ISW: Wagner-pomo Prigozhin hyökkäsi Putinia vastaan – "Entä jos hän osoittautuu täydeksi paskiaiseksi?"

Venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin piti Venäjän voitonpäivänä kärkkään puheen, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhin puhui puheenvuorossaan "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä". Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Vladimir Putiniin, josta Venäjällä käytetään ilmaisua "bunkkeri-isoisä", kirjoittaa ISW.

Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Prigozhin myös totesi, että nimettömäksi jätettyjen henkilöiden tulisi lopettaa Punaisella torilla esiintyminen.

Ottaen huomioon, että Prigozhinin puhe julkaistiin samana päivänä kun Putin ja muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigu esiintyivät voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla, on helppo arvata, että Wagner-johtaja viittasi juuri Kremlin johtoon.

Voi syövyttää Putinin valtaa

Prigozhinin kovasanaisista lausunnoista on eritoten viime viikkoina muotoutunut liki päivittäinen ilmiö.

Kiukkuisten kommenttien kohde on ollut yleensä Venäjän puolustusministeriö, jota Prigozhin on eritoten haukkunut ammusten pihtaamisesta.

ISW:n mukaan Prigozhin on aiemminkin yrittänyt kampittaa Putinin auktoriteettia vastaavilla "retorisilla tempuilla".

– Jos Kreml ei vastaa Prigozhinin ohuesti verhottuun Putin-kritiikkiin, syövyttää se entisestään Putinin järjestelmää, jossa yksittäiset toimijat kilpailevat asemista ja vaikutusvallasta, mutta eivät voi suoraan kritisoida Putinia, ISW katsoo.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Wagner ei vetäydy Bahmutista

Aikaisemmin Prigozhin uhkasi, että hän vetää Wagner-taistelijat Bahmutista, jos Venäjän puolustusministeriö ei toimita lisää ammuksia. Kremlin kritisoinnin ohessa Prigozhin nyt totesi, ettei näin tule tapahtumaan.

Prigozhin myös väitti, ettei Wagner ole saanut kaikkia ammuksia, jotka muutama päivä sitten luvattiin. Prigozhin mukaan puolustusministeriö uhkasi Wagneria maanpetossyytteillä, jos joukot vetäytyvät.

Wagner-johtajan vetäytymishalujen on arveltu johtuvan mahdollisesti siitä, että hän vähintään epäilee Ukrainan todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksen menestyvän, ja antaa mieluummin jonkun muun kantaa vastuun Venäjän tappioista.

ISW puolestaan pisti merkille, että Prigozhinin vetäytyminen uhkauksestaan tarkoittaa sitä, että hän tunnistaa riippuvuutensa Venäjän puolustusministeriöstä.

– Prigozhin todennäköisesti odotti puolustusministeriön antavan periksi hänen vaatimuksilleen, ISW arvioi.

Venäjän uskotaan säästelevän ammuksia sekä yleisen ammuspulan että Ukrainan mahdollisen vastahyökkäyksen vuoksi.

Prigozhin uhkaa: Wagner vetäytyy Bahmutista – "Mieheni eivät kärsi kohtuuttomia tappioita ilman ammuksia" 1:54
Prigozhin uhkaa: Wagner vetäytyy Bahmutista – "Mieheni eivät kärsi kohtuuttomia tappioita ilman ammuksia"

ISW: Prigozhin ehkä yliarvioi vaikutusvaltansa

Monin paikoin epäluotettavaksi lähteeksi osoittautunut Prigozhin myös väitti, ettei hän ole saanut yhteyttä armeijan kenraali Sergei Surovikiniin, joka ilmeisesti toimii Venäjän puolustusministeriön ja Wagnerin linkkinä.

– Prigozhin todennäköisesti odotti, että Surovikin pystyisi ylipuhumaan puolustusministeriön suostumaan Wagnerin vaatimuksiin. Jos Prigozhin ei ole saanut yhteyttä Surovikiniin, viittaa se siihen, ettei hänellä ole niin paljon vaikutusvaltaa Venäjän puolustusministeriössä kuin hän kuvitteli, ISW arvioi.

Pekka Toveri arvioi, millaisissa tunnelmissa Venäjä viettää voitonpäivää: "Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin ampua hävittäjä Punaisen torin yllä" 4:16
Pekka Toveri kertoo: Tällainen tulee olemaan Ukrainan vastahyökkäys

Lue myös:

    Uusimmat