Prigozhin uhkaa Wagner-joukkojen sotivan Venäjän maaperällä ilman Kremlin lupaa

Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että hänen taistelijansa voivat toimia Venäjän Belgorodin alueella ilman Venäjän puolustusministeriön lupaa. Asiasta kirjoittaa muun muassa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhin väitti, ettei Wagner odota kutsua tai lupaa Venäjän puolustusministeriöltä puolustaakseen Belgorodin aluetta siinä tapauksessa, ettei puolustusministeriö saa kuriin alueen turvallisuusuhkia.

Belgorodin alueelle on touko-kesäkuussa tehty vahvistettuja ja vahvistamattomia iskuja sekä maata pitkin että epäsuoralla tulella. 

Viimeksi sunnuntaiaamuna Belgorodin alueen kuvernööri Vjatseslav Gladkov kirjoitti Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan, että "yö oli aika levoton" ja väitti tykistön aiheuttaneen paljon vahinkoa. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Prigozhinin uhkaus toimia ilman Venäjän puolustusministeriön siunausta Venäjän maaperällä on ajatushautomo ISW:n mukaan "hämmästyttävä", jos Prigozhin on tosissaan.

ISW:n mukaan tämä viittaa siihen, että Prigozhin katsoo pystyvänsä käyttämään suurta ja itselleen uskollista sotilasjoukkoa omavaltaisesti ilman Venäjän vakinaisen armeijan kontrollia.

– Presidentti Vladimir Putinilla pitäisi olla valtaisa luottamus Prigozhinin uskollisuuteen ollakseen millään lailla sinut tällaisen tilanteen kanssa, ISW arvioi.

Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin? 1:33
Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin?

ISW: Prigozhin hyödyntää venäläisten tyytymättömyyttä

ISW:n mukaan Prigozhin käyttää hyödyksi yleistä "venäläisten tyytymättömyyttä" Belgorodin alueen turvallisuustilanteeseen, ajatushautomo ISW kirjoittaa.

Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat kevään ja alkukesän mittaan valittaneet tihentyvään tahtiin, ettei Venäjän armeija tee tarpeeksi suojellakseen raja-alueitaan.

Lauantaina yhdysvaltalaismedia CNN kertoi Ukrainan väittäneen, että Venäjä on lähettänyt erikoisjoukkojen yksikön Belgorodiin. Ukrainan mukaan syynä on "partisaanitoiminta". Väitteitä ei ole vahvistettu.

ISW arvioi tuolloin, että Venäjän puolustusministeriön reaktiot Belgorodissa tapahtuviin iskuihin ovat "suhteettomia". Venäjän puolustusministeriöllä on vahva tarve osoittaa olevansa pätevä Venäjän puolustaja, ISW kirjoitti.

Prigozhin pysyisi etulinjan komentajana

Nähtäväksi jää, miten Kreml reagoi Prigozhinin uhkauksiin sijoittaa Wagner-joukkoja Venäjälle ilman puolustusministeriön määräystä.

– Prigozhin saattaa katsoa, että Belgorodin ja Ukrainan välinen raja-alue on riittävän helppo alue puolustaa, sillä iskut Venäjälle ovat tähän mennessä olleet kooltaan äärimmäisen rajoittuneita, ISW kirjoittaa.

Wagner-joukot ovat ainakin jossain määrin vetäytyneet Bahmutin kaupungista, jonka valtauksesta ne kantoivat päävastuun viime kuukausien aikana.

Bahmutin taistelusta tuli talven aikana Ukrainan sodan polttopiste, mikä on kasvattanut Wagner-pomo Prigozhinin roolia sekä Venäjällä että länsimaisessa mediassa.

– Wagner-sotilaiden sijoittaminen Belgorodin alueelle pitäisi Prigozhinin etulinjan joukkojen komentajana ilman, että hänen tarvitsee tehdä joukoillaan rynnäköitä raskaasti linnoitettua kaupunkia vastaan, ISW sanoo.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Prigozhin on kritisoinut myös Putinia

Wagner-pomo Prigozhin ja Sergei Shoigun johtama Venäjän puolustusministeriö ovat olleet napit vastakkain kuukausien ajan. Prigozhin on syyttänyt puolustusministeriötä jopa maanpetoksesta. Yleisimmin Wagnerin johtaja on kritisoinut puolustusministeriötä ammusten pihtaamisesta.

Toukokuussa Prigozhinin on katsottu kritisoineen jopa presidentti Putinia pariin otteeseen. 

Loppukuusta Prigozhinin latoi kritiikkinsä niin sanottujen ohjeiden muodossa, jotka oli suunnattu "nimettömälle viranomaiselle", jonka amerikkalainen ajatushautomo ISW katsoi käytännössä olleen presidentti Putin.

– Jos aloitat sodan, pyydän, että sinulla on luonnetta, tahtoa ja teräksiset pallit. Vain siten voit saavuttaa jotain, Prigozhin totesi ISW:n mukaan toimittajan kysymykseen.

Tätä ennen Prigozhinin tulkittiin kritisoineen Putinia 9. toukokuuta, jolloin hän puhui "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä". Ajatushautomo ISW:n mukaan Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Putiniin, josta Venäjällä käytetään ivallisesti ilmaisua "bunkkeri-isoisä".

Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Prigozhin: Wagner ei suunnittele vallankaappausta

Prigozhinin mukaan hänen johtamansa Wagner ei ole kiinnostunut sotilasvallankaappauksesta, koska Wagnerilla on hyvät suhteet presidentti Vladimir Putiniin. Wagner-johtaja on Kreml-kritiikistään huolimatta väittänyt palvelevansa Putinia.

Putin-uskollisuuden lisäksi Prigozhin on antanut toisenkin syyn sille, miksi Wagner ei ole tekemässä sotilasvallankaappausta. Wagner-johtaja väitti, ettei Wagnerilla yksinkertaisesti ole riittävästi sotilaita moiseen operaatioon.

– Yleensä armeijat tekevät sotilasvallankaappauksia ja pieni osa Wagnerista ei ole armeija, Prigozhin totesi Telegramissa julkaistussa ääniviestissä, jossa hän vastasi toimittajan kysymykseen vallankaappauksen mahdollisuudesta.

Sotahistorioitsija Kremlin ja Prigozhinin kiistoista: "Teatteria"

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen sanoi aiemmin toukokuussa MTV Uutisille, ettei täysin ymmärrä Wagner-johtajan tarkoitusperiä.

– En tällä hetkellä ymmärrä, mitä lisäarvoa Prigozhin sai tällä (Putinin) tölväisyllä verrattuna siihen, että hän jatkaisi vain (Venäjän puolustusministeri Sergei) Shoigun ja (armeijan esikunnan päällikön ValeriGerasimovin haukkumista, hän toteaa.

– En tiedä luottaako Prigozhin siihen, että hänen videoidensa yleisö on kuitenkin niin pieni.

Sotahistorioitsija Lasse Laaksonen taas katsoo, että Kremlin ja Wagner-pomo Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria".

– Minun tulkintani on, että (Prigozhinin ja Kremlin riitely) on tietynlaista teatteria. Varmasti se on hämmentämistä, jota Venäjä ja Putin harjoittavat. En usko, että Prigozhin tekee sitä yksin, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan Kreml pyrkii näin hämmentämään lännelle annettavaa kuvaa siitä, mikä on todellinen tilanne Venäjällä.

Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle" 2:19
"Koko ajan lisää lihaa linjalle" – Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat ovat nähneet omin silmin Venäjän niin sanotun ihmisaaltotaktiikan. Haastattelu on helmikuulta 2023. 

Lue myös:

    Uusimmat