Prigozhin pelaa hengenvaarallista peliä uudella tempullaan, sanoo tutkija: "Astui Putinin varpaille"

Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä 5:04
Katso videolta väitöskirjatutkija Mikko Räkköläisen analyysi Prigožinin kritiikkivideoista!

Väitöskirjatutkijan mukaan Prigozhin pelaa Putinia pilkkaavilla kommenteillaan riskipeliä.

Amerikkalaisen ajatushautomon, Institute for the Study of Warin, mukaan, Wagner-joukkojen perustaja ja johtaja Jevgeni Prigozhin pilkkasi suoraan presidentti Vladimir Putinia puheessaan Venäjän voitonpäivänä 9. toukokuuta.

Prigoziin on aiemmin syyttänyt Telegram-videoillaan muun muassa Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia sekä puolustusministeri Sergei Shoigua Wagnerin sodankäynnin vaikeuttamisesta, mutta nyt kritiikki vaikutti olevan kohdistettu suoraan Putinille.

Sittemmin Prigozhin tuntuu yrittäneen pehmentää puheitaan.

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen sanoo MTV Uutisille, ettei täysin ymmärrä Wagner-johtajan tarkoitusperiä.

– Prigozhin on luonut itselleen merkittävän, joskin epävirallisen aseman Venäjällä. Se, ettei hän nyt ymmärtäisi, kuinka vaarallista peliä hän pelaa, on mahdollista, mutta pitäisin sitä aika epätodennäköisenä, Räkköläinen sanoo.

– Helppohan se on vaikka vuotaa ukrainalaisille koordinaatit tykistöiskua varten, hän toteaa Prigozhinin kommenttien mahdollisista seurauksista.

Räkköläinen myös muistuttaa Prigozhinin sekä hänen bisneksiensä olevan täysin riippuvaisia Venäjän hallinnosta.

– Hän ei pysty pyörittämään mitään bisneksiään ilman, että hänellä on siunaus viralliselta Venäjältä. Jos se otetaan pois, hän on liemessä.

Räkköläinen epäileekin, että lännessä Prigozhinista saadaan tällä hetkellä "ylisuuri kuva". Esimerkiksi puhe Wagnerin ammuspulasta on hänen mukaansa vähintäänkin liioiteltua.

– Kuulemme hyvin vähän virallisen Venäjän tai muiden lähteiden näkemyksiä, Räkköläinen toteaa.

– Lähtökohtaisesti minä en suoralta kädeltä luottaisi mihinkään, mitä Prigozhin sanoo. Muiden bisnestensä ohella hän myös rahoitti Pietarin trollitehdasta. Hän on propagandisti, jos mitään.

Prigozhin astui Putinin varpaille

Räkköläisen mukaan Prigozhinin kanavien yleisönä on sodasta kiinnostuneita, nationalisteja sekä sodan kannattajia. Vaikka katsojamäärät olisivat määrällisesti suuria, Räkköläinen kyseenalaistaa, missä suhteessa yleisön määrä on sen painoarvoon Venäjällä.

– Uskon tämän olevan yksi tekijä, mikä on suojellut häntä hyökättyään Shoigua ja Gerasimovia vastaan. Heillä on kuitenkin ollut isompiakin murheita kuin se, että joku tekee heistä ilkeitä somevideoita.

Räkkösen mukaan Prigozhin "astui Putinin varpaille" uusimmalla kommentillaan.

– En tällä hetkellä ymmärrä, mitä lisäarvoa Prigozhin sai tällä tölväisyllä verrattuna siihen, että hän jatkaisi vain Shoigun ja Gerasimovin haukkumista, hän toteaa.

– En tiedä luottaako Prigozhin siihen, että hänen videoidensa yleisö on kuitenkin niin pieni.

Syyt kritiikin taustalla

Räkköläinen muistuttaa, että Prigozhin ei ensi sijassa tee kritiikkivideoitaan länsiyleisölle.

Kritiikkivideoiden taustalla olevan tarkoituksen hän epäilee olevan Wagner-johtajan yritys luoda "sisäistä imagoa" sekä poliittista perustaa Venäjällä.

– Se loisi hänelle ehkä myös jonkinasteista parempaa turvaa kuin nykytilanne, jossa hänellä ei ole mitään virallista asemaa, ja hänen täytyy koko ajan osoittaa olevansa hyödyllinen.

Räkköläisen mukaan Venäjän nationalistipiireissä kiertää ajatus, jonka mukaan jotkut Venäjällä rikastuneet oligarkit ovat "siirtäneet huvijahtinsa suojaan pikkusaarten lippujen alle" Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen.

– Aikaisemmin on vaikuttanut siltä, että hän on yrittänyt luoda itselleen imagoa ja varmaan sitä kautta itsenäistä poliittista painoarvoa asemoimalla itseään ainoaksi venäläiseksi johtajaksi, joka oikeasti ymmärtää, mitä Ukrainassa tapahtuu, mitä siellä sotiminen vaatii ja on valmis sen tekemään, hän toteaa.

– Prigozhin on ottanut sen argumentin ja lähtenyt juoksemaan sen kanssa ihan päätyyn asti.

Katso Räkköläisen pidempi haastattelu artikkelin alusta!

Lue myös:

    Uusimmat