BBC: Viimeinen viljalasti lähti Odessasta ennen Mustanmeren viljasopimuksen umpeutumista – MTV seurasi sotaa

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 16. heinäkuuta 2023.

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.02: BBC: Viimeinen viljalasti lähti Odessasta ennen Mustanmeren viljasopimuksen umpeutumista

Viimeinen Mustanmeren viljasopimuksen nojalla kulkeva laiva lähti satamasta Odessasta sunnuntaiaamuna, Britannian yleisradio BBC kertoo MarineTraffic-nettisivuston datan perusteella.

Alus lähti Odessasta Istanbuliin aamukahdeksalta.

YK:n datan perusteella sen lopullinen kohdemaa lienee Hollanti.

Mustanmeren viljasopimuksen ansiosta Ukraina on voinut viedä viljaa kolmesta satamasta. Venäjä on uhannut olla uusimatta sopimusta, koska se katsoo, että sen vaatimuksiin oman elintarvikevientinsä helpottamisesta ei ole vastattu. Sopimuksen pidentämisen takaraja on maanantai.

15.59: Ukrainan joukot sanovat edistyvänsä kohti Bahmutia

Edistystä tapahtuu päivittäin Bahmutin eteläpuolella, Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar sanoi Telegramissa. Maliarin mukaan Bahmutin pohjoispuolella Venäjä hyökkää ja Ukrainan joukot yrittävät pitää asemiaan.

Venäjä sai Bahmutin haltuunsa keväällä kuukausien kuluttavien taisteluiden jälkeen. Kesäkuussa Ukraina aloitti pitkään valmistelemansa vastahyökkäyksen miehitettyjen alueiden vapauttamiseksi.

14.38: Putin: Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistumassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että Ukrainan vastahyökkäys venäläisjoukkoja vastaan on epäonnistumassa.

Ukraina aloitti viime kuussa vastahyökkäyksen kerättyään lännen avulla asevarastoja ja vahvistettuaan hyökkäysvoimiaan.

Putinin mukaan kaikki Ukrainan yritykset murtautua Venäjän puolustuksen läpi ovat epäonnistuneet. Presidentti kommentoi asiaa televisiohaastattelussa sunnuntaina.

Ukraina myönsi perjantaina, että taisteluissa on kohdattu vaikeuksia ja ettei joukkojen eteneminen ole nopeaa.

14.21: Viron ex-presidentti hehkuttaa ulkoministeri Valtosen sotakommentteja: "Suomen ääni, jonka kuulemista olen odottanut koko elämäni"

Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves on kommentoinut Twitterissä Suomen ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) brittilehti Financial Timesille antamia lausuntoja tyytyväiseen sävyyn.

Valtonen kommentoi arvostetulle Financial Timesille länsimaiden antamaa tukea Ukrainalle. Valtosen mukaan Ukraina taistelee "meidän vapautemme ja Euroopan turvallisuusratkaisun puolesta".

– Meidän lännessä täytyy ymmärtää, että tämä ei ole hyväntekeväisyyttä, koska Ukraina taistelee puolestamme, Valtonen totesi.

Viron presidenttinä vuodesta 2006 vuoteen 2016 toiminut Ilves kirjoitti Valtosen lausunnoista myönteisesti.

– Tämä on se Suomen ääni, jonka kuulemista julkisesti olen odottanut koko elämäni, Ilves kirjoittaa Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

13.32: Putin uhkaa vastata samalla mitalla, jos Ukraina käyttää rypälepommeja

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjällä on tarpeeksi rypälepommeja vastahyökkäykseen, jos Ukraina käyttäisi omiaan.

–  Venäjällä on riittävä varasto erilaisia rypälepommmeja, Putin sanoi valtiollisen televisiokanavan haastattelussa sunnuntaina.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle rypälepommeja, mikä on herättänyt huolta mahdollisesta pidemmän aikavälin riskistä siviileille. Kiistanalaiset rypälepommit voivat hajaantua jopa useiksi sadoiksi räjähdepanoksiksi, jotka voivat jäädä maahan räjähtämättä.

–  Jos niitä käytetään meitä vastaan, varaamme oikeuden vastata samalla mitalla, Putin sanoi.

Hän lisäsi, ettei Venäjä ole vielä käyttänyt rypälepommeja huolimatta ammuspulasta tietyssä vaiheessa.

10.33: Ukraina kaappasi Venäjältä tyhjiöpommeja tulittavan "paahtavan auringon" – nimettiin kuolleen komentajan kunniaksi

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo näkyvän, miten TOS-1A-raketinheitin väitetysti tulittaa venäläisasemia.

Videosta tekee poikkeuksellisen se, että venäläistä TOS-1A-raketinheitintä käyttävät videolla Ukrainan mukaan heidän omat joukkonsa.

Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu. 

Ukrainan mukaan video kuvattiin Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Kreminnan kaupungin lähettyvillä. Yhdysvaltain rahoittaman Radio Free Europe -median mukaan video on kuvattu 7. päivä heinäkuuta.

Videolla näkyvän raketinheittimen lavetin kylkeen on kirjoitettu pataljoonan menehtyneen komentajan, Dmytro Kotsyubaylon, kunniaksi sanat ”Da Vinci”, joka oli hänen komentamansa joukko-osaston kutsumanimi.

Pataljoonan lempinimi on napattu melkoisella varmuudella tieteilijä ja taitelija Leonardo Da Vincilta, joka eli 1400–1500-luvuilla.

Da Vinci -pataljoonan komentaja Kotsyubaylo kuoli Bahmutissa 7. maaliskuuta.

Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. 0:18
Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia.

9.42: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 500 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 500 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, seitsemän panssariajoneuvoa ja 18 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.18: NY Times: Ukraina menetti vastahyökkäyksen alussa viidenneksen taisteluihin lähettämästään kalustosta

Ukraina on menettänyt vastahyökkäyksensä kahtena ensimmäisenä viikkona jopa 20 prosenttia kaikesta kalustosta, jonka se heitti venäläislinjoja vastaan, väittävät yhdysvaltalais- ja eurooppalaisviranomaiset New York Timesin (NYT) mukaan.

Yhdysvaltalaislehden mukaan tappiot putosivat noin kymmeneen prosenttiin seuraavina viikkoina. Molemmat tappioluvut kattavat sekä tuhoutuneen että vaurioituneen kaluston.

Vaikka Ukrainan etenemistä on vuoroin kuvailtu "taktiseksi" ja "marginaaliseksi", on lopputulos joka tapauksessa ollut se, ettei läpimurtoa ole näkynyt. Siitä huolimatta panssariprikaatin ex-komentaja, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) on optimistinen.

– Itselläkin on jotenkin tullut sellainen tunne, että Venäjän puolustus murtuu etelässä viimeistään elokuun alussa. Vaikea sanoa mistä tunne tulee. Rintamalla suhteellisen hiljaista, kuin tyyntä myrskyn edellä, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

– Venäläisten etulinjan joukkojen tilanne on heikentynyt tasaisesti ja moraali on kovilla. Samaan aikaan johto näyttää heikolta ja päättämättömältä. Kaikkien näiden yhdistelmä? Toveri jatkaa.

5.33: Venäjä: Ukraina tehnyt lennokki-iskun Krimille

Venäjän ilmapuolustus ja laivasto ovat yön aikana torjuneet Ukrainan lennokki-iskuja Krimin niemimaalle, väittää Venäjän Krimin miehityshallinnon Sevastopolin kuvernööri Mikhail Razvozhayev yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuvernöörin mukaan lennokki-isku ei aiheuttanut henkilö- tai materiaalivahinkoja.

Tietoja ei ole vahvistettu.

18.15: BBC: Wagnerin taistelijoita on saapunut Valko-Venäjälle

Ukrainan rajavartiolaitos on vahvistanut, että Wagnerin sotilaita on saapunut Valko-Venäjälle.

BBC kertoo, että vahvistamattoman tiedon mukaan noin 60 Wagnerin ajoneuvoa ylitti Valko-Venäjän rajan lauantaiaamuna.

CNN:n mukaan Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi eilen, että Wagner-sotilaat kouluttavat valkovenäläisiä taistelijoita Osipovichin kaupungissa.

10.09: Venäläiskenraali haukkui pomonsa ja sai potkut – sotakommentaattorit suuttuivat

Venäläisten sotabloggaajien reaktiot arvostetuksi luonnehditun kenraali Ivan Popovin räväkkään ulostuloon ovat olleet huomattavan ärtyneitä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Hyökkäyssotaan sinällään positiivisesti suhtautuvien sotabloggaajien mielestä Popovin kengitys osoittaa, että Venäjän armeija pyrkii hiljentämään kriittiset näkemykset, ISW katsoo.

Sotabloggaajilla on osin oma lehmä ojassa asian suhteen. Monet heistä ovat kritisoineet Venäjän tapaa käydä sotaa hyvin kärkkäästi, johon Kreml ei ole aina suhtautunut järin innostuneesti.

Useat sotabloggaajat kuvailevat Popovia älykkääksi ja päteväksi komentajaksi, joka laajasti nautti sotilaidensa tuesta. Huomioitavaa on, etteivät sotabloggaajat juuri esittäneet vastaväitteitä Popovin valituslistaan.

Popovin mukaan hän ilmaisi kaikki ongelmat "erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti". Kenraalin kommenteista uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Lisää perjantain tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat