Presidentti Niinistö: Trumpin voitto voi liennyttää lännen ja Venäjän välejä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltain vallanvaihdos voi tarjota mahdollisuuden liennytykseen lännen ja Venäjän välillä.

Niinistö arvioi, että Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Donald Trump voi tarjota Venäjän presidentille Vladimir Putinille kunniallisen tien ulos Syyriasta kohtaamalla tämän tasavertaisena kumppanina.  

Trump on vaalikampanjansa aikana puhunut ihailevasti Putinista ja sanonut pyrkivänsä vuoropuheluun Venäjän kanssa.

Niinistön mukaan Trump voi tarjota Putinille mahdollisuuden profiloida itsensä johtajaksi Yhdysvaltain presidentin rinnalle.  
– Luulen, että se on sellainen ajattelu, joka kyllä lämmittää siellä Moskovassa näin talvellakin. Venäjällä on tämä kunnian tunto aika iso asia, Niinistö sanoi Brysselin-vierailullaan.  

Putin totesi Trumpille suunnatussa onnitteluviestissään, että Venäjä on valmis Yhdysvaltain kanssa tasavertaiseen dialogiin, joka perustuu toisen kunnioittamiseen.  
– Saattaa olla, että tässä tarjoutuu mahdollisuus tasavertaiseen keskusteluun ylipäätään ongelmista, Niinistö pohti.  

Presidentti myöntää, että kaikki on vielä arvailujen varassa ja mahdolliseen liennytykseen Syyriassa liittyy myös ongelmia.   
– Tietysti vaarana on se, että Venäjä sitten vahvistaa asemaansa siellä sellaiseksi ennen (Trumpin virkaanastumista), että se on riittävä heidän tavoitteille. Se on helposti veren vuodattamista.  

Lännessä on arvioitu, että Venäjä pyrkii vahvistamaan asemiaan pommittamalla Aleppon kaupungin maan tasalle ennen kuin Trumpin kausi tammikuussa alkaa.  

Trumpin voitto on herättänyt Euroopassa huolia myös siitä, että Yhdysvallat neuvottelee vastedes Venäjän kanssa sopimuksia itsekkäistä lähtökohdista ja pienten maiden yli.  

Lue myös:

    Uusimmat