Prigozhin: Wagner on alkanut vetäytyä Bahmutista

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijat ovat alkaneet vetäytyä Bahmutista, väittää Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Bahmutin kaupungista kuukausien ajan. Prigozhin on väittänyt, että Wagner vetäytyy Bahmutista loppukuun aikana. Prigozhin on lisäksi sanonut, että Wagner luovuttaa kaupungin Venäjän vakinaiselle armeijalle siinä vaiheessa, kun kaupunkitaistelut päättyvät.

Venäjä väitti viime viikonloppuna vallanneensa Bahmutin kokonaisuudessaan. Ukraina on kiistänyt väitteen, mutta sota-asiantuntijat ja esimerkiksi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ovat katsoneet, että Venäjä on vähintään käytännössä valloittanut Bahmutin.

Samaan aikaan Ukraina on väittänyt jatkaneensa ainakin jossain määrin paikallisiksi luonnehdittuja vastahyökkäyksiä Bahmutin sivustoilla. 

Sunnuntai-iltapäivänä Ukrainan armeijan itäisten joukkojen komentaja Oleksandr Syrskyi väitti Reutersin mukaan, että ukrainalaisjoukkojen sivustahyökkäykset ovat lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä". Näitä väitteitä ei ole kyetty vahvistamaan.

Ukraina on aiemmin väittänyt, että sen tavoite on piirittää Bahmut. Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Kastehelmi totesi viime lauantaina MTV Uutisille, että tällä hetkellä on vaikea nähdä, että Ukrainan käytössä olevien joukkojen voimat riittäisivät kaupungin saartamiseen.

– Ukrainan pitäisi vallata laajoja alueita ja useita kyliä. Pitäisi myös ylittää Bahmutjoki, Kastehelmi sanoo.

Venäjä on keskittänyt suurimman osan saatavilla olevista reserveistään Bahmutin alueelle, väitti Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar jo perjantaina amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan.

Reservien keskittämisen seurauksena Venäjä on kyennyt Malyarin mukaan hidastamaan Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Britannian puolustusministeriö puolestaan totesi lauantaina, että Venäjä on "hyvin todennäköisesti" lähettänyt useita pataljoonia Bahmutin alueelle. Venäläisjoukot ovat Bahmutin kaupungin sivustoilla yhä "heikot", ISW arvioi viime perjantaina.

Prigozhin väitti torstaina haastattelussa, että Wagner menetti Bahmutin taisteluissa 10 000 vakinaista palkkasotilasta ja 10 000 vankiloista rekrytoitua taistelijaa. Lukuja ei ole vahvistettu.

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin?

Prigozhin: "Voimme v**tu hävitä Venäjän"

Keskiviikkona uutisoitiin, että Prigozhinin mukaan Ukraina valmistelee vastahyökkäystä, jonka tavoitteena on ajaa venäläisjoukot takaisin alueille, joissa ne olivat ennen kuin Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Prigozhin uskoo Ukrainan yrittävän Bahmutin saartamista ja Krimille hyökkäämistä.

– Todennäköisesti tämä skenaario ei ole hyvä Venäjän kannalta, joten meidän täytyy valmistautua työlääseen sotaan, Prigozhin sanoi viestipalvelu Telegramissa julkaistussa haastattelussa Reutersin mukaan.

– Olemme sellaisessa tilassa, että voimme vittu hävitä Venäjän – se on suurin ongelma… Meidän täytyy julistaa poikkeustila, Prigozhin lausui.

Prigozhnin väittää, että hänen poliittista näkemystään hallitsee rakkaus isänmaahan ja Putinin palvelemiseen.

Prigozhin kertoi myös pitävänsä hänestä käytettyä lempinimiä "Putinin kokki" typeränä, koska hän ei osaa kokata – parempi lempinimi olisi hänen mielestään "Putinin teurastaja".

Prigozhin mielestä ei ole kestävä tilanne, että tavallisten venäläisten lapset palaavat edelleen kotiin sinkkiarkuissa samaan aikaan, kun Kremlin eliitin lapset paistattelevat päivää ulkomailla. Tämä voi Wagner-johtajan mukaan johtaa siihen, että Venäjä kohtaa vuoden 1917 kaltaisia levottomuuksia.

Venäjällä tapahtui vuonna 1917 kaksi vallankumousta, joiden myötä sekä Venäjän keisari Nikolai II että väliaikainen hallitus joutuivat luopumaan vallasta. Vuosina 1918–1920 Venäjällä käytiin sisällissota, jossa Vladimir Leninin johtamat bolsevikit taistelivat venäläisiä ja ulkomaisia armeijoita vastaan. Sisällisota päättyi bolsevikkien voittoon.

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria".

Lue myös:

    Uusimmat