Prigozhin: Kreml yritti tappaa Bahmutista vetäytyviä Wagnerin sotilaita

Venäjän palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syyttää Venäjän puolustusministeriötä miinojen asettamisesta Bahmutista vetäytyvien Wagner-taistelijoiden tielle. Prigozhinin Telegramissa julkaistuista kommenteista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.

Prigozhin väittää, että Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijat ovat löytäneet satoja räjähtäviä esineitä noin kymmeneltä alueelta.

Tässä ei sikäli olisi mitään omituista sota-aikana, mutta Wagner-pomon väitteiden mukaan räjähteet löytyivät selustasta.

– Näin ollen voimme olettaa, että näiden räjähteiden oli tarkoitus kohdata etenevät (Bahmutista vetäytyvät) Wagner-yksiköt, Prigozhin sanoi Postin mukaan.

Sekä Ukraina että Britannian puolustusministeriöt ovat väittäneet Wagner-ryhmän sotilaiden vetäytyneen ainakin jossain määrin valtaamastaan Bahmutista viime päivien aikana.

Tilalle on Britannian julkisen tiedustelupäivityksen mukaan tullut ainakin Venäjän vakinaisen armeijan laskuvarjojoukkoja.

25. päivä toukokuuta uutisoitiin, että Prigozhinin mukaan Wagner on aloittanut vetäytymisensä Bahmutista. Vetäytymisen oli määrä alkaa pian sen jälkeen, kun Wagner-sotilaat ovat saaneet kaupungin hallintaansa.

Prigozhinin mukaan ukrainalaisjoukot eivät ole tehneet "provokaatioita" alueella, mutta "toisella puolella yllätys odotti meitä".

– Tutkinta on meneillään. Räjähteitä asentaneet edustavat puolustusministeriötä, Prigozhin väitti.

– Oletamme, että meidät yritettiin julkisesti ruoskia, hän jatkoi.

Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin? 1:33
Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin?

Prigozhin on kritisoinut myös Putinia

Wagner-pomo Prigozhin ja Sergei Shoigun johtama Venäjän puolustusministeriö ovat olleet napit vastakkain kuukausien ajan. Prigozhin on syyttänyt puolustusministeriötä jopa maanpetoksesta. Yleisimmin Wagnerin johtaja on kritisoinut puolustusministeriötä ammusten pihtaamisesta.

Toukokuussa Prigozhinin on katsottu kritisoineen jopa presidentti Vladimir Putinia pariin otteeseen. 

Loppukuusta Prigozhinin latoi kritiikkinsä niin sanottujen ohjeiden muodossa, jotka oli suunnattu "nimettömälle viranomaiselle", jonka amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) katsoo käytännössä olleen presidentti Putin.

– Jos aloitat sodan, pyydän, että sinulla on luonnetta, tahtoa ja teräksiset pallit. Vain siten voit saavuttaa jotain, Prigozhin totesi ISW:n mukaan toimittajan kysymykseen.

Tätä ennen Prigozhinin tulkittiin kritisoineen Putinia 9. toukokuuta, jolloin hän puhui "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä". Ajatushautomo ISW:n mukaan Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Putiniin, josta Venäjällä käytetään ivallisesti ilmaisua "bunkkeri-isoisä".

Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Onko Prigozhin uhka Kremlille vai toisin päin? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja 10:05
Onko Prigozhin uhka Kremlille vai toisin päin? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja.

Sotahistorioitsija: "Teatteria"

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen sanoi aiemmin toukokuussa MTV Uutisille, ettei täysin ymmärrä Wagner-johtajan tarkoitusperiä.

– En tällä hetkellä ymmärrä, mitä lisäarvoa Prigozhin sai tällä (Putinin) tölväisyllä verrattuna siihen, että hän jatkaisi vain (Venäjän puolustusministeri) Shoigun ja (armeijan esikunnan päällikön Valeri) Gerasimovin haukkumista, hän toteaa.

– En tiedä luottaako Prigozhin siihen, että hänen videoidensa yleisö on kuitenkin niin pieni.

Sotahistorioitsija Lasse Laaksonen taas katsoo, että Kremlin ja Wagner-pomo Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria".

– Minun tulkintani on, että (Prigozhinin ja Kremlin riitely) on tietynlaista teatteria. Varmasti se on hämmentämistä, jota Venäjä ja Putin harjoittavat. En usko, että Prigozhin tekee sitä yksin, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan Kreml pyrkii näin hämmentämään lännelle annettavaa kuvaa siitä, mikä on todellinen tilanne Venäjällä.

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria".

Lue myös:

    Uusimmat