Prigozhin: En suunnittele Putinin syrjäyttämistä – Wagnerilla ei ole tarpeeksi sotilaita vallankaappaukseen

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin kiisti Telegramissa julkaistussa ääniviestissä venäläisen nationalistin Igor Girkinin syytökset, joiden mukaan Wagner-pomo saattaa suunnitella sotilasvallankaappausta.

Prigozhinin mukaan hänen johtamansa Wagner ei ole kiinnostunut sotilasvallankaappauksesta, koska Wagnerilla on hyvät suhteet presidentti Vladimir Putiniin.

Wagner-johtaja on aiemminkin, runsaasta Kreml-kritiikistään huolimatta, väittänyt palvelevansa Putinia. Näin siitä huolimatta, että hänen on sekä tällä viikolla että aiemmin toukokuussa katsottu käytännössä suoraan hyökänneen Putinia vastaan.

Ensimmäisen "bunkkeri-isoisää" vastaan tehdyn sanallisen hyökkäyksen Prigozhin kiisti kohdistuneen Putinia vastaan. Näin siitä huolimatta, että Putinista käytetään Venäjällä ivallista nimitystä "bunkkeri-isoisä".

Myös Prigozhinin tuoreimmassa puheenvuorossa Putin pääsi näyttämölle. Prigozhinin mukaan Venäjä yrittää vältellä sodan todellisten sankarien tunnustamista. Wagner-johtaja on väittänyt, että Venäjän valtiomediaa on kielletty puhumasta Wagner-järjestöstä, joka kantoi päävastuun Bahmutin taisteluissa.

– Viranomaisten ja byrokraattien täytyy pysyä sankareina ja vain heitä voidaan kiittää. Jos heitä ei kiitetä, he sanovat, että "okei, ylistäkää presidenttiä", Prigozhin väittää.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tulkitsee Prigozhinin sanat siten, että hänen mukaansa Putin saa ansaitsematonta ylistystä ja kiitosta, koska venäläiset byrokraatit eivät anna kunniaa heille, joille se todella kuuluu.

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria".

Prigozhin: Wagnerilla ei ole tarpeeksi sotilaita vallankaappaukseen

Putin-uskollisuuden lisäksi Prigozhin antoi toisenkin syyn sille, miksi Wagner ei ole tekemässä sotilasvallankaappausta. Wagner-johtaja väitti, ettei Wagnerilla yksinkertaisesti ole riittävästi sotilaita moiseen operaatioon.

– Yleensä armeijat tekevät sotilasvallankaappauksia ja pieni osa Wagnerista ei ole armeija, Prigozhin totesi Telegramissa julkaistussa ääniviestissä, jossa hän vastasi toimittajan kysymykseen vallankaappauksen mahdollisuudesta.

Sen sijaan Prigozhin vihjasi, että Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigulla voisi olla käytössään riittävästi joukkoja sotilasvallankaappaukseen, ISW katsoo. Prigozhin on kuukausien ajan mustamaalannut Shoigua, ja syyttänyt häntä muun muassa maanpetoksesta.

Prigozhin myös totesi, että vaikka jotkin yksilöt hänen mukaansa odottavat Venäjällä tapahtuvan vallankumouksen, ajaa Wagner vain valikoituja korjauksia Venäjän järjestelmään.

Viikko takaperin Prigozhin väitti, ettei ole kestävä tilanne, että tavallisten venäläisten lapset palaavat edelleen kotiin sinkkiarkuissa samaan aikaan, kun Kremlin eliitin lapset paistattelevat päivää ulkomailla. Tämä voi Wagner-johtajan mukaan johtaa siihen, että Venäjä kohtaa vuoden 1917 kaltaisia levottomuuksia.

Venäjällä tapahtui vuonna 1917 kaksi vallankumousta, joiden myötä sekä Venäjän tsaari Nikolai II että väliaikainen hallitus joutuivat luopumaan vallasta. Vuosina 1918–1920 Venäjällä käytiin sisällissota, jossa Vladimir Leninin johtamat bolševikit taistelivat venäläisiä ja ulkomaisia armeijoita vastaan. Sisällisota päättyi bolsevikkien voittoon.

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin?

Lue myös:

    Uusimmat