Presidentti Niinistö MTV Uutisten erikoishaastattelussa: Euroopan energiatilanne aiheuttaa huolta – "Kyllä se kyynisen epäilyn herättää"

Presidentti Niinistö SuomiAreena-erikoishaastattelussa: Euroopan energiatilanne aiheuttaa huolta 3:10
Katso video: Näin presidentti Niinistö kertoi huolestaan energiakriisin kurittamien suomalaisten puolesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on SuomiAreena-erikoishaastattelussa huolissaan suomalaisten kotitalouksien kantokyvystä. Myös Saksan energiaongelmat aiheuttavat päänvaivaa.

Ruoan ja energian hinnat nousevat hurjaa tahtia. Asuntolainojen ja muiden velkojen korot ovat jälleen kohoamassa, mikä voi laittaa kotitalouksia lujille.

Viime vuosikymmeninä kuljettu tie, jossa asiat ovat vain parantuneet ja parantuneet, on nyt katkennut, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisten SuomiAreena-erikoishaastattelussa.

– Minä tunnen kyllä huolta kotitalouksien kantokyvystä, Niinistö sanoo.

Toimittaja Jan Andersson kysyy Niinistöltä, miten presidentti kehottaa tavallisia suomalaisia varautumaan tulevaan.

– Uskon, että aika monissa kotitalouksissa tuo varautuminen on jo alkanutkin. Mietitään vähän tarkemmin, miten itse omalta kohdaltaan kykenee vastaamaan tulevaisuuteen.

Saako Saksa syyttää itseään?

Venäjän hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, ja energiamarkkinat ovat olleet siitä asti sekaisin.

Talvi voi olla kylmä ympäri Eurooppaa. Ongelmissa on varsinkin pahasti venäläisestä kaasusta riippuvainen Saksa.

Presidentti Niinistö seuraa tilannetta "suurella huolella, huolta tuntien".

Saksassa pelätään nyt, ettei maanantaina alkanut Nord Stream 1 -kaasuputken huoltotauko kenties päätykään suunnitellun 10 päivän jälkeen.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom vähensi putkessa kulkevan kaasun määrää jo hyvän aikaa sitten 40 prosenttiin kapasiteetista.

– Jos sitä 40 prosenttia vähän purkaa, se näyttää riittävän ehkä kesäiseen käyttöön, kun muualtakin tulee kuitenkin jonkun verran, mutta ei minkäänlaiseen varastointiin talvea silmällä pitäen.

– Kyllä se tietysti sellaisen kyynisen epäilyn herättää, että ruuvi on joissakin käsissä, ja sitä sitten ehkä kiristellään ja löysätään.

Saksa on ajanut viimeisen kymmenen vuoden aikana ydinvoimaa alas ja joutunut näin ollen muita Euroopan maita riippuvaisemmaksi venäläisistä fossiilisista polttoaineista.

Kysymys kuuluu, saako Saksa syyttää tilanteesta itseään.

– Ainakin siinä vaiheessa, kun Saksa päätti luopua ydinvoimasta, kyllähän se altisti Saksan, Niinistö miettii.

– Sitten on vaikea, enkä kykene sitä hahmottamaan itse, oliko Saksalla muita vaihtoehtoja siinä vaiheessa kuin tavallaan heittäytyä venäläisen kaasun varaan, oliko tarjontaa muualta. Mutta epäilemättä se ydinvoimasta luopuminen aiheutti aikamoisen loven.

Katso tasavallan presidentin SuomiAreena-erikoishaastattelu perjantaina 15.7. kello 20 alkaen MTV3-kanavalta tai MTV Katsomosta!

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat