Nämä tahot voivat olla Moskovan iskujen takana, arvioi Jarmo Lindberg: "Jos kyseessä on separatistijoukko, on Venäjällä käsissään uudenlainen ongelma"

Moskovaan tehtiin viime yönä lennokki-isku –kuka on iskujen takana ja mitä niistä voi seurata? 13:41
Katso video: Näin entinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg arvioi Moskovan drone-iskuja ja niiden mahdollista tekijää.

Tänään aamulla Moskovassa osui kahteen asuinrakennukseen droneja. Venäjän puolustusministeriö syyttää RIA:n mukaan hyökkäyksestä Ukrainaa. Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak on Reutersin mukaan kiistänyt Ukrainan osallisuuden.

Kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi MTV Uutisille, että isku herättää paljon kysymyksiä. Aiemmat iskut Venäjälle ammuttiin Lindbergin mukaan yöllä, mutta lennokkeja oli vain muutama ja ne ammuttiin Kremlin lähelle. Nyt iskussa käytettiin kahdeksaa dronea.

– Jos ajatellaan tämän iskun asetelmaa, niin Moskovassa oli erittäin hyvä sää, pilvetön ja sininen taivas.

– Asetelma oli kuin Suomen ilmatorjunnan harjotuksissa Lohtajalla, jossa laitetaan matkaan hidas potkurilennokki ja ammutaan se ilmatorjuntajärjestelmällä alas. Kuka onnistuu tuomaan tällaisen määrän lennokkeja keskellä kirkasta päivää, miksei niitä ammuttu pimeässä, Lindberg kysyy.

Ukraina ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi ainakaan vielä, eikä Jarno Lindberg odota, että se tekisi niin myöhemminkään.

– Ukraina on sodan alusta saakka kiistänyt iskunsa, eivät he kommentoi mitään. Jälkikäteenkään eivät ole todenneet, että Ukraina teki iskun. Epämääräisyys kommenteissa on tietoista, tämän iskun Ukraina on kiistänyt.

Uusia ongelmia Venäjälle

Lennokki-iskujen takana voi siis olla Venäjä itse, Ukraina tai venäläiset separatistit, jotka eivät tykkää Putinin sodasta.

– Onko tässä taustalla joku Ukrainaa tukeva ryhmä vai onko Venäjä itse omista informaatiosodankäynnin syistä laittanut lennokit matkaan, Lindberg pohtii.

– Jos kyseessä on separatistijoukko, joka saa näinkin merkittäviä aseita käyttöönsä, on Venäjällä käsissään uudenlainen ongelma. Nämä ovat kovan luokan sotilaskalustoa, millä iskut on tehty.

Oli Moskovan iskujen tekijä mikä taho hyvänsä, antaa se Jarmo Lindbergin mukaan Vladimir Putinille joka tapauksessa uusia kortteja sodankäyntiin.

– Jos halutaan dramatisoida omalle kansalle sodan vaikutusta, tällä voidaan nyt perustella jatkotoimia.

Koska iskut tapahtuivat osin siviilikohteisiin, arvioi Lindberg, että Venäjän jatkotoimenpide voi olla rajukin.

– Kohta nähdään, että Putin ja Venäjän hallinto ilmoittavat, ryhdytäänkö uusiin toimiin.

Lue myös:

    Uusimmat