Presidentti Niinistö: Vakoiluun reagoidaan diplomatialla

Presidentti Niinistö: Suomi reagoi jos taustalla valtio 10:20

Presidentti Sauli Niinistö pitää selvänä, että Suomi reagoi vakoiluun, jos käy ilmi että taustalla on valtio.

Niinistön mukaan Suomi reagoisi asiaan diplomaattisin keinoin.

MTV3 Uutiset kertoi eilen, että ulkoministeriötä on vakoiltu vuosien ajan verkon kautta.

Niinistö kertoo yllättyneensä vakoilusta.

– Olemme aika uuden tilanteen edessä. Vanhanaikaisessa fyysisessä vakoilussa oli selvät käytännesäännöt, siis kuinka paljon sääntöjä rikotaan, Niinistö sanoi toimittajille Helsingissä.

Vakoilleen tahon selvittäminen on Niinistön mukaan äärettömän vaikeaa. Selvitys vakoilun laajuudesta ja rajoittumisesta ulkoministeriöön valmistui hänen mukaansa alkusyksystä. MTV3 Uutisten tietojen mukaan vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedusteluviranomaisia.

Niinistö: Vihje tuli ulkopuolelta

Presidentti Niinistö ei halua kertoa, mistä Suomi sai vihjeen vakoilusta.

– Vihje tästä saatiin ulkopuolelta. Se kertoo siitä, että meillä ei ole itsellämme sellaisia valtuuksia ja välineitä, joilla me olisimme voineet sen havaita.

Tärkein tieto on hänen mukaansa liikkunut paperilla tähänkin asti, mutta paperin määrä todennäköisesti lisääntyy edelleen.

– Kun itse käyn puheluita, kyllä minulla jotenkin on takaraivossa, että puhellaan tässä puhelimessa vähemmän tärkeitä asioita.

Asia pidettiin pienen piirin tiedossa

Päätös epäillyn vakoilun pitämisestä hyvin pienen piirin tiedossa tehtiin keväällä presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksessa.

Käytännössä tämä tarkoitti Niinistön mukaan valiokunnan jäseniä ja muutamia virkamiehiä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa on ihmetelty, miksei valiokuntaa informoitu tapahtuneesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) on tarkoitus keskustella eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa ensi viikon tiistaina.

Niinistö toivoo, että Tuomioja keskustelee valiokunnan kanssa siitä, miten tällaisissa tilanteissa kannattaa vastaisuudessa toimia.

Lue myös:

    Uusimmat