusasemiin. Prigozhinin mukaan on mahdollista, että Ukraina aloittaa odotetun vastahyökkäyksensä ensi tiistain jälkeen, jolloin sateiden odotetaan Itä- ja Etelä-Ukrainassa laantuvan.

Telegram-kanavallaan julkaisemassaan ääniviestissä Prigozhin myös pohtii, haluaako Ukraina pilata Venäjän voitonpäivän juhlat ajoittamalla vastahyökkäyksensä siihen. Wagner-pomo ei vaikuta olevan tästä vakuuttunut.

– Vain meillä Venäjällä on tapana tehdä kaikki merkkipäivinä, hän toteaa.

Prigozhinin mielestä Ukrainan vastahyökkäys voi hyvinkin alkaa ennen toukokuun 15. päivää. Hänen mukaansa Ukrainan joukot ovat valmiita vastahyökkäykseen. Kummempia todisteita hän ei väitteidensä tueksi tarjonnut.

Ukrainan vastahyökkäyksen on arvioitu alkavan keväällä tai alkukesästä. Säällä on sikäli keskeinen merkitys, että Ukrainassa sateet muuttavat monet alueet liki kulkukelvottomaksi mutapelloksi.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Lue myös:

    Uusimmat